Comisia juridică din Senat: Condamnaţii pentru fapte de corupţie, INCLUŞI pe lista pentru graţiere/ Ministerul Public şi Uniunea Barourilor, împotriva amendamentelor adoptate: Ar fi o mare greşeală

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă vor fi graţiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.

Urmărește
5480 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică din Senat: Condamnaţii pentru fapte de corupţie, INCLUŞI pe lista pentru graţiere/ Ministerul Public şi Uniunea Barourilor,  împotriva amendamentelor adoptate: Ar fi o mare greşeală

Comisia juridică a Senatului a decis: Condamnaţii pentru luare de mită şi trafic de influenţă, INCLUŞI pe lista pentru graţiere

”Am propus-o (luarea de mită - n.r.) pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, a spus Traian Băsescu.

El a apreciat că toţi oamenii politici care au trecut prin campanie, cu excepţia celei din 2016, au aceste probleme.

”Aduceţi-vă aminte cum arătau oraşele, măzgălite de sus până jos cu mash-uri, cu toate cele. Aţi văzut foarte bine şi pe amărâtul ală care a dat pui şi a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune şi a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China. (...) Discutăm de realităţi. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ţinem aşa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. (...) Dacă vrem să ne menţinem rezervorul de viitori penali care încă n-au fost denunţaţi de oamenii de afaceri, nu facem nimic. Este un moment zero pe care ar trebui să-l facem. Insist pentru graţierea acestor fapte care unele sunt considerate acte de corupţie, altele sunt considerate infracţiuni de serviciu. Insist pentru crearea unui moment zero pe această poveste. (...) Nu este un secret aici. Ştiu toate instituţiile că partidele s-au finanţat ilegal şi e ca şi cum ar sta la pândă să vadă...mai aşteptăm. Cred că e momentul să punem capăt şi numai printr-o graţiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanţare a partidelor politice”, a mai spus Băsescu.

Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susţine un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie.

O poziţie similară a avut şi reprezentantul USR, George Dircă.

”Nici USR nu susţine sub nicio formă graţierea niciunei fapte de corupţie. Trebuie să transmitem, avem obligaţia să transmitem un mesaj foarte important, că faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă sau nu, nu trebuie graţiate sub nicio formă. Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că o dacă ce ai ajuns într-o funcţie publică nu trebuie să faci abuz de acea funcţie, nu trebuie să iei mită, nu trebuie să soliciţi mită pentru a îndeplini sau nu un act şi trebuie să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, iar cineva care ajunge într-o funcţie publică trebuie să-şi exercite acele atrubuţii cu bună credinţă, nu în interesul de a acumula averi personale”, a spus George Dircă.

Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi ”pentru” şi trei ”împotrivă”, respectiv reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.

Ministerul Public şi UNBR, împotriva graţierii faptelor de corupţie: Ar fi o mare greşeală

Reprezentanţii Ministerului Public şi ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) s-au exprimat împotriva introducerii condamnaţilor pentru fapte de corupţie în prevederile legii graţierii, în cadrul dezbaterii din Comisia juridică a Senatului.

”Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe cinci ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe cinci ani pentru combaterea infracţinilor vătămare din culpă pe care le-aţi graţiat, în schimb avem strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie. De aceea, în planul de activitate al parchetului şi în obiectivele Ministerului Public pe anii trecuţi şi pe anul în curs şi cu siguranţă pe anii următori, combaterea infracţiunilor de corupţie se va reflecta ca o prioritate întrucât ea a fost stabilită ca prioritate de instituţii ale statului român”, a declarat reprezentantul Ministerului Public, Irina Kuglai.

Ea a mai spus că la nivelul Ministerului Public se va considera că graţierea faptelor de corupţie ”este un semnal contrar venit din partea unei instuţii a statului, contrar politicii pe care Parchetul este obligat să o aducă la îndeplinire”, întrucât este asumată la nivel statal.

”Infracţiunile de corupţie şi cele asociate lor nu trebuie să beneficieze de graţiere”, a conchis Kuglai.

La rândul său, reprezentantul UNBR, Ion Ilie Iordăchescu, a catalogat graţierea acestor fapte drept ”o mare greşeală”.

”Tocmai acest aspect a fost avut în vedere de spaţiul public, iar când spun spaţiul public, mă refer la toţi reprezentanţii din mass-media, la toţi cetăţenii acestei ţări (…) Această infracţiune de corupţie, cum ar fi dare de mită, sau cealaltă – luare de mită, sau traficul de influenţă nu se raportează neapărat la oamenii politici, se raportează la toţi cetăţenii acestei ţări (…) Veţi sesiza că aceste infracţiuni de corupţie apar şi sunt sancţionate de către Uniunea Europeană”, a punctat Iordăchescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici