- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.01.2015, 17:38)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia juridică începe dezbaterile la insolvenţa persoanei fizice pe proiectul iniţiat de Birchall
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să înceapă dezbaterile privind insolvenţa persoanei fizice pe proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, după ce reprezentanţii PNL şi cei ai PSD s-au acuzat reciproc de tergiversarea adoptării unui proiect de această temă.
Urmărește
177 afișări
Comisia juridică începe dezbaterile la insolvenţa persoanei fizice pe proiectul iniţiat de Birchall (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Deputaţii PNL din comisie au propus ca discuţiile pe subiectul insolvenţei persoanei fizice să se facă pe toate cele 4 proiecte de lege existente la comisie, însă parlamentarii PSD au susţinut că Biroul Permanent a sesizat comisia numai cu proiectul de lege al lui Birchall pentru sesiunea extraordinară.
Disputele dintre cele două părţi au durat mai mult de o oră, în final PNL renunţând la propunere.
„De data aceasta voi dezbrăca politeţea pe care am avut-o sătămâna trecută şi voi spune câteva lucruri pe care m-am abţinut să le spun. Văde că se insistă pe acest concurs de frumuseţe. Eu revin către colegii mei de la PNL, care una spun şi alta fac, fac un apel ca să nu încercăm să speculăm necazul unor oameni pentru exerciţii demagogice goale pentru interse personale sau de grup", a spus Birchall.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:30, prezența la vot este de 29,52 %. 5,3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
-
Primele date exit-poll din ziua votului. Rezultate alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Când aflăm cine ajunge în turul 2
În replică, deputatul PNL Ion Cupşa i-a spus Anei Birchall că exerciţiu demagogic este să iasă pe toate canalele mass-media, iar deputatul PNL Dan Culeţu a spus că nimeni nu vrea să speculeze suferinţa unor oameni care au luat credite.
În final, comisia a decis să reia lucrările marţi, la ora 10.30, pentru a definitiva principiile care vor sta la baza acestei legi.
După şedinţă, deputatul PNL Valeria Schelean a declarat că ceea ce s-a întâmplat arată că PSD nu-şi doreşte sub nicio formă să discute această lege a insolvenţei persoanei fizice astfel încât să existe un vot în sesiunea extraordinară.
„Ceea ce s-a întâmplat arată dorinţă de tergiversare, ne blocăm în proceduri, nu respectăm regulamentul comisiei. Colegii din arcul guvernamental execută un ordin dat de primul ministru VVictor Ponta acela de a nu discuta acest proiect de lege. Nu se discută nimic, intrăm în sesiune ordinară şi vedem ce se mai poate întâmpla. Urmează să se depună nişte amendamente şi nu se ştie când se vor dezbate”, a spus şi deputatul PNL GGabriel Andronache
Vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, a afirmat, în replică, că nu trebuie să se facă „o lege pe genunchi". „Din păcate, PNL este în goană de a prinde guvernarea, de a ne da pe noi jos printr-o moţiune de cenzură cum vor ei sau să preia funcţia de preşedinte al Senatului sau Camerei Deputaţilor şi au intrat în criză de timp", a spus Nica.
Discuţiile pe procedură au început încă de săptămâna trecută, când s-a format o subcomisie care să le rezolve. Membrii subcomisiei însă au aşteptat să primească puncte de vedere de la reprezentanţii instituţiilor implicate în insolvenţa persoanei fizice.
Deputatul PNL Ion Cupşa a enunţat câteva dintre principiile pe care le-a avut în vedere subcomisia, urmând ca ele să fie definitivate în comisie în şedinţa de marţi.
Acestea sunt: subiectul legii să fie numai persoanele fizice care nu au alte activităţi antreprenoriale, vor fi protejaţi doar debitorii care şi-au manifestat buna credinţă, să fie exceptate datoriile provenite din infracţiuni sau datoriile către alte persoane, este nevoie de o procedură administrativ judiciară, nu doar una judiciară, cheltuielile să fie suportate de la bugetul de stat, Ministerul Justiţiei fiind ordonator de credite.
„Concluzia este că vor beneficia de protecţia acestei legi persoanele fizice de bună credinţă, iar la final, după parcurgerea procedurii, aceştia ar putea fi scutiţi de acele datorii care nu au putut fi acoperite pe parcursul procedurii”, a spus Cupşa.
Proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall a trecut de Senat în decembrie prin aprobare tacită, fiind înaintat spre dezbatere Camerei Deputaţilor.
Potrivit proiectului, debitorul poate cere instanţei începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora.
De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvenţă unui debitor dacă poate dovedi că acesta nu are capacitatea de a-şi achita datoriile.
Odată cu începerea procedurii de insolvenţă, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fără acordul prealabil al administratorului judiciar, cu excepţia tranzacţiilor obişnuite.
De asemenea, nu se va acumula nicio dobândă penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.
Până la îndeplinirea planului de rambursare a datoriilor, datornicii sunt obligaţi să utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, să se abţină de la orice tranzacţii sau comportamente care ar conduce la eşecul planului, să desfăşoare activităţi adecvate, generatoare de venituri şi, în caz de şomaj, să caute să realizeze venituri.
Debitorul va trebui, de asemenea, să înainteze administratorului judiciar sumele obţinute din moşteniri sau donaţii, să nu ascundă vreo parte din veniturle sale şi să nu îşi asume noi responsabilităţi pe care nu şi le poate îndeplini la scadenţă.
Administratorul judiciar va supaveghea activităţile debitorului până la realizarea planului de rambursare a datoriilor.
Potrivit proiectului, se va sancţiona cu închisoare de la 1 la 5 ani furnizarea, pe parcursul procedurii de insolvenţă, de informaţii false instanţei sau administratorului judiciar, tăinuirea activelor şi documentelor relevante pentru procedura de insolvenţă.
Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că românii care au datorii sau credite şi rate la bănci trebuie să beneficieze de reglementări clare şi coerente care să protejeze persoanele fizice, debitori de bună credinţă, de situaţia în care, sufocaţi de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitatea de plată.
Aceştia menţionează că în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană - între care Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Italia, Polonia - există prevederi legislative care reglementează situaţia insolvenţei persoanelor fizice în favoarea debitorilor de bună credinţă.
Potrivit iniţiatorilor, executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată doar în ultimă instanţă.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta, despre Legea insolvenţei: PSD doreşte un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Carmen Iohannis, gest nea;teptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe