Comisia pentru irigaţii i-a audiat pe Gavrilescu şi Dăianu
Afacerea TransChem
Regia Autonomă a Îmbunătăţirilor Funciare a fost autorizată, în 1997, prin Hotărâre de Guvern, să achiziţioneze în cadrul "Proiectului Agricol Român" şi a Proiectului ROM AG ’98, pachete agricole, tehnologii şi servicii.
Prin aceeaşi hotărâre, Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior era autorizat să aprobe garantarea în proporţie de 100% a creditelor externe în valoare de 160 de milioane de dolari acordate de Citibank NA- SUA pentru achiziţionarea acestor pachete agricole, în vederea emiterii garanţiilor de către Ministerul Finanţelor.
Documentele se refereau la importul şi vânzarea către producătorii agricoli a unui număr de tractoare, combine pentru recoltat cereale, pluguri reversibile, maşini pentru pregătit solul, semănători, maşini de erbicidat şi echipamente pentru irigaţii, utilaje de mare capacitate care pot asigura mecanizarea completă a peste 200.000 de hectare, echipamente achiziţionate de la furnizorii Case-Valmont şi TransChem Finance & Trade Corp.
În iunie 2001, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor (MAAP) a înaintat Parchetului General de pe lîngă Curtea Supremă de Justiţie, spre cercetare, dosarul privind neregulile constatate în urma unui control efectuat, în luna martie, la Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare (SNIF).
În urma controlului efectuat la SNIF, a fost anulată o notă din 1999 a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei care prevedea ca programul RomAg 98 să nu se efectueze conform hotărârii de guvern, favorizându-se în acest sens firma SC Transag Company. "Firma Transag Company a condus şi derulat managementul acestui proiect în mod necorespunzător", conform concluziilor corpului de control.
Prin anularea notei MAA, derularea programului urma să se facă prin firma SC Agroserv Consult, aşa cum fusese stabilit prin hotărâre de guvern. De asemenea, s-a stabilit recuperarea de către SNIF a sumei ce revine societăţii din valoarea de 6,1 miliarde de ei, reprezentând lucrările de recoltare efectuate cu utilaje agricole proprietatea SNIF şi încasate de Transag Company.
Pe de altă parte, potrivit controlului, contractul de credit financiar cu firma americană Transchem Finance & Trade, iniţiatoare a Programul RomAg’98, în valoare de peste 861.000 de dolari, nu avea baza reală şi legală, aspect constatat şi de Curtea de Conturi.
Dinu Gavrilescu a precizat, la audieri, că nu s-a implicat în această afacere, nu a semnat niciun document legat de ea şi că de acest lucru "s-au ocupat secretarul de stat Dobrescu şi Valentin Apostol", director al RAIF.
Gavrilescu a spus că nu avrut să semneze această afacere şi că "Dobrescu l-a convins pe Remeş să semneze". El a afirmat că, în timpul mandatului său, serviciile secrete "erau egale cu zero", referindu-se la faptul că acestea nu l-au informat în legătură cu faptul că afacerea a fost dezastruoasă şi pentru alte state vecine.
Daniel Dăianu a precizat că, în timpul mandatului său, nu a aprobat această afacere şi a spus că statul nu trebuie să-i acorde garanţii. El a adăugat că l-a informat pe succesorul său la minister în legătură cu îndoielile sale.
Afacerea Transchem datează din perioada 1997-1998 când a început programul legat de îmbunătăţirile funciare, a precizat preşedintele comisiei Valeriu Tabără, arătând că programul Romag 98 reprezenta o investiţie făcută de societatea Transchem pentru a aduce utilaje şi echipamente pentru irigaţii, pe baza unui credit grantat de stat. În final, statul român a trebuit să plătească creditul pe care l-a garantat, fiind păgubit cu 100 de milioane de dolari.
Citeşte mai multe despre Afacerea Transchem.
Tabără vorbeşte de o "devalizare de proporţii"
Valeriu Tabără a declarat, după audierea celor doi foşti demnitari, că este vorba despre o "devalizare de proporţii" a fondurilor şi că au fost implicate inclusiv instituţii ale statului care nu au luat măsurile necesare.
Potrivit lui Tabără, de-a lungul anilor, a fost o "iresponsabilitate" în legătură cu sistemul de irigaţii şi că "a fost furat aproape tot, de la liniile de curent, până la dezagregarea stâlpilor de beton armat", "cablurile de transport energie, s-au scos conductele din pământ".
El a spus că la comisie urmează să fie audiate şi alte persoane în acest caz şi că este posibil să nu poată respecta termenul de 12 august de finalizare a raportului comisiei.
Tabără a adăugat că va discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor despre prelungirea cu 10-14 zile a dezbaterilor din comisie.
Remeş şi Mureşan nu s-au prezentat la Comisie
Foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan nu s-au prezentat, miercuri, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind sistemul de irigaţii, preşedintele comisiei Valeriu Tabără precizând că aceştia vor fi invitaţi din nou.
Tabără a arătat că este posibil ca cei doi foşti demnitari să nu fi primit invitaţia având în vedere că aceştia se află la Baia Mare.
"O să vedem de ce aceştia nu au venit la comisie. Sper să înţeleagă, în special Ioan Mureşan, care a fost parlamentar, care sunt bazele legale şi regulamentare ale unei prezenţe la solicitarea unei comisii parlamentare de anchetă", a spus Tabără.
El a arătat că va repeta invitaţia către cei doi foşti miniştri pentru a se prezenta la audieri săptămâna viitoare, iar dacă aceştia nu vor veni, se va adresa Biroului Permanent.
"Ne vom adresa Biroului Permanent şi celor îndrituiţi să facă atenţionare că aceştia se află dincolo de prevederile legii", a afirmat Valeriu Tabără, adăugând că nu crede că Mureşan şi Remeş evită "să dea ochii" cu această comisie de anchetă.
Comisia de anchetă i-a audiat, marţi, pe fostul ministru al Agriculturii Dinu Gvrilescu şi pe fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu.
Comisia parlamentară de anchetă trebuie să elaboreze un raport privind sistemul de irigaţii până pe 12 august, raport care va fi dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor cel mai probabil în sesiunea parlamentară din toamnă.