Comisia de revizuire a Constituţiei va începe dezbaterile de la proiectul anterior, nu de la "zero"

Comisia de revizuire a Constituţiei a stabilit, marţi, ca până în 31 martie să elaboreze principiile, filosofia modificării Constituţiei, până la 15 aprilie să depună amendamente, iar de la 1 mai să înceapă dezbaterile propriu-zise, pornind de la proiectul de revizuire anterior şi nu de la "zero".

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Comisia de revizuire a Constituţiei va începe dezbaterile de la proiectul anterior, nu de la "zero"

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Ion Chelaru (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele comisiei, senatorul PSD Ion Chelaru a propus, în şedinţa comisiei, ca, în două săptămâni, să fie prezentat comisiei un document care să reflecte principiile, filosofia revizuirii Constituţiei, arătând că acest proces nu trebuie pornit "de la zero", ci luând în calcul "lucrurile bune" din proiectul de revizuire elaborat anterior.

"Trebuie să facem, în două săptămâni, până pe 31 martie, să fie prezentat un document, o informare cu privire la principalele instituţii, la principiile care au stat la baza acestui proiect care să fie elaborat şi de noi şi de Consiliul Ştiinţific. Să prezentăm acest raport în comisie şi apoi stabilim paşii următori. Eu nu cred şi nu sunt de acord cu varianta că trebuie să o luăm de la zero. Sunt lucruri pe care proiectul de revizuire le-a câştigat, agreate şi de Curtea Constituţională, şi de comisia de la Veneţia, şi de toate partidele şi sunt lucruri în discuţie. Eu aş vrea ca, până la 15 aprilie, deci o lună de zile, amendamente fundamentale agreate politic de grupurile parlamentare să fie depuse şi să începem la 1 mai o asemnea discuţie",a adăugat Chelaru.

Această propunere a fost agreată de toţi membrii comisiei.

Chelaru a precizat că proiectul de revizuire a Constituţiei discutat anterior de comisie are 24 de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională şi acestea trebuie excluse.

"Avem 250 de pagini din partea Curţii Constittuţionale, 80 de pagini din partea Comisiei de la Veneţia. Din observaţiunile Curţii Constituţionale întotdeauna o să ţinem cont, mai ales că unele sunt extrem de judicioase. (...)Curtea ne-a făcut observaţiile din care 24 de prevederi sunt declarate neconstituţionale. Pentru eliminare, Curtea propune la 15 din articole modificare sau eliminarea textelor, Curtea propune reformularea unor texte la 29 de articole şi reconsiderarea aşezării lor la 5 articole. Eventual va trebui să excludem cele 24 de prevederi, la celelalte o să fie o muncă de reconstrucţie. Obligatorie este excluderea celor 24 de prevederi", a mai spus Chelaru.

Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, în 19 iunie 2013, votul asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, însă o parte din aceste prevederi au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, iar Comisia de la Veneţia a avut mai multe observaţii.

Comisia de revizuire era condusă atunci de Crin Antonescu, care a renunţat la funcţie anul acesta.

Lucrările comisiei au fost reluate săptămâna trecută, iar preşedinte al comisiei a fost votat senatorul PSD Ion Chelaru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici