Comisia Europeană anunță că va angaja 60 de noi specialiști pentru a sprijini aplicarea Digital Services Act, legea care reglementează modul în care marile platforme online funcționează în Uniunea Europeană, relatează Euronews.
Decizia vine în contextul în care, de la sfârșitul anului 2023, Comisia a deschis mai multe anchete împotriva unor giganți tech precum Meta, TikTok sau X, dar niciuna nu a fost încheiată până acum.
Comisia Europeană a anunțat că intenționează să angajeze specialiști din mai multe domenii, de la juriști și experți în politici publice, până la cercetători și specialiști în știința datelor, pentru a consolida echipa responsabilă de aplicarea Digital Services Act. Aplicațiile sunt deschise până pe 10 mai.
Într-un raport recent, Comisia a recunoscut că, deși a angajat deja 51 de persoane în 2024 pentru acest domeniu, procesul de recrutare a durat mai mult decât era planificat, ceea ce a dus la un număr mediu anual de contracte cu normă întreagă mai mic decât cel estimat inițial.
Scopul Comisiei este ca până la sfârșitul acestui an, 200 de persoane să lucreze exclusiv pe aplicarea Digital Services Act, pentru a accelera investigațiile în curs și pentru a asigura respectarea noilor reguli.
În paralel, noul guvern republican al SUA a criticat dur aceste reglementări, considerând că ar limita libertatea de exprimare și ar afecta comerțul liber. Oficialii americani acuză UE că impune bariere „neloiale” companiilor tech din SUA.
Cu toate acestea, Comisia Europeană își menține poziția: regulile sunt necesare pentru a proteja utilizatorii europeni și pentru a obliga marile platforme să fie mai transparente, mai responsabile și mai sigure.