Comisia Europeană a creat un instrument pentru achiziţii comune de armament în UE

Comisia Europeană a propus, marţi, un nou instrument pentru achiziţii de armament în comun de către statele Uniunii Europene, în valoare de 500 de milioane de euro, în sensul reconstiturii stocurilor, care s-au diminuat din cauza livrărilor în Ucraina.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a creat un instrument pentru achiziţii comune de armament în UE

Comisia Europeană a creat un instrument pentru achiziţii comune de armament în UE

"Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere destinată reglementării de către Parlamentul European şi Consiliul UE în sensul constituirii Instrumentului de Consolidare a Industriei Apărării prin Legea de achiziţii comune în perioada 2022-2024. (...) Comisia Europeană oferă soluţii în virtutea angajamentului de a crea un Instrument UE pe termen scurt de consolidare a capacităţilor industriei europene de apărare prin achiziţii comune ale statelor membre UE", anunţă instituţia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Instrumentul, care răspunde solicitării Consiliului European, are rolul de a aborda cele mai urgente şi esenţiale necesităţi de produse în domeniul apărării, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană propune un angajament de 500 de milioane de euro din bugetul UE, în perioada 2022-2024. Instrumentul va stimula statele membre, în spiritul solidarităţii, să achiziţioneze în comun şi să faciliteze accesul tuturor statelor membre la produse din domeniul apărării de care este nevoie în mod urgent", subliniază Comisia Europeană.

Noul instrument va permite evitarea competiţiei între statele membre UE pentru aceleaşi produse de apărare şi va facilita diminuarea costurilor. Va fi intensificată interoperabilitatea, iar Baza Tehnologică şi Industrială a Apărării Europene (EDTIB) va putea să se adapteze mai bine şi să îşi extindă capacităţile de producţie.

"Statele membre au făcut paşi îndrăzneţi prin transferarea în Ucraina a echipamentelor de apărare necesare urgent. În acelaşi spirit al solidarităţii, UE va ajuta la reconstituirea acestor stocuri prin stimularea achiziţiilor comune, permiţând industriei europene de apărare să răspundă mai bine nevoilor urgente. Propunerea pentru reglementarea Instrumentului de Consolidare a Industriei Apărării prin Legea de achiziţii comune (EDIRPA) reprezintă un moment istoric în crearea Uniunii UE a Apărării, consolidând securitatea cetăţenilor UE şi transformând Uniunea Europeană într-un partener mai puternic pentru aliaţii noştri", a declarat Margarethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.

"Astăzi, facem un pas istoric în sensul integrării apărării europene. În contextul în care războiul este la frontierele UE, răspundem apelului şefilor de state prin prezentarea unui nou instrument de susţinere, la nivel european, a achiziţiilor comune de armament. În afară de a ajuta la reconstituirea parţială a stocurilor ca urmare a transferării de armament în Ucraina, oferim şi stimulente prin bugetul UE pentru statele membre în sensul efectuării de achiziţii în comun. Apărarea europeană face progrese majore", a afirmat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici