Comisia economică a Senatului respinge ordonanţele privind managementul Tarom şi achiziţiile publice

Membrii Comisiei economice a Senatului au respins, miercuri, două ordonanţe promovate de Ministerul Transporturilor privind administrarea privată a companiei Tarom şi, respectiv, aplicarea unor derogări de la legislaţia contractelor de achiziţie publică pentru o serie de proiecte de construcţii.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Comisia economică a Senatului respinge ordonanţele privind managementul Tarom şi achiziţiile publice

Comisia economică a Senatului respinge ordonanţele privind managementul Tarom şi achiziţiile publice

Comisia economică a adoptat un raport de respingere pentru cele două acte normative, care vor fi trimise plenului Senatului, a declarat agenţiei MEDIAFAX senatorul PSD Şerban Mihăilescu.

Ordonanţa referitoare la Tarom, aprobată de Guvern în luna august, permitea companiei naţionale de transport aerian să aibă printre administratori o firmă română sau străină, desemnată prin licitaţie organizată de Ministerul Transporturilor, pe perioada de restructurare şi pregătire pentru privatizare.

Ordonanţa a fost aprobată de Executiv după ce premierul Călin PopescuTăriceanu a criticat modul în care Tarom îşi desfăşoară activitatea, arătând că această companie dovedeşte că o întreprindere de stat lucrează mai prost decât o firmă privată şi că singura soluţie este asocierea cu un operator privat.

Al doilea act normativ respins miercuri de Comisia economică a Senatului este OUG 72/2007 de derogare de la prevederile OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de cesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată de Guvern la sfârşitul lunii iunie.

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PD) a criticat Guvernul pentru emiterea acestei ordonanţe, susţinând atunci că lucrările de construcţie a unor tronsoane de autostradă sunt acordate astfel prin criterii care exclud nu doar fiecare firmă din România, ci inclusiv o asociere a tuturor firmelor româneşti.

El a susţinut că lucrările prevăzute de actul normativ depăşesc suma de trei miliarde euro şi că respectiva ordonanţă este "foarte ţintită" şi "cu dedicaţie" pentru anumite firme străine, în caietul de sarcini existând "condiţii colosale", care exclud firmele româneşti de construcţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici