- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică: Dezbateri la proiectul de revizuire a Constituţiei, în absenţa opoziţiei şi a UDMR
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, marţi, dezbaterile asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei şi a celor din UDMR.
Comisia juridică: Dezbateri la proiectul de revizuire a Constituţiei, în absenţa opoziţiei şi a UDMR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Parlamentarii prezenţi au eliminat amendamentul UDMR la articolul 1 din legea fundamentală, care ar fi scos din Constituţie caracterul "naţional" al statului român.
Iustin Cionca (PDL) a declarat pentru MEDIAFAX că amendamentul UDMR "încălca limitele revizuirii Constituţiei prevăzute de articolul 152 alineat 2 din legea fundamentală, potrivit căruia caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român nu poate forma obiectul revizuirii Constituţiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cionca a mai spus că un alt argument este acela că în proiectul de revizuire a Constituţiei, cu care Comisia a fost sesizată, prima modificare viza articolul 6 din legea fundamentală şi nu articolul 1.
Conducerea PDL a anunţat, luni, că democrat-liberalii doresc adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi organizarea unui referendum pentru adoptarea acestuia în ziua alegerilor locale.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a apreciat că revizuirea Constituţiei ar fi un bun moment pentru ca opoziţia să revină în Parlament.
El a explicat că revizuirea legii fundamentale nu poate fi făcută în absenţa opoziţiei din Parlament, întrucât sunt necesare voturile a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor pentru adoptarea acesteia.
Liderul PDL a menţionat că această revizuire ar presupune punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Emil Boc a susţinut că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc simultan cu alegerile locale, adică în 10 iunie, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale.
Boc a declarat că invitaţia adresată opoziţiei de a participa la dezbaterile pe tema revizuirii Constituţiei "începe" de marţi, când la Comisia juridică "se deschid dezbaterile" pe această temă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a amintit, luni, că USL a anunţat foarte clar că nu participă la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei, el apreciind că Emil Boc "nu prea ştie despre ce vorbeşte" atunci când se referă la organizarea unui referendum pe tema legii fundamentale.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, luni, că propunerea preşedintelui PDL, Emil Boc, privind organizarea referendumului de modificare a Constituţiei concomitent cu alegerile locale din 10 iunie nu pare un subiect serios.
"Nu îmi amintesc atribuţiile constituţionale ale domnului Boc pentru a anunţa un referendum, dar de altfel, oricum, referendumul pentru modificarea Constituţiei se poate face numai după ce Parlamentul parcurge procedura de modificare cu două treimi pentru a înainta o propunere. Asta bănuiesc că o ştie domnul Boc şi probabil va face domnul Băsescu o chestie cum a făcut la fiecare alegeri. Mie nu mi se pare un subiect serios, pentru că nu văd ce calitate are domnul Boc să anunţe ceva", a spus Voicu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că propunerea liderului PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odată cu alegerile locale "nu este fezabilă", demersul lansat la sfârşit de mandat fiind "o fumigenă".
Kelemen Hunor a declarat, luni, că în Parlament nu se va reuşi obţinerea a două treimi din voturi pentru discutarea revizuirii Constituţiei, deoarece fiecare partid a intrat deja în logica de campanie electorală.
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Daniel Buda (PDL), a purtat, în 2011, un schimb de corespondenţă cu Biroul Permanent al Camerei pentru a convinge conducerea acestui for legislativ ca proiectul de revizuire a Constituţiei să nu mai fie discutat în comisia parlamentară specială, ci în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO