Comisia parlamentară propune revocarea lui Ridzi şi urmărirea sa penală

Comisia Ridzi propune premierului revocarea din funcţie a ministrului Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi şi cercetarea acesteia pentru delapidare şi abuz în serviciu, anchetă la ANAF, sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Curţii de Conturi în cazul contractelor cu Artisan şi Mark.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Comisia parlamentară propune revocarea lui Ridzi şi urmărirea sa penală

Comisia parlamentară propune revocarea lui Ridzi şi urmărirea sa penală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Preşedinta Comisei, Alina Gorghiu (PNL) a spus că membrii acesteia, cu excepţia PDL, care a făcut opinia separată, cer un control al ANRMAP, ca urmare a faptului că instituţia a girat o licitaţie ilegală.

Conform deputatului PNL, Comisia a constatat că Monica Ridzi a minţit când a susţinut că nu a ştiut de existenţa unei scene, aflată în proprietatea MTS, în condiţiile în care ministrul a semnat pentru alocarea sumelor necesare plăţii ratelor de leasing pentru aceasta. Potrivit raportului comisiei, sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare în cazul ministrului Ridzi, dar şi cele de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Punctul 4 al raportului cuprinde problemele identificate în urma audierilor: încălcarea legislaţiei privind controlul autorităţilor publice asupra politicii editoriale în audiovizual, acceptarea unor oferte "în mod vădit nejustificate în raport cu nivelul pieţei şi care nu ţineau cont de resursele Ministerului Tineretului şi Sportului, acceptarea la plată a serviciilor efectuate de companiile contractate de MTS fără o evaluare cantitativă a acestora precum şi fără a verifica consistenţa şi cunatumul plăţilor efectuate de acestea pentru serviciile subcontractate.

La punctul 4.4 din raport se arată că ministrul nu a spus adevărul în faţa Comisiei de anchetă când a afirmat că nu avea cunoştinţă de scena aflată în dotarea Casei Studenţilor din Bucureşti, menţionându-se că, la întocmirea proiectului de buget pe 2009, Ridzi a semnat solicitarea de finanţare a ratelor de leasing pentru această scenă.

La punctul 4.5 se impută schimbarea procedurii de achiziţie publică în cursul derulării operaţiunii de la întocmirea programului anual de achiziţii publice pe anul 2009 până la întocmirea caietelor de sarcini şi utilizarea unor proceduri interne care, din punctul comisiei de vedere, nu era aplicabilă în domeniu.

Comisia propune, de asemenea, sesizarea Curţii de Conturi pentru efectuarea unui control asupra modului de întrebuinţare a resurselor financiare ale MTS în legătură cu încheierea contractelor 14/2009, cu Artisan Consulting SRL, şi 15/2009, cu compania de publicitate Mark.

Comisia de anchetă propune Camerei Deputaţilor sesizarea Consiliului Concurenţei cu privire la încălcarea de către SC Artisan SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL a articolului 5, litera F din Legea 21/1996, referitor la licitaţii trucate. De asemenea, Comisia a constatat că raportul ANRMAP este greşit, pentru că acesta ar fi trebuit să constate ilegalitatea procedurii de achiziţie în cazul MTS.

"Comisia de anchetă propune Camerei Deputaţilor solicitarea unei anchete la ANAF, la Garda Finaciară şi Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor, în vederea indentificării şi anchetării fluxului financiar rezultat în urma organizării evenimentelor din data de 2 mai, «Ziua Tineretului». Comisia propune Camerei Deputaţilor sesizarea prim-ministrului privitor la incompetenţa reprezentanţilor ANRMAP, care, atât prin raportul de control desfăşurat la nivelul MTS cât şi prin depoziţia preşedintelui ANRMAP în faţa Comisiei, au girat o procedură de achiziţie publică ilegală", a spus Gorghiu, citând din raport.

La punctul 5 al raportului, deputaţii afirmă că au constatat "o serie de încălcări ale legislaţiei şi decizii care repezintă o rea administrare a banilor publici de către reprezentanţii MTS".

"Aceste decizii angrenează responsabilitatea doamnei Monica Iacob Ridzi pe următoarele paliere: responsabilitatea materială directă prin decizii luate personal, numirea membrilor Comisiilor de selecţie şi de recepţie a serviciilor, aprobarea notei de fudamentare a procedurii de achiziţie publică de servicii de divertisment, semnarea unor contracte conţinând prevederi ilegale privind influenţarea conţinutului editorial al unor televiziuni", a spus Gorghiu, citând din concluziile raportului.

Ea a menţionat că a doua direcţie vizează responsabilitatea politică prin anagajarea Guvernului în cheltuieli "nejustificate, în contradicţie cu asumarea de către Guvern a unei politci de austeriatte, dar şi responsabilitatea penală prin încălcarea prevederilor articolelor 248 şi 215, aliniat 1 din Codul penal".

Comsia propune prim-ministrului Emil Boc "să-şi exercite prerogativele constituţionale şi să propună domnului preşedinte Băsescu revocarea din funcţie a domnei ministru".

"Pentru considerentele de mai sus, în condiţiile articolului 155 din Regulamentul Camrei, conţinutul prezentului raport va fi înaintat în vederea formulării unui raport privind începerea urmăriri penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, pentru săvârşirea infracţiunii de delapitare prevăzut de articolul 215 indice 1 Cod penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzut de articolul 248 din Codul penal", a informat Gorghiu.

Deputatul PNL a explicat că "în raport se constată că faptele ministrului Tineretului şi Sportului în legătură cu încheierea contractelor nr 13, intră sub incidenţa prevederilor art 215 din Codul penal".

"Astfel din punctul nostru de vedere sunt întrunite elelmentele constitutive ale infracţiunii de delapidare de către doamna ministru Monica Iacob Ridzi. Doamna ministru a traficat banii bugetului MTS, pe care îi gestiona, pentru interesele Artisan Consulting şi compania de publicitate Mark, favorizate la încheierea contractului de prestări servicii. Modul de selectare a societăţilor co-contractante a fost lipsit de o analiză anterioară, fără luarea în considerare a unor companii concurente, fără o comparaţie şi analiză măcar elementară a valorilor practicate pe piaţă pentru acest tip de servicii", a mai spus deputatul PNL.

Ea a informat că "sumele alocate de către bugetul de stat către Artisan şi Mark au depăşit cu mult valorile obişnuite pentru valorile pentru astfel de contracte, în timp de organizarea evenimentului a impus cheltuieli infime", iar "Artisan şi Mark au beneficiat de sume importante de la bugetul de stat pentru prestarea unor servicii a căror contravaloare este mult inferioară în detrimentul celorlalte departamente din cadrul MTS".

"Astfel, doamna Monica Iacob Ridzi a folosit bani publici în favoarea Artisan şi Compania de Publicitate Mark SRL. Faptele menţionate intră şi sub incidenţa art 248 Cod penal referitoare la abuzul în serviciu. Doamna Monica Iacob Ridzi şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu folosind banii pe care îi gestiona, fără justificare şi fără responsabilitate, încredinţând contracte de prestări servicii unor societăţi comericiale care nu prezentau nici măcar experienţă relevantă în domeniu, nici siguranţă comericală. Modul de organizare a evenimentului, disproporţia vădită dintre valoarea contractelor şi sumele inferioare reprezentând cheltuielile reale aferente denotă o lipsă de responsabilitate şi o vădită rea-credinţă în gestionarea fondurilor din bani publici. Din analiza notei de fundamentare rezultă faptul că sumele estimative alocate de MTS prin nota de fundamnetare pentru organizarea evenimentelor din data de 2 mai nu sunt justificate prin realizarea unor analize de piaţă anterioare, existenţa unor note sau devize ale cheltuileilor estimate şi defalcate pe fiecare tip de serviciu care urma să fie contractat", a spus preşedintele Comisiei de anchetă.

Ea a a informat că "sumele alocate de la bugetul MTS nu au fost în mod responsabil calculate ţinând cont de chletuielile reale necesare pentru organizarea unui eveniment similar şi mai ales fără a ţine cont de necesităţile celorlalte departamente ale ministerului".

"Doamna ministru a recunoscut în faţa Comisiei de anchetă faptul că era informată că avea posiblitatea de a refuza aprobarea acestei note de fundamnetare în forma prezentată sau de a solicita completări sau modificări ale conţinutului acesteia, ceea ce demonstrează încă o dată faptul că fapta săvârşită a avut concursul direct şi asumat al doamnei ministru. Astfel, doamna ministru Monica Iacob Ridzi a aprobat alocarea unor sume de la buget fără responsabilitate şi fără să se intereseze cu privire la fundamentarea acestor sume în raport cu cheltuielile reale necesare, manifestând astfel un abuz în exercitarea atribuţiilor cu care era învestită şi o implicare directă şi calificată în cheltuirea fondurilor bugetare", a apreciat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că raportul Comisiei de anchetă va fi înaintat, vineri, către Biroul Permanent al Camerei, prin intermediul Secretariatului general, alături de raportul formulat ca opinie separată de cei cinci parlamentari PDL din Comisia de anchetă, menţionând că nu ştie când ar putea ajunge în faţa plenului.

Pe de altă parte Alina Gorghiu a declarat că solicitarea începerii urmăririi penale a unui ministru în funcţie este o premieră pentru Parlamentul României, lucru care i-a fost menţionat de Aura Vasile (PSD) şi a mai spus că Roberta Anastase nu este obligată sau nu are un termen limită pentru convocarea Biroului Permanent pentru a discuta raportul Comisiei de anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici