Comisia pentru apărare din Senat a recomandat ca Parlamentul să controleze organismul de interceptări

Comisia pentru apărare din Senat a avizat marţi pozitiv ordonanţa privind interceptările şi a recomandat ca organismul care se va ocupa de interceptări să se afle sub controlul Parlamentului, a declarat preşedintele Comisiei, Marius Lucian Obreja.

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru apărare din Senat a recomandat ca Parlamentul să controleze organismul de interceptări

Comisia pentru apărare din Senat a recomandat ca Parlamentul să controleze organismul de interceptări

"Comisia pentru apărare a dat aviz pentru Ordonanţa 6/2016, dar având în vedere caracterul provizoriu al acestei ordonanţe, Comisia a făcut o recomandarea ca noi să ne preocupăm de iniţierea unei legi care să asigure funcţionarea acestui organism pentru inteceptări care să fie controlat de Parlamentului printr-o comisie", a precizat Obreja pentru MEDIAFAX.

Ordonanţa privind interceptările a primit luni aviz pozitiv şi la Comisia pentru drepturile omului, iar la Comisia juridică şedinţa s-a amânat pentru că nu a fost cvorum, iar preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc, şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, au convenit ca raportul pentru acest act normativ să fie pus pe agendă săptămâna viitoare.

Biroul Permanent al Senatului a decis calendarul dezbaterilor în comisii a ordonanţei de urgenţă privind interceptările, data limită pentru raportul pe fond fiind 13 aprilie, în condiţiile în care termenul de adoptare tacită este 4 mai.

OUG, emisă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructură Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor - desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale - asigura accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedura Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut că, prin excepţie de la prevederile legii, "organele SRI pot fi desemnate că organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedura Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică" în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici