Comisia pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, deşi votase să suspende lucrările, fiind zi de doliu

Comisia specială pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, potrivit unor surse parlamentare, deşi anterior votase suspendarea lucrărilor în perioada 14, 15, 16 decembrie, zilele decretate de doliu naţional, ca urmare a decesului Regelui Mihai.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, deşi votase să suspende lucrările, fiind zi de doliu

Comisia pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, deşi votase să suspende lucrările, fiind zi de doliu

"Tocmai am aflat: mâine de la ora 11.00 se vor măcelări în Comisia Iordache Codul penal şi Codul de procedură penală", a scris, miecuri, pe Facebook, deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei speciale. Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost încă transmisă convocarea către membrii Comisiei.

Comisia specială urmează să înceapă dezbaterile privind propunerile de modificare şi completare a Codurilor Penal şi de procedură Penală prin raportare la transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi la dreptul de a fi prezent la proces.

Dezbaterile vizează propunerile de modificare şi completare a dispoziţiilor Codului de procedură Penală şi Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Potrivit Directivei, statele membre se asigură că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă.

Directiva statuează că prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt consacrate în articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a UE, articolul 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) şi articolul 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Directiva prevede norme minime comune cu privire la anumite aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie în cadrul procedurilor penale şi dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici