Comisia juridică a Camerei a RESPINS cererea de urmărire penală a lui Bejinariu/ Nicolicea: Infracţiunile imputate nu existau la data comiterii faptelor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 16 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi o abţinere", Raport de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei a RESPINS cererea de urmărire penală a lui Bejinariu/ Nicolicea: Infracţiunile imputate nu existau la data comiterii faptelor

Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor: Infracţiunile imputate lui Eugen Bejinariu nu existau la data comiterii faptelor

"Domnul Nicolicea a propus în Comisia juridică respingerea urmăririi penale în cazul Bejinariu motivând că semnarea celor 2 contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respectiv 2.12.2014", a precizat deputatul PNL Florin Roman.

Nicolicea: Infracţiunile imputate lui Bejinariu nu existau la data comiterii faptelor

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, a precizat, miercuri, că Raportul de respingere a cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, adoptat de comisie, a fost motivat de constatarea că infracţiunile imputate acestuia nu existau la data comiterii faptelor.

Cu 16 voturi <pentru>, 7 voturi <împotrivă> şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat Nicolicea.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 16 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi o abţinere", Raport de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

"Domnul Nicolicea a propus în Comisia juridică respingerea urmăririi penale în cazul Bejinariu motivând că semnarea celor 2 contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu (...) ", a precizat deputatul PNL Florin Roman.

„I-am spus că, din nou, invocă tertipuri care nu au nicio legătură cu fondul problemei. E treaba procurorilor. PNL şi USR au votat <pentru>, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat împotriva urmăririi penale”, a adăugat Florin Roman.

Comisia juridică a Camerei a reluat, luni, procedurile în cazul solicitării de încuviinţare a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinaru, ca urmare a scrisorii transmise de procurorul general Augustin Lazăr, fiind posibil ca votul pe Raport să fie dat miercuri sau joi.

„Nu se adaugă elemente noi la dosarul pe care îl aveam. De mâine (marţi, n.r.) aveţi acces la rechizitoriu, care nu a fost completat, şi dacă insistaţi şi la dosar, care e destul de mare, la staf”, a precizat luni, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, adresându-se deputaţilor membri ai comisiei.

El a arătat că ar fi vrut să vadă, în scrisoarea transmisă de procurorul general, punctul de vedere al Parchetului General cu privire la decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu (fapta pentru care s-a făcut solicitarea, n.r.) dar şi la interdicţie de a ancheta faptele comise în calitate de ministru când s-a discutat despre OUG 13.

„Putem să studiem (rechizitoriul, n.r.) până miercuri şi să dăm votul miercuri sau joi”, a mai spus Nicolicea.

El l-a contrazis, totodată, pe procurorul general Augustin Lazăr, menţionând că urmărirea penală a celorlalte persoane din dosar nu este discriminatorie, întrucât acestea nu au avut calitatea de miniştri.

Nu se poate crea o situaţie discriminatorie. Discriminare e atunci când compari persoane în aceeaşi situaţie. Aici e vorba de ministru, celelalte persoane nu au fost miniştri, nu prea e discriminare”, a spus Nicolicea.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi adresează rugămintea de a urgenta procedurile în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentăriii procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală.

Potrivit acestuia, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, datorită legăturii dintre acestea şi Eugen Bejenariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţ, cercetările neputând fi disjunse.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici