Comisia pentru industrii a Camerei amână decizia în privinţa OUG care vizează cazul Sterling

Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor a amânat, miercuri, luarea unei decizii în privinţa Ordonanţei de urgenţă 101/2007 a cabinetului Tăriceanu, care vizează şi cazul Sterling, Guvernul solicitând un termen de 10 zile pentru a veni cu un punct de vedere asupra actului normativ.

Urmărește
7 afișări

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a precizat, în scrisoarea trimisă comisiei, că departamentul pe care îl conduce iniţiază o consultare cu instituţiile în domeniu pentru a elabora un punct de vedere cu privire la ordonanţă, după care acesta se va supune adoptării în şedinţa de Guvern.

"Precizăm că vom fi în măsură să vă comunicăm punctul de vedere în circa 10 zile", se arată în scrisoarea semnată de Victor Ponta şi trimisă Comisiei pentru industrii.

Preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, a precizat, săptămâna trecută, că deputaţii din comisie au stabilit eliminarea din Ordonanţa Guvernului condus de Tăriceanu nr101/2007, a articolelor care vizau cazul Sterling, dar votul final asupra ordonanţei va fi dat în această săptămână.

"Au fost eliminate din ordonanţă acele perevederi care vizau Sterling”, a spus Iulian Iancu, adăugând că efectul va fi acela că "va dispare baza legală a Hotărârii de Guvern care făcea posibil contractul Sterling".

Iancu a arătat că deputaţii din comisie au analizat "articol cu articol" Ordonanţa prin care Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a modificat legea petrolului şi legea minelor, luând în discuţie noua modalitate de calcul a redevenţei.

"S-a luat în discuţie noua modalitate de calcul a redevenţei. Respectiv, se va trece de la unitate valorică la unitate fizică. Adică, până astăzi, operatorul economic care exploata calcar, spre exemplu, îşi putea stabili o valoare a tonei de calcar şi la acea valoare se plătea redevenţă statului român. Evident, că putea să pună o valoare mică şi, implicit, încasările statului erau foarte mici. Acum se stabileşte plata la tonă şi, în aceste condiţii, se numără tonele extrase şi se aplică o valoare fixă acestor cantităţi. Prin urmare, se schimbă în totalitate filosofia şi estimăm o încasare suplimentară de 160 milioane de euro la bugetul de stat", a explicat Iulian Iancu.

Comisia pentru industrii a decis, în urmă cu două săptămâni, să ceară plenului Camerei Deputaţilor aprobarea pentru constituirea unei comisii de anchetă care să analizeze condiţiile în care a fost încheiat contractul Sterling.

Ordonanţa prevede majorări ale redevenţelor şi taxelor miniere şi petroliere şi elimină normele juridice cuprinse în legea minelor referitoare la modul de aclcul al redevenţei, în sensul neaplicării cotei procentuale a redevenţei la cheltuielile de prelucrare a resurselor minerale utile primare.

Ordonanţa abrogă o prevedere din legea minelor care duce la modificarea modului de calcul al redevenţei miniere, în sensul că nu vor mai fi deduse din baza de calcul a acesteia cheltuielile de prelucrare a produselor miniere.

Legea petrolului a fost modificată în octombrie 2007 prin ordonanţă de urgenţă, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, afirmând că actul normativ permite transformarea unui contract de explorare în contract de concesiune. Ordonanţa de Urgenţă a fost depusă la Senat în 9 octombrie 2007 şi aprobată în 27 noiembrie 2007, iar la Camera Deputaţilor a ajuns în 10 decembrie 2007. În 5 mai 2008, actul normativ a primit raport de respingere în comisia de industrii a Camerei. În 13 mai a fost dezbătut în plenul Camerei şi retrimis Comisiei de industrii. Dezbaterea politică şi transferată în plan public privind acest acord a fost generată de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către firma canadiană. Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici