Comisia juridică a Senatului: Procedura în cazul Şova, reluată

Comisia juridică a Senatului a votat, miercuri, propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată, punctul de vedere al comisiei urmând să fie înaintat Biroului Permanent.

Urmărește
1220 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Senatului: Procedura în cazul Şova, reluată

Comisia juridică a Senatului: Procedura în cazul Şova, reluată (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Votul a avut loc după ce, marţi, Biroul Permanent a trimis la Comisia juridică hotărârea CC privind cazul Şova pentru ca aceasta să exprime un punct de vedere.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a propus ca în cazul Şova punctul de vedere al Comisiei juridice să fie "resupunerea cererii Parchetului la vot împreună cu un proiect de hotărâre".

El a explicat că acest lucru înseamnă reluarea întregii proceduri în cazul Şova.

"Noi suntem legaţi de decizia Curţii Constituţionale, care ne reproşează că ne-am fundamentat procedura şi votul pe două texte în vigoare în acel moment, dar declarate neconstituţionale (...). În prima repriză ne-am judecat şi ne-am arbitrat după un regulament şi în repriza a doua a unui meci ne judecăm şi ne arbitrăm după alt regulament, ceea ce nu se poate. Punctul meu de vedere este următorul: CC declarând neconstituţională o hotărâre a Senatului bazată pe art. 173 din Regulament şi 24 din Legea 96 a invalidat întreaga procedură care a avut loc atunci cu privire la domnul Şova. Ca atare, nu pot să spun că procedura a fost corectă şi votul a fost altfel sau jumătate din ce a fost este bine şi păstrăm în vigoare şi jumătate, nu. Eu cred că trebuie să reluăm procedura complet", şi-a explicat Chelaru propunerea. 

Propunerea a fost aprobată cu patru voturi "pentru", trei "împotrivă" şi o abţinere.

Acest punct de vedere urmează să fie trimis Biroului Permanent.

Propunerea reprezentanţilor PSD în comisie a fost aprobată, după ce propunerea preşedintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), de a se da o nouă interpretare la votul din plen a fost respinsă.

"Avem astăzi un proces verbal al numărării voturilor care constată situaţia de atunci din Senat. Votul exprimat atunci în Senat a fost exprimat în mod legal cu respectarea procedurilor. Din punctul meu de vedere, ceea ce ar trebui să facem astăzi este să transmitem punctul nostru de vedere Biroului Permanent, care, sigur, va merge mai departe la plen, în sensul în care, cu respectarea procedurilor, prevederilor constituţionale, plenul să citească procesul verbal al numărării voturilor din şedinţa din 14 martie", a spus Boboc.

Cristian Bodea (PNL) a declarat că votul s-a dat corect, dar interpretarea a fost incorectă.

"Noi am votat pe procedură corectă, pe articolul 172 care nu era în conflict cu Constituţia şi nu este nici acum. Procedura de vot s-a desfăşurat în mod corect şi pe 172 Regulamentul Senatului şi pe 24 la Statut. Interpretarea dată rezultatului votului s-a făcut incorect pe 173, care a fost declarat neconstituţional. Nu avem de ce să reluăm votul (...). E foarte simplu ca domnul preşedinte al Senatului să urmeze acelaşi traseu pe care l-a urmat cu hotărârea dată în cazul Vâlcov, care s-a votat în aceeaşi zi, să se dea o hotărâre de încuviinţare", a afirmat Bodea.

După încheierea şedinţei Comisiei, Cătălin Boboc şi-a exprimat nemulţumirea faţă de reluarea întregii proceduri.

"Cum să reluăm o procedură care s-a desfăşurat absolut regulamentar, o procedură pe care nu a contestat-o nimeni? Ba mai mult, avem şi un vot consemnat într-un proces verbal, pe care, de asemenea, nimeni nu l-a contestat. E o chichiţă, o găselniţă a PSD-ului. Este modalitatea prin care, pe de o parte, mai lungeşte lucrurile, pe de altă parte, vrea să meargă spre un rezultat pe care şi l-au propus (...). Am să rog colegii să redacteze astăzi acest document şi, poate, până azi la ora două şi jumătate când e un Birou Permanent", a precizat Boboc.

Comisia juridică a fost sesizată marţi de Biroul Permanent pentru elaborarea unui punct de vedere. Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a precizat că pe ordinea de zi a Biroului Permanent s-a aflat şi "decizia Curţii Constituţionale nr. 341/2014 privind neconstituţionalitatea hotărârii Senatului 32/2015 prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 cu privire la încuviinţarea arestării preventive a domnului Dan Şova". "Această decizie a fost transmisă, conform obiceiului, către Comisia juridică pentru a analiza şi pentru a face propuneri Biroului Permanent", a spus el, adăugând că decizia în acest caz va aparţine Biroului Permanent şi plenului Senatului, după primirea punctului de vedere de la Comisia juridică.

Luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preciza că Biroul Permanent va solicita Comisiei juridice un punct de vedere în cazul lui Dan Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale.

El a arătat că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu face recomandări în privinţa deciziei în cazul lui Şova.

"Când o să am raportul Comisiei juridice, o să-mi fac o idee. Aici este mai puţin o chestiune politică, cât una de natură juridică, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, aştept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat", a adăugat Tăriceanu.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitărilor vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităţii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră". Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

CC arăta, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului, potrivit motivării Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că respectiva decizie încalcă legea fundamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici