- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.09.2017, 00:47)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică a Senatului dezbate miercuri cererea DNA vizându-l pe ministrul Viorel Ilie
Membrii Comisiei juridice senatoriale se întrunesc, miercuri, de la ora 10.30, pentru a discuta cererea de încuviinţare a începerii urmării penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie (ALDE).
Urmărește
471 afișări
Comisia juridică a Senatului dezbate miercuri cererea DNA vizându-l pe ministrul Viorel Ilie
Procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Potrivit DNA, "Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant".
Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-au dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, "ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă".
În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-a dat candidaţilor "agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor. "Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", arăta DNA.
În aceeaşi zi, Departamentul de comunicare al ALDE transmitea că partidul va formula un punct de vedere privind solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva ministrului Viorel Ilie doar după ce Comisia juridică a Senatului va formula un punct de vedere în acest caz. ”Nu ne vom pronunţa cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată, iar Comisia juridică nu îşi va exprima punctul de vedere. În funcţie de avizul primit de la Comisia juridică, ALDE îşi va exprima punctul de vedere”, se arăta într-un comunicat de presă al ALDE.
Totuşi, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat o opinie legată de dosarul colegului său de partid pe 1 septembrie. ”Aşa cum am văzut transcrierile discuţiilor din cadrul unora din instituţiile statului, mă refer la procuratură, tehnica pe care au folosit-o în trecut au folosit-o şi acum şi anume: scoateţi repede un dosar ca să luăm presiunea de pe noi. Şi au găsit această problemă a organizării acestui concurs pentru ocuparea unor funcţii minore în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Mi se pare că era şi un şofer pe acolo care trebuia să dea concurs. Din povestea asta, l-au agăţat pe ministru, care nu are o implicare directă că nu organizează ministrul concursul, nu se ocupă el de stabilirea subiectelor, dar ca ministru cred că nu este nimic anormal să ştie ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduce şi să fie informat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă Viorel Ilie are momentan susţinerea ALDE, Tăriceanu a invocat prezumţia de nevinovăţie, susţinând că aşteaptă raportul Comisiei Juridice. ”Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă. Să ştiţi că există un principiu pe care ar trebui să-l respectăm cu toţii şi anume prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist şi nu sunt în măsură să judec, de aceea am solicitat comisiei juridice un punct de vedeer şi după aceea va urma şi o discuţie politică pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu.
Raportul Comisiei juridice va fi supus votului plenului Sentului, care va decide dacă aprobă sau nu solicitarea procurorilor anticorupţie.
Citeşte şi: Liviu Dragnea: Ambasadorilor le convine situaţia asta, ca orice putere politică să fie timorată de sistem
Citeşte şi: Dragnea: Jurnalişti din România, în legătură cu DNA, au fost în Brazilia. Am trimis avocaţii acolo
Citeşte şi: Liviu Dragnea nu exclude demiterea şefei DNA, după dezvăluirile făcute de un fost colonel SRI: "Probabil doamna Kovesi va avea un punct de vedere"
Citeşte şi: PMP solicită o şedinţă de plen reunit al Parlamentului pentru situaţia românilor din Ucraina
Citeşte şi: PNL a depus la Senat moţiunea simplă ”O Românie fără educaţie de calitate este o Românie săracă”
Citeşte şi: Ordonanţa care permite Primăriei Capitalei să preia ELCEN, adoptată de Senat/ Băsescu: Municipalitatea nu poate administra un asemenea colos energetic
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe