- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.07.2012, 17:23)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană: România nu a atins obiectivele MCV. Procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil
Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în perspectiva celor cinci ani analizaţi în raportul pe MCV publicat miercuri, însă obiectivele iniţiale nu au fost atinse, iar "procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil".
Urmărește
613 afișări
Comisia Europeană: România nu a atins obiectivele MCV. Procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În ciuda progreselor reuşite de România, raportul conchide că obiectivele fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificarea (MCV) nu au fost încă atinse. Implementarea unor legi abia a început în unele domenii, în timp ce în alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar în general procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene pe marginea raportului difuzat miercuri.
Totodată, controversele actuale referitoare la respectarea statului de drept reprezintă o ameninţare serioasă privind progresele realizate până în prezent şi viitorul reformelor deja lansate, menţionează sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, în declaraţia sa de presă susţinută miercuri, că raportul "recunoaşte multe dintre progresele relevante făcute în cei cinci ani de la aderare, însă conţine şi recomandări pentru a fi finalizată implementarea obiectivelor stabilite".
Potrivit comunicatului CE, multe dintre piesele necesare construcţiei cadrului legislativ sunt instalate, iar procesul se concentrează pe implementarea acestora.
"România a creat bazele pentru o modernizare substanţială a sistemului judiciar din România. Instituţii ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au acumulat deja un istoric convingător în privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt. Recent, deciziile instanţelor în dosarele de corupţie la nivel înalt au rezolvat eficient cazurile cele mai sensibile, iar sistemul judiciar şi-a arătat capacitatea de a fi independent", se notează în comunicatul Comisiei.
În poziţia Comisiei Europene se mai arată că problemele din reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt chestiuni care preocupă marea majoritate a cetăţenilor români. "Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie în luna mai a arătat că 72% dintre români îşi doresc ca reforma sistemului de justiţie din România să fie susţinută de Comisia Europeană până va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre", menţionează sursa citată, care arată că raportul recomandă monitorizarea în cadrul MCV.
MCV a fost iniţiat la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de România în domeniul continuării reformei judiciare şi a combaterii corupţiei, Comisia publicând rapoarte bi-anuale privind progresele înregistrate, însoţite de rapoarte tehnice care analizează detaliat fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi îndeplinite.
Raportul Comisiei Europene este realizat în baza informaţiilor transmise de autorităţile române şi de statele membre UE, organizaţiile internaţionale, experţi independenţi şi “o varietate de alte surse”, precum şi în baza misiunilor de experţi care au vizitat România.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Comisia Europeană a obţinut răspunsuri la solicitările adresate României şi aşteaptă aplicarea angajamentelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
astăzi, 17:42