Comisia juridică se reuneşte din nou pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache pentru CCR

Biroul Permanenent al Senatului a solicitat marţi Comisiei juridice să refacă raportul cu candidaturile pentru postul de judecător CCR, după ce deputatul PSD Marian Enache, care şi-a depus dosarul, a solicitat BP să fie audiat, considerând că s-a comis un "abuz".

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică se reuneşte din nou pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache pentru CCR

Comisia juridică se reuneşte din nou pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache pentru CCR

"Biroul Permanent nu a fost de acord cu raportul trimis de Comisia juridică, au retrimis înapoi Comisiei astfel încât Comisia să se întrunească azi în timpul plenului, la ora 16.00 şi să refacă raportul cu audierea tuturor candidaţilor, deşi tot acelaşi BP ne-a transmis o adresă prin care solicita în mod expres la până pe data de 6 (iunie – n.r.) grupurile parlamentare şi senatorii să depună candidaturile", a declarat preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.

Întrebat de ce nu a fost de acord BP cu raportul trimis de Comisie, Boboc a spus: "Pentru că trebuia audiat şi candidatul propus de PSD", deputatul independent Marian Enache (fost UNPR).

Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că deduce că Enache este susţinut de social democraţi pentru că "doar membrii acestui partid fac un lobby extraodinar pentru analizarea şi a acestei candidaturi".

"Eu am fost derutat din alt motiv, domnul Dragnea a declatat ieri că ei nu au o propunere pentru CCR şi astăzi am văzut că ei sar pentru asta, pentru un membru acolo, în Curtea Constituţională, dar n-au o hârtie în sensul acesta. Chiar s-au grăbit colegii de la PSD să spună <<fie îl susţinem, fie dacă e nevoie facem adresa acum>>", a declarat Boboc.

Vicepreşedintele social demmocrat al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, după şedinţa BP, că "au fost nenumărate discuţii legat de includerea pe ordinea de zi de astăzi şi votul pe raportul Comisiei juridice şi pe nominalizarea unei persoane pentru CCR".

Chelaru a mai spus că la BP a ajuns un raport pe care secretarul Comisiei juridice a refuzat să-l semneze, raport din care reiese că doar doi din cei patru candidaţi nu au fost audiaţi şi că Marian Enache a depus la BP o sesizare referitor la faptul că Boboc a comis un abuz prin refuzul de a-l audia.

Ioan Chelaru consideră că e vorba de o interpretare greşită a membrilor Comisiei referitor la adresa primită de la BP, în care scria că vor fi audiaţi doar candidaţii care sunt senatori sau sunt propuşi de un grup parlamentar, lucru care nu e specificat în legislaţie.

Plenul Senatului va vota tot marţi raportul Comisiei juridice.

Comisia juridică a întocmit marţi dimineaţa un raport cu două candidaturi pentru postul de judecător CCR, senatorul Ruxandra Jipa şi judecătoarea Monalisa Neagoe, în condiţiile în care la Comisie au ajuns patru candidaturi, inclusiv a lui Marian Enache.

"Am avut patru CV-uri depuse la Comisie, dar doar două au îndeplinit cerinţele transmise nouă de către BP şi anume ca aceste dosare să vină prin grupurile parlamentare sau de la senatori, având în vedere că această numire să fie o numire a Senatului la CCR", a spus Cătălin Boboc, după încheierea şedinţei Comisiei.

Enache şi-a depus luni candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituţională din partea Senatului, el beneficiind, potrivit unor surse politice, de susţinerea PSD, UNPR, ALDE şi, cel mai probabil, UDMR.

Tot marţi, Valer Dorneanu, fost deputat PSD, a fost ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici