- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.06.2019, 13:11)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia pentru cod electoral: 5 iulie termen pentru propunerea legislativă pe votul din diaspora
Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea unui cod electoral a stabilit, joi, ca 5 iulie să fie termenul pentru elaborarea unei propuneri legislative privind facilitarea votului în diaspora, cu scopul de a fi implementată la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Urmărește
304 afișări
Comisia pentru cod electoral: 5 iulie termen pentru propunerea legislativă pe votul din diaspora
Senatorul PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia specială a celor două camere legislative pentru elabrorarea codului electoral, a declarat, joi, că liberalii au propus elaborarea unei propuneri legislative pentru facilitarea votului românilor din diaspora până la data de 5 iulie. Propunerea ar urma să fie adoptată în septembrie şi să fie aplicată la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
"PNL a propus şi am reuşit să includem în regulament o prevedere potrivit căreia elaborarea propunerii pentru românii din diaspora să se facă de către această comisie până pe data de 5 iulie. Datorită faptului că, pe de o parte, în hotărârea Parlamentului această comisie are două atribuţii foarte bine stabilite, pe de o parte elaborarea unei propuneri pentru diaspora, pe de altă parte centralizarea tuturor propunerilor legislative pentru ceea ce înseamnă legislaţie electorală, iar pe de altă parte este cât se poate de evident că primul ciclu electoral este alegerea preşedintelui României, care va avea loc în noiembrie. Modificarea asta ar trebui să fie adoptată până în septembrie. Cum noi peste o săptămâna intrăm în vacanţă, singura variantă în care puteam să eficientizăm dorinţa românilor din diaspora şi nu doar, era ca pe 5 iulie să avem propunere elaborată, sens în care conducerea Camerei şi Senatului vor putea convoca o sesiune extraordinară dacă vor cu adevărat ca românii să voteze şi să o adoptăm", a afirmat Fenechiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Acesta a spus că iniţiativele legislative care deja există pentru modificarea normelor electorale vor fi centralizate iar în şase luni vor fi elaborate modificările legislative "în raport de dorinţele românilor".
Liberalii au propus extinderea perioadei de vot la două zile, sâmbăta şi duminica, şi totodată extinderea votului prin corespondenţă la toate alegerile. În acelaşi timp, Daniel Fenechiu a afirmat că nu vor propune votul electronic deoarece nu este fezabil.
"Noi am comunicat un set minimal de condiţii. Prima propunere esenţială era ca să extindem perioada de vot la sâmbătă-duminică, pentru că s-a constatat că dacă votăm într-o singură zi există o problemă de vot. O a doua propunere a PNL este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenţă, ipoteză prin care vom permite mai multor români să voteze iar pe parcursul dezbaterilor vom veni şi cu alte propuneri care încercăm să le corelăm într-o propunere legislativă care să poată trece. Nu ne dorim să venim cu nişte solicitări care să nască tot soiul de dezbateri, ci dorim să venim cu propuneri clare care să poată fi aplicate. Nu vom veni cu votul electronic pentru alegerile prezidenţiale, pentru că nu e fezabil, însă votul prin corespondenţă care s-a aplicat în România şi a funcţionmat se poate folosi la alegerile prezidenţiale. La fel se poate vota şi în două zile, şi la prezidenţiale şi la celelalte tipuri de alegeri", a declarat senatorul.
Matei Dobrovie, deputat din grupul parlamentar PNL, a declarat că unele state europene unde votează românii au avut "reticenţe" în a pune la dispoziţie alte locaţii pentru secţiile de vot în afara ambasadelor şi consulatelor României.
"Am avut o discuţie cu MAE la grupul de lucru pentru votul prin corespondenţă şi ni s-a explicat că unele state au avut reticenţe în a pune la dispoziţie alte locaţii pentru secţiile de vot decât ambasadele şi consulatele României, pentru că au avut loc alegeri europene şi în acele state, deci este o chestiune logistică. Acele autorităţi ar putea avea reticenţe în a da României posibilitatea să deschidă mai multe secţii în alte locaţii decât cele uzualue, consulate şi ambasade", a spus acesta.
Totodată, el a transmis că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ia în considerare extinderea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii din străinătate. Dobrovie consideră că dacă românii se vor înscrie în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă, vor putea fi deschise secţii de vot acolo unde este nevoie.
"AEP ia în considerare extinderea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii din străinătate. Există proiecte care propune extinderea votului prin corespondenţă şi la cetăţenii din ţară. Dacă tu îi încurajezi pe oameni să se înscrie în registrul electoral cât mai mulţi, este un lucru foarte benefic. Prin votul prin corespondenţă, ei îşi dau o adresă de corespondenţă, se înscriu acolo şi apoi o să aibă şi autorităţile române o evidenţă mai serioasă unde sunt acei români, cât sunt, astfel să poată să deschidă şi secţii suplimentare", a afirmat deputatul.
Preşedintele Comisiei, senatorul ALDE Viorel Bădulescu, a comunicat că partidul său doreşte ca votul anticipat să dureze "un termen rezonabil".
"Am fixat următoarea şedinţă a comisie luni la ora 14.00, pentru a dat timp Birourilor Permanente Reunite să aprobe regulamentul de funcţionare a comisiei. Soluţia pe care o vedem noi de la ALDE este cea a votului anticipat care să dureze un termen rezonabil. Şapte - opt zile este un termen rezonabil. O să vedem care sunt problemele tehnice pentru a pune în aplicare un astfel de act normativ, având în vedere că am dori implementarea acestui sistem de vot de la alegerile prezidenţiale. Să vedem ce presupune exact acest lucru mai ales pentru turul doi. O chestiune este legată de votul prin corespondenţă şi inclusiv votul electronic şi dacă acesta poate fi pus în aplicare. Nu se abandonează niciun fel de ideea în ceea ce priveşte vot. Dacă va fi nevoie, vom face sesiune extraordinară sau vom prelungi sesiunea", a declarat acesta.
Bădulescu a spus că va chema la şedinţa comisiei de luni şi Ministerul pentru Românii de pretutindeni.
"Nu pot să preiau toate proiectele, fără să şi consult organizaţiile de români din afara ţării, de accea am solicitat prezenţa la comisia aceasta şi a Ministerului Românilor de Pretutindeni. În afară de rolul legislativ, această comisie ar trebui să elaboreze nişte recomandări pentru Guvern pentru organizarea în bune condiţii a votului în diaspora", a spus senatorul.
Comisia specială a Parlamentului pentru elaborarea codului electoral a decis să cheme la consultări Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Justiţiei.
Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că a primit scrisoarea şefului statului Klaus Iohannis privind modificările în legislaţia electorală, susţinând că este pentru prima dată când toate forţele politice sunt de acord că trebuie de urgenţă iniţiate modificările.
Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale. În acest sens, preşedintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe