Comisia Juridică a Senatului, raport negativ la alegerea primarilor într-un singur tur

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, raport negativ propunerii de modificare a Legii 267/2004, care prevede ca alegerea primarilor să se facă într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj.

Urmărește
5 afișări

Raportul negativ a fost aprobat cu cinci voturi ale PSD şi PNL, în timp ce trei senatori ai PDL au fost împotrivă.

Propunerea legislativă viza modificarea articolului 97 din legea 267, astfel încât primarii să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin, ca în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Potrivit iniţiativei, al doilea tur de scrutin în cazul primarilor ar fi urmat să fie organizat numai în eventualitatea unui balotaj între primii doi candidaţi.

Principalul argument adus de senatorii jurişti pentru respingere a fost legat de invocarea unei situaţii ipotetice în care un primar ar fi putut fi ales cu două voturi favorabile din trei exprimate.

Propunerea a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PDL, dar şi de unii deputaţi PSD, precum Mircea Duşa, Dumitru Ioan, Laurenţiu Nistor, Vasile Mocanu, Florin Ciprian, Cornel Resmeriţă, Ioan Roman.

Proiectul a fost dezbătut şi în şedinţa de marţea trecută a comisiei juridice, fiind aprobat, însă toate voturile de atunci au fost anulate, opoziţia reclamând faptul că şedinţa şi voturile au fost lovite de nulitate din cauza lipsei de cvorum.

Senatul este primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici