- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.02.2013, 19:27)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia pentru Statut adoptă raport de admitere la cererea de reexaminare a Statutului aleşilor
Membrii Comisiei pentru Statut a Parlamentului au adoptat, luni, un raport de admitere la cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu la Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Urmărește
366 afișări
Comisia pentru Statut adoptă raport de admitere la cererea de reexaminare a Statutului aleşilor
Preşedintele acestei Comisii, Gabriel Vlase (PSD), a declarat, luni seară, după o scurtă şedinţă a membrilor, că aceştia şi-au însuşit modificările adoptate, anterior, de Comisiile juridice reunite.
Parlamentarii jurişti au acceptat observaţiile preşedintelui şi au modificat textul de lege conform observaţiilor acestuia.
"Conform deciziei Comisiei juridice, am operat modificările în propunerea care plecase în primul raport la plen", a spus Vlase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"La Comisia juridică au fost eliminate două articole, două aliniate de la numai ştiu exact numărul articolului. Am menţinut decizia din avizul Comisiei juridice şi vom face raportul exact conform avizului", a explicat parlamentarul.
Întrebat despre lipsa unor prevederi clare în privinţa termenului în care deciziile ANI pot fi contestate, el a negat că ar exista o astfel de situaţie.
"Nu este adevărat, nu există aşa ceva. În primul rând că avem Legea ANI care este în vigoare şi care spune foarte clar: raportul final are 15 zile pentru a fi atacat. Nici nu a fost vorba despre aşa ceva în statut. Puteam să scriem sau să nu scriem. Legea spune, raport final, 15 zile pentru atacare", a arătat Gabriel Vlase.
Întrebat ce se întâmplă cu mandatul parlamentarului în lipsa contestării în instanţă a raportului ANI, el aspus: "Ia sfârşit. Logic. Atât timp cât ai un raport".
"Constituţia spune condiţiile în care îţi poţi pierde mandatul, deces, demisie şi ajungem la incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută de o lege organică şi tot prin lege am stabilit şi instituţia care stabileşte starea de incompatibilitate, în speţă ANI. Dacă ANI, care este instituţia împuternicită prin lege să stabilească o stare de incompatibilitate sau nu, stabileşte printr-o lege organică, pe care tot noi am stabilit-o, că un parlamentar este incompatibil şi dacă acest parlamentar nu contestă la instanţă, devine incompatibil prin efectul legii şi, automat, prin efectul Constituţiei, îşi pierde mandatul", a spus el.
Acesta a spus că prin modificările operate, parlamentarii au încercat "să detalieze mai în clar" anumite prevederi din Legea ANI care sunt "cumva, mai ambigue".
"Pentru prima dată conflictul de interese l-am separat de incompatibilitate. Am încercat să simplificăm procedurile în cazul în care apar cazuri de incompatibilitate sau de conflict de interese în cazul Parlamentului prin statut, dar niciodată nu s-a încercat modificarea Legii ANI, pentru că nu poţi să faci aşa ceva", a mai afirmat parlamentarul.
Comisiile juridice reunite au eliminat, luni, din Statutul deputaţilor şi senatorilor articolul care viza încetarea mandatului de parlamentar în cazul unei atacări în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI prin care se constata starea de incompatibilitate.
Membrii celor două Comisii juridice au avizat favorabil, cu 26 de voturi "pentru" şi 4 "împotrivă" cererea de reexaminare solicitată în cazul acestui act normativ de preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.
Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.
Decizia Parlamentului de retrimitere la comisie a Statutului a fost luată chiar în timp ce preşedintele Băsescu spunea, în declaraţia de la Aeroportul "Henri Coandă" făcută înaintea plecării spre Bruxelles, că într-o scrisoare către şefii de stat şi de guvern din UE el ar vorbi despre "succesul care se prefigurează astăzi" în Parlament cu Statutul.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe