- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică din Senat: Şefii DNA, PICCJ şi DIICOT, numiţi de CSM, nu de preşedinte
Comisia juridică a Senatului a adoptat, joi, un amendament la Legea 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu mai sunt numiţi de şeful statului, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.
Comisia juridică din Senat: Şefii DNA, PICCJ şi DIICOT, numiţi de CSM, nu de preşedinte
Comisia juridică a avut pe ordinea de zi o propunere pentru modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache; un proiect de modificare a Legii nr.303/2004 iniţiat de Dan Voiculescu şi Gavrilă Vasilescu şi o propunere legislativă pentru modificarea alin.(1) al art.54 din Legea nr.303/2004, iniţiată de senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
Senatorii au adoptat, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă" (aparţinând PDL şi UDMR) un amendament prin care numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu se mai face de către preşedintele României, ci de către plenul CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Astfel, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, procurorul şef al DNA şi procurorul şef al DIICOT sunt numiţi la propunerea ministrului Justiţiei de către plenul CSM, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.
Persoanele propuse trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţii: să aibă vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să aibă grad profesional corespunzător de funcţiei de procuror de pe lângă Curţile de Apel sau ICCJ.
Numirea acestora se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Comisia a mai decis ca în în lege să nu se mai specifice modalităţile în care poate fi sesizat ministrul Justiţiei, pentru a propune revocarea procurorilor şefi. Senatorii jurişti au hotărât, astfel, că ministrul poate fi sesizat de oricine, inclusiv se poate autosesiza.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a arătat că membrii comisiei au adoptat soluţia acordării de prerogative către CSM pentru că, în urmă cu trei ani, şeful statului le-a transmis parlamentarilor că "la Bruxelles, ministrul Monica Macovei este mai credibilă decât CSM, astfel că Parlamentul s-a văzut nevoit să accepte ca procurorii şefi să fie propuşi de către ministrul Justiţiei, nu de către CSM".
La rândul său, senatorul PDL Constantin Gheorghe a obiectat că "acum se demonstrează că există interese politice" în spatele transferului de atribuţii realizat de Comisia juridică.
"Să îi iei prerogativele preşedintelui României nu mi se pare normal, în acest moment, când Raportul de ţară apreciază favorabil progresele în justiţie", a spus senatorul PDL.
Preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai, a arătat, însă, că în Constituţie nu se prevede că preşedintele trebuie să numească procurorii. "Dar nici nu se prevede că nu trebuie să o facă", a replicat Gheorghe.
La şedinţa comisiei a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO