- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de muncă: Vârsta standard de pensionare - 60 de ani pentru femei, 64 de ani pentru bărbaţi
PSD şi PNL au votat, luni, în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, la reexaminarea Legii pensiilor, un amendament comun, care prevede că vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 64 de ani pentru bărbaţi.
Comisia de muncă: Vârsta standard de pensionare - 60 de ani pentru femei, 64 de ani pentru bărbaţi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Deputaţii coaliţiei părăsiseră anterior şedinţa Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea Legii pensiilor.
"Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 64 de ani pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare", se precizează în amendamentul votat de deputaţii PSD şi PNL.
Totodată, amendamentul respectiv prevede că "stagiul minim de cotizare este de 10 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi", reducându-se astfel termenul de 15 ani prevăzut în forma iniţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
De asemenea, amendamentul prevede că "stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi", reducându-se astfel de la 35 ani, cât se prevedea în proiectul de lege trimis spre reexaminare.
Deputaţii PSD şi PNL au formulat în comun amendamentul respectiv.
PSD şi PNL deţin majoritatea în Comisia de muncă.
Amendamentul a fost votat după ce deputaţii aparţinând coaliţiei de guvernare au părăsit şedinţa Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, a Legii pensiilor, invocând faptul că, prin adoptarea propunerii PSD şi PNL de rediscutare a legii în ansamblu se încalcă prevederile Constituţiei.
Şedinţa a debutat cu propunerea avansată de viceliderul grupului PSD din Cameră, Aura Vasile, care a cerut ca Legea pensiilor să fie discutată în ansamblu şi ca amendamentele depuse de PSD să facă parte din Raportul preliminar pe care Comisia trebuie să în elaboreze.
Propunerea PSD, în favoarea căreia s-au pronunţat şi deputaţii PNL, nu a fost agreată şi de către deputaţii coaliţiei de guvernare, care au invocat textul consituţional şi decizii ale Curţii Constituţionale în care se specifică faptul că reexaminarea se face doar în ceea ce priveşte propunerile sau obiecţiile ridicate de şeful statului, în cazul de faţă referitor doar la diminuarea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.
Deputaţii PDL au arătat că, dacă se va proceda la discutarea legii în ansamblu, vor părăsi şedinţa Comisiei, considerând că astfel se încalcă Regulamentul de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi Constituţia.
Astfel, în condiţiile în care preşedintele Comisiei, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a supus la vot propunerea PSD - aceasta fiind adoptată cu majoritatea voturilor - deputaţii aparţinând coaliţiei de guvernare au părăsit şedinţa.
Deputaţii PSD şi PNL, rămaşi în sala de şedinţă, dezbat amendamentele pe care le-au depus la Legea pensiilor, existând amendamente la aprope toate cele 196 de articole ale legii.
Comisia de muncă, potrivit preşedintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca până marţi să elaboreze un prim raport asupra reexaminării Legii pensiilor, urmând ca acesta să fie remis tuturor deputaţilor, care vor avea la dispoziţie o săptămână pentru a formula şi depune amendamente.
Dobre a mai arătat că, după ce se vor depune amendamente de către deputaţi, Comisia va elabora raportul final, al cărui termen de depunere a fost fixat pentru 23 noiembrie.
Senatorii au respins, în 10 noiembrie, cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.
Anterior, senatorii au respins şi raportul de admitere a cererii de reexaminare propus plenului de către Comisia pentru muncă a Senatului. Raportul conţinea aproape o sută de modificări la Legea pensiilor, toate fiind respinse odată cu raportul.
Preşedintele Băsescu a cerut, în 7 octombrie, reexaminarea Legii pensiilor, având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO