- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică a Senatului nu a dat o sancţiune în cazul Drăghici
Comisia juridică a Senatului a luat act, marţi, de incidentul petrecut între avocatul Alice Drăghici, membru al CNI, şi angajaţii ANI, însă nu a dispus vreo sancţiune, recomandând doar ca astfel de incidente să nu se mai întâmple.
Avocata Alice Drăghici (Imagine: Mediafax Foto)
Mai mult, membrii Comisiei juridice a Senatului au tratat incidentul nu din punct de vedere al posibilei incompatibilităţi a avocatului Alice Drăghici, ci ca pe un conflict între instituţii.
"Nu este vorba despre o incompatibilitate, pentru că nu este vorba despre o prevedere legală. Noi am considerat că este vorba despre un incident între instituţii şi le-am cerut preşedinţilor CNI şi ANI să procedeze la o colaborare corectă pentru a-şi realiza scopul pentru care cele două instituţii au fost construite şi astfel de incidente să fie rezolvate prompt", a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La ieşirea din sala de şedinţe a Comisiei juridice, senatorul Peter Eckstein Kovacs a declarat jurnaliştilor că nu a fost dictată o sancţiune, ci doar s-a recomandat evitarea unor asemenea situaţii pe viitor.
Întrebat ce măsuri a dispus Comisia juridică, Peter Eckstein Kovacs a răspuns printr-un gest, cu degetul arătător, ce semnifică "atenţie" sau "fii cuminte".
Eckstein Kovacs a precizat că membrii Comisie juridice nu au luat în discuţie posibila revocare din funcţie a avocatului Alice Drăghici pe motiv că aceasta nu le-a fost solicitată.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, secretarul general Horia Georgescu, preşedintele CNI, Nicu Marcu, şi avocatul Alice Drăghici, membru al CNI, au fost audiaţi, marţi, la Comisia juridică din Senat, sesizată de către CNI. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise.
În 24 septembrie, Consiliul Naţional de Integritate (CNI) a anunţat că a transmis Senatului documentele referitoare la incidentul dintre conducerea ANI şi Alice Drăghici, membru al Consiliului, şi că se delimitează de orice manifestări ce împiedică funcţionarea Agenţiei.
"Luând în considerare prevederile articolului 33 din Legea 144 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora Consiliul Naţional de Integritate se află sub control parlamentar exercitat de Senat, Consiliul a luat singura soluţie legală posibilă, înaintând, în data de 23 septembrie 2008, către Senatul României, întreaga documentaţie referitoare la incidentul survenit la sediul ANI în data de 11 septembrie 2008", informează CNI în comunicatul de miercuri.
Pe de altă parte, CNI precizează public că "se delimitează de orice manifestări care pot aduce atingere îndeplinirii atribuţiilor ANI în condiţii de imparţialitate şi obiectivitate".
CNI a decis, în 22 septembrie, să trimită la Senat sesizarea preşedintelui ANI în legătură cu imixtiunea avocatului Alice Drăghici, membru al CNI, în activitatea inspectorilor de integritate. Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri.
Avocatul Alice Drăghici le-a cerut inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate să oprească procedura de verificare declanşată în cazul medicului Şerban Brădişteanu, pe care îl apără în procesul de corupţie intentat doctorului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Mai mult, Drăghici a ameninţat conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cerându-le şefilor să "stea cuminţi" pentru a se "feri de rele", au susţinut, la începutul lunii septembrie, surse judiciare.
Alice Drăghici a confirmat discuţia cu inspectorii de integritate, însă a susţinut că nu a făcut decât să invoce un principiu de drept, respectiv că "penalul ţine în loc civilul", astfel că procedura de verificare a averii lui Brădişteanu trebuia suspendată.
Şefii ANI au reclamat intervenţia lui Alice Drăghici membrilor CNI, în sprijinul celor arătate transmiţând o serie de declaraţii, atât ale inspectorului Luisa Badiu, cel contactat de avocat şi cel care s-a ocupat de dosarul Brădişteanu, dar şi din partea lui Drăghici.
Avocatul Alice Drăghici a susţinut că nu s-a amestecat în activitatea vreunui inspector de integritate, respectiv în cea a celui care făcea verificări privind averea medicului Şerban Brădişteanu.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: