- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.10.2012, 17:52)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană va notifica joi Guvernul privind presuspendarea programelor Transporturi şi Competitivitate - surse
Comisia Europeană va notifica Guvernul, joi, privind intrarea în procedura de presuspendare a programelor operaţionale pentru Tranporturi şi Competitivitate Economică, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene convergente.
Urmărește
795 afișări
Comisia Europeană va notifica joi Guvernul privind presuspendarea programelor Transporturi şi Competitivitate - surse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Notificarea va veni sub forma unor scrisori adresate de comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în care se va face referire la toate cele patru programe operaţionale- transporturi, competivitatea, regional şi mediu pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile la 1 iulie, în vederea efectuării auditurilor.
Scrisorile vor fi trimise Guvernului, prin intermediul Reprezentanţei României pe lângă UE de la Bruxelles, iar după confirmarea primirii acestora va urma şi anunţul public din partea Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit surselor menţionate, două programe, Transporturi şi Competitivitate Economică, vor intra în procedura de presuspendare, ceea ce înseamnă că blocarea plăţilor va continua pentru încă două luni, putând fi reluate numai după ce partea română va remedia deficienţele constatate de Comisia Europeană, în urma auditurilor efectuate de Autoritatea Română de Audit şi misiunile de experţi de la Bruxelles.
Totodată, procedura de presuspendare ar putea fi decisă şi pentru încă unul dintre celelalte două programe – regional sau mediu, numai pentru unul dintre cele două existând certitudinea că vor fi reluate plăţile.
Programul pentru Transporturi beneficiază pentru exerciţiul financiar 2007-2013 de o alocare de 5,7 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursaţi efectiv de către Comisia Europeană numai 295 milioane euro (rată de absorbţie reală 6,46%). Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reuşită absorbţia reală a numai 173 milioane euro (6,77%).
Citeşte şi:
EXCLUSIV: Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că ia în calcul presuspendarea tuturor Programelor Operaţionale Sectoriale
De asemenea, pentru POSDRU a fost anunţată de către Comisia Europeană intrarea în faza de presuspendare încă din august, însă ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, previziona că plăţile ar putea fi reluate abia în decembrie.
CE analizează situaţia Programelor Operaţionale Sectoriale (POS) derulate de România şi are în vedere o decizie de presuspendare, luând în calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare, a informat săptămâna trecută MEDIAFAX, citând surse oficiale.
Potrivit sursei citate, avertismentul privind presuspendarea plăţilor CE a fost transmis autorităţilor române în septembrie de către Angela Martinez-Sarasola, sefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.
Orban a declarat în urmă cu o săptămână că partea română se aşteaptă să fie reluate în perioada următoare de către Comisia Europeană rambursările pentru "cel puţin unul" dintre cele patru programe cu plăţile întrerupte.
Citeşte şi:
Comisia Europeană aplică României corecţii financiare pentru patru programe operaţionale
"Deocamdată, nu vreau să anticipez în niciun fel deciziile CE, dar ne aşteptăm cel puţin pentru un program plăţile să fie reluate", a declarat Orban.
El a arătat că în aceste condiţii nu poate face niciun fel de estimare referitoare la cât se va ridica în 2012 rata de absorbţie reală, adică rambursările efectuate de către Comisia Europeană.
"În ceea ce priveşte transferurile de la bugetul UE către bugetul naţional, sigur, aici nu pot să fac niciun fel de estimare, totul depinde de deciziile Comisiei Europene, de deblocarea anumitor programe şi de câţi bani mai rămân la bugetul UE într-un anumit moment", a spus Orban.
El a arătat că ţinta de 20% asumată pentru 2012 privind rata de absorbţie ar mai putea fi atinsă doar în ceea ce priveşte transmiterea cererilor de rambursare către Comisie, nu şi la nivelul plăţilor de la Bruxelles către Bucureşti.
Creşterea ratei de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune fost, în luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbţie reală pentru fondurile structurale şi de coeziune disponibile prin cele şapte programe operaţionale a crescut la 9,70% faţă de 9,69% la 30 august, în această lună nivelul plăţilor directe de la Comisia Europeană crescând doar cu 1,19 milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: EXCLUSIV: Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că ia în calcul presuspendarea tuturor Programelor Operaţionale Sectoriale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe