Comisia JURI va face un raport la cererea DNA privindu-l pe Severin, care va fi votat în plen

Cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Adrian Severin transmisă, prin ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintelui PE, Jerzy Buzek, va fi trimisă comisiei JURI din PE, care face un raport în care recomandă ridicarea sau nu a imunităţii eurodeputatului, raportul urmând să fie votat în plen.

Urmărește
7 afișări

Potrivit articolului 7 din Regulamentul de procedură al PE, Comisia competentă - în acest caz, Comisia JURI - "examinează fără întârziere şi în ordinea în care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunităţii sau de apărare a imunităţii şi privilegiilor".

Ulterior, Comisia va prezenta o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunităţii. Comisia poate solicita autorităţii interesate furnizarea tuturor informaţiilor şi precizărilor pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă este cazul să se ridice sau să se apere imunitatea. "Eurodeputatul are posibilitatea să ofere explicaţii, poate prezenta toate documentele şi mijloacele de probă scrise pe care le consideră pertinente şi poate fi reprezentat de un alt deputat", potrivit Regulamentului de procedură al PE.

Comisia poate emite un aviz motivat privind competenţa autorităţii în cauză şi admisibilitatea cererii, dar nu se pronunţă în niciun caz asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei deputatului sau asupra oportunităţii sau inoportunităţii urmăririi penale a deputatului pentru opiniile sau actele care îi sunt imputate, chiar dacă examinarea solicitării îi permite comisiei să dobândească o cunoaştere aprofundată a cauzei, potrivit regulilor de procedură.

Raportul care va fi redactat de Comisia JURI va fi înscris din oficiu la primul punct de pe ordinea de zi a primei şedinţe care urmează depunerii acestuia. Nu se admit amendamente la propunerea sau propunerile de decizie.

Dezbaterea în plenul PE va avea ca subiect, potrivit Regulamentului PE, doar motivele pro şi contra fiecărei propuneri de ridicare, menţinere sau apărare a unui privilegiu sau a imunităţii. Propunerea sau propunerile de decizie conţinute în raport sunt supuse la vot în cursul votării care urmează dezbaterii. După examinarea de către Parlament, se procedează la vot separat pentru fiecare propunere conţinută în raport.

"Preşedintele comunică imediat decizia Parlamentului eurodeputatului în cauză şi autorităţii competente a statului membru interesat şi solicită să fie informat în legătură cu derularea procedurii şi cu hotărârile judecătoreşti care se pronunţă", se mai arată în regulamentul de procedură al PE.

Următoarea şedinţă a Comisiei JURI este programată pentru 11 şi 12 aprilie, la Bruxelles.

Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parlamentului European ridicarea imunităţii eruoparlamentarului Adrian Severin.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis astăzi, 5 aprilie 2011, ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Severin Adrian, Membru al Parlamentului European, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui Parlamentului European, domnul Jerzy Buzek", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Solicitarea a fost făcută în baza art. 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale în cadrul procesual legal.

La data de 21 martie 2011, în urma unor materiale audio video date publicităţii de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European, precizează DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici