„Organizarea referendumului este o chestiune a fiecărui stat membru. Comisia a respectat întotdeauna voinţa democraţia a cetăţenilor. Referitor la subiectul referendumului, poziţia noastră asupra reformelor în justiţie şi situaţia în ansamblu a deteriorării statului de drept în România, punctul de vedere al Comisiei este foarte bine cunoscut”, a afirmat Margaritas Schinas, vineri, într-o conferinţă de presă.
Anterior oficialul european declarase că instituţia pe care o reprezintă a subliniat în mai multe rânduri că România trebuie să facă paşii înainte în reforma în justiţie şi să se abţină de la acţiuni care să ducă la regres.
„După cum am precizat şi cu alte ocazii, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să se reîntoarcă urgent pe drumul reformei. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi şi să se abţină de la a face vreun pas care să răstoarne progresul înregistrat în ultimii ani”, a conchis Schinas.
Reacţia Comisiei Europene vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că „aşa nu se mai poate”. El a mai spus că în momentul de faţă, odată cu anunţul privind convocarea unui refrendum pe data de 26 mai, este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în domeniu Justiţiei.