- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2017, 09:41)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor: Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte se consideră respinse
Comisia de Regulament a Camerei a adoptat, miercuri, cu 4 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", o modificare la Regulament care reglementează strict dezbaterea şi votul amendamentelor în plen, stabilind că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte se consideră respinse.
Urmărește
3771 afișări
Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor, convocată la ora 9.00/ Cătălin Drulă: Nicolicea a mai copt ceva
UPDATE ora 11:00 - PNL şi USR încearcă să tergiverseze plenul Camerei; un deputat PNL şi-a lipit bandă adezivă pe gură
PNL şi USR încearcă, miercuri, să tergiverseze şedinţa de plen a Camerei, invocând încălcarea Regulamentului de către majoritatea PSD-ALDE şi luând cuvântul în mod repetat pe procedură, un deputat PNL lipindu-şi chiar bandă adezivă pe gură, în semn de protest.
Liderul grupului PNL Raluca Turcan a invocat încălcarea Regulamentului şi a cerut sistarea şedinţei de plen, chiar în debutul şedinţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
„Să nu acceptăm nicio propunere de modificare a ordinii de zi făcute de liderul grupului PSD, pentru că nu respectă Regulamentul. În ziua votului orice propunere de modificare trebuie luată cu unanimitatea liderilor de grup, ori PNL, USR şi PMP au votat împotrivă. Ce faceţi azi e cu încălcarea Regulamentului”, a spus Turcan.
„E o nouă inovaţie procedurală cu două şedinţe de vot final în aceeaşi zi. Ne închipuim ce se va întâmpla de săptămâna viitoare”, a spus deputatul PNL Florin Roman, care, pentru a critica intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul, şi-a lipit efectiv bandă adeziva pentru tip Scotch, transparentă, pe gură.
Liderul grupului PSD, Ioan Munteanu, a precizat că liderul de grup are dreptul să ceară modificarea programului şi a ordinii de zi şi a propus introducerea pe ordinea de zi modificării Regulamentului Camerei deputaţilor, precum şi a propunerilor de modificarea a legilor justiţiei – privind organziarea judiciară şi CSM, cu două sesiuni de vot final.
La momentul difuzării acestei ştiri, dezbaterile pe procedură continuă, Opoziţia criticând intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul pentru a putea trece "pe repede înainte" şi modificările la legile justiţiei.
Textul amendamentului adoptat miercuri este următorul: ”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.
Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a invocat necesitatea introducerii acestei modificări invocând decizia CCR 55/2001 care prevede: ”Camera Deputaţilor, în virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza întâi din Constituţie, are dreptul să reglementeze procedura amendamentelor”.
Comsia de Regulament a Camerei Deputaţilor a fost convocată, miercuri, la ora 9.00, pentru a adopta această modificare la Regulament în perspectiva dezbaterii legilor justiţiei.
"Aseară, Nicolicea a trimis SMS pentru a convoca Comisia de Regulament acum la 9 dimineaţa. Pregăteşte încă o porcărie. La 10 e deja plen al Camerei convocat intempestiv ieri cu un singur punct pe ordinea de zi: modificarea de Regulament a lui Iordache. Dar acea modificare a primit raport de respingere în Comisie: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/ph104_rap104.pdf. Asta îi încurcă destul de de tare în plen, aşa că Nicolicea a mai copt ceva", a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.
"Se pare că are o altă propunere de modificare a Regulamentului mai veche, pe care o scoate din sertar, îi adaugă articolul de la Iordache şi...
a) ori UDMR o votează de data asta
b) ori vine cu interpretarea lui că în Comisia lui nu se voteazaă pe principiul un om - un vot, ci fiecare votează cu ponderea partidului lui în Parlament (un non-sens, de altfel)
Nu mai spun că orice şedinţă de Comisie trebuie convocată conform Regulamentului cu minim 24 de ore înainte. Cum ziceam, Nicolicea a dat SMS aseară pentru şedinţă acum dimineaţa la 9. Şedinţele de Comisie de Regulament au loc în biroul propriu al lui Nicolicea. Deşi şedinţele de Comisie sunt publice conform Regulamentului şi oricine are dreptul să participe, presa e pusă să aştepte în faţa uşii. Parlamentul e luat pe persoană fizică în momentul ăsta în turbarea de a dărâma Justiţia", a mai spus parlamentarul.
La şedinţa a Comisiei pentru regulament au asistat mai mulţi parlamentari ai Opoziţiei, care au filmat şedinţa şi au transmis în direct pe reţelele de socializare.
La un moment dat, unul dintre deputaţii USR care au asistat la şedinţă, a ridicat o pancardă în formă de mână, pe care scria ”Toţi pentru Justiţie”.
Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, care înlocuia un coleg de-al său, a depus peste 6600 de amendamente, care însă nu au fost dezbătute, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, afirmând că, fiind foarte multe, vor fi analizate de raportori desemnaţi de comisie. Viziteu a acuzat faptul că raportul trebuie să conţină şi amendamentele sale.
”A ignorat total. L-am înştiinţat că e un abuz în serviciu. Imediat mă voi consulta cu avocaţii şi vom depune o plângere penală împotriva domnului Nicolicea. Este începutul dictaturii partidului stat”, a spus după şedinţă Lucian Stanciu Viziteu.
La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că votul din Comisia de regulament reprezintă ”doi pumni în gura Opoziţiei daţi de PSD şi ALDE, cu concursul UDMR”.
”Au votat incredibil două modificări la regulament. Este incredibil. Cred că nu s-a mai întâmplat niciodată un astfel de abuz în Parlament. Un asemenea proiect este neconstituţional, iar noi îl vom ataca la Curtea Constituţională”, a adăugat Andronache.
Propunerea este similară celei respinse, luni, de Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor, care viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.
„În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, potrivit amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.
În Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): „În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat să-şi asume amendamentul, iar în final, preşedintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, şi-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.
În favoarea respingerii au votat patru deputaţi, doi au votat „împotrivă”, iar unul s-a abţinut.
Citeşte şi: CRIMA de la metrou. Femeia suspectată că a ucis o tânără de 25 de ani, împingând-o în faţa metroului, a fost reţinută/Ministrul de Interne mulţumeşte cetăţenilor pentru solidaritate
Citeşte şi: Iohannis, întâlnire cu delegaţia Băncii Mondiale. Politicile fiscal-bugetare, pe agenda discuţiilor
Citeşte şi: Bugetele de stat pe 2018 ale MAI, PÎCCJ, Avocatul Poporului, ÎCCJ, CSM au trecut de comisiile speciale/ UPDATE: Dispută între putere şi opoziţie în comisia în care se dezbate bugetul pentru transporturi
Citeşte şi: Doi deputaţi USR, acuzaţi că votează ”cot la cot cu PSD, fără să crâcnească”/ Parlamentar PMP: PSD şi USR au sfidat încă o dată românii din Diaspora, au făcut front comun
Citeşte şi: LEGILE JUSTIŢIEI | Comisia specială: Doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor/ Procurorul general anunţă că instituţia va sesiza CCR pentru a contesta modificările
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe