Comisia Europeană verifică dacă România ia măsurile necesare pentru închiderea a zeci de gropi de gunoi

Comisia Europeană analizează dacă autorităţile române iau rapid măsurile necesare pentru închiderea sau reabilitarea a 48 de depozite de deşeuri, din totalul celor 68 care sunt supuse unei decizii a Curţii de Justiţie a UE, a declarat, pentru MEDIAFAX, o sursă din Executivul de la Bruxelles.

Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană verifică dacă România ia măsurile necesare pentru închiderea a zeci de gropi de gunoi

CE verifică dacă România ia măsurile necesare pentru închiderea a 48 de gropi de gunoi

Comisia Europeană "nu are cunoştinţă" despre un raport privind efectele nocive ale mai multor gropi de gunoi din România şi posibilele sancţiuni aplicate prin procedură de infringement împotriva statului român, a afirmat sursa.

Autorităţile române trebuiau să comunice până la sfârşitul lunii decembrie 2019 informaţii actualizate privind stadiul celor 68 de depozite de deşeuri care trebuie închise sau reabilitate, ca urmare a unei decizii a Curţii de Justiţiei a UE. Însă, Comisia nu a primit nimic în acest sens. Dintre aceste depozite, doar 20 au fost închise.

"Comisia reaminteşte că a sesizat deja România la Curtea de Justiţie a UE pentru depozitele de deşeuri care nu au fost închise sau reabilitate până la 16 iulie 2009, aşa cum prevede Directiva privind depozitele de deşeuri (1999/31/CE). Curtea a declarat în octombrie 2018 că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile în legătură cu cele 68 de depozite de deşeuri. În prezent, Comisia examinează dacă autorităţile române iau rapid măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii. Până acum, din cele 68 de depozite supuse litigiului, doar 20 sunt închise. Autorităţile române trebuiau să trimită informaţii actualizate până la sfârşitul lunii decembrie 2019, dar Comisia nu a primit încă nimic", potrivit sursei citate.

De asemenea, în baza Tratatului său de aderare la UE, România a închis doar 80 de depozite de deşeuri, din cele 101 care nu se ridicau la standardele cerute şi care trebuiau închise şi reabilitate până la 16 iulie 2017.

"Comisia urmăreşte îndeaproape situaţia şi va decide, dacă este cazul, acţiuni suplimentare în acest domeniu", a mai transmis sursa din cadrul instituţiei de la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici