- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.04.2016, 11:11)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică: Aleşii locali îşi pierd mandatul doar pentru condamnări cu executare. "De ce parlamentarii sunt mai presus decât aleşii locali?”
Mandatul aleşilor locali încetează de drept, înainte de termen, doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorescă rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, au decis deputaţii respingând astfel obiecţiile preşedintelui privind modificarea statutului aleşilor locali.
Urmărește
1568 afișări
Comisia juridică: Aleşii locali îşi pierd mandatul doar pentru condamnări cu executare. "De ce parlamentarii sunt mai presus decât ceilalţi aleşi locali?” (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)
Comisia juridică şi Comisia de Administraţie au votat, marţi, în sedinţă comună, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu 18 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă", care modifică articolele privind cazurile în care aleşii locali îşi pot pierde mandatul înainte de termen.
Legislaţia în vigoare prevede că aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate, fără a face distincţia între sancţiunile cu executare şi cele cu suspendare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Deputaţii au modificat astfel articolele 9 şi articolul 15. Astfel, la articolul 15, alineatul 2, după litera e) se modifică stipulând că mandatul primarului se poate încheia înainte de termen în urma unei condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă privativă de libertate. De asemenea, la articolul 15, alineatul 2, după litera e, deputaţii au introdus o nouă prevedere: "prin urmare, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului şi în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289-290 din Codul Penal".
PNL a anunţat în cadrul comisiei că nu va susţine proiectul de lege în forma propusă de Comisia juridică.
Deputatul Steluţa Cătăniciu a comentat decizia PNL afirmând că se întreabă „de ce nu face PNL o propunere legislativă să îşi piardă parlamentarii mandatul în situaţia în care sunt condamnaţi chiar cu suspendare la un, la doi, la trei, cât prevede legea pentru diferite infracţiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decât aleşii locali?”
La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a susţinut că „uciderea din culpă este o infracţiune săvârşită din culpă şi mi se pare viaţa unui om mult mai importantă decât, de exemplu, săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, săvârşită cu intenţie”.
Legea a fost respinsă iniţial de şeful statului, care a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ.
În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind Statutul aleşilor locali, argumentând că în forma transmisă ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.
Iohannis preciza că circumstanţierea încetării de drept a calităţii de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al consiliului judeţean doar pentru situaţia în care prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate cu executare este de natură a afecta exercitarea funcţiilor publice respective.
Citeşte şi: Dragnea: I-am spus preşedintelui că vrem să participăm la elaborarea legilor privind securitatea
Citeşte şi: Persoanele până în 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie, vor avea ajutor social mai mare
Citeşte şi: Cioloş: Peste 50% din comunele din România nu-şi pot acoperi cheltuielile de funcţionare
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe