Comisie: Acuzaţii de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală, dacă achită prejudiciul plus 20%/ Teodorovici: Este o primă măsură

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil pentru proiectul de lege care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală în cazul în care achită integral prejudiciul, la care se adaugă 20% din suma datorată de cel în cauză.

Urmărește
2932 afișări
Imaginea articolului Comisie: Acuzaţii de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală, dacă achită prejudiciul plus 20%/ Teodorovici: Este o primă măsură

Comisie: Acuzaţii de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală, dacă achită prejudiciul plus 20%

„ În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, se arată în raportul adoptat marţi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

În forma adoptată de Senat, majorarea era prevăzută cu 50%.

De asemenea, un alt amendament adus formei din Senat, prevede că instanţa poate să decidă termenul pentru acoperirea sumelor prevăzute, respectiv de la unu la trei ani. În forma adoptată de Senat, timpul acordat acoperirii sumei era de trei ani.

Şi UDMR a venit cu un amendament, care a fost adoptat.

„În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art 8 şi art 9 justifică o astfel de măsură, instanţa poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”, arată amendamentul adoptat, iniţiat de deputatul UDMR, Marton Arpad.

În forma adoptată de Senat, art 10 (1.3) arăta astfel: „ În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi, în termen de trei ani, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, p singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”.

Deputatul Stelian Ion a anunţat că ia în calcul sesizarea la CCR a proiectului de lege, deoarece textul nu este clar.

„Nu am susţinut acest proiect pentru că atunci când vii cu reglementări care se referă la legislaţia penală trebuie să ai la baza nişte informaţii minimale, spre exemplu câte infracţiuni de evaziune fiscală s-au săvârşit într-un an de zile, câte au fost trimise în judecată. Tot ceea ce facem acum se poate consideră că este în folosul anumitor persoane sau neprofesionist. Trebuie să vedem de la caz la caz, una este evaziunea făcută de un agent economic mic, un vânzător la tarabă, alta este marea infracţiune fiscală, acolo trebuie luate măsuri dure. Este un proiect important, o să îl avem probabil în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor mâine şi vom vedea ce formă va lua. Nu mai fac referire la modul cum au fost alcătuite textele, neclare care induc confuzie. Noi analizăm foarte clar sesizarea şi de această dată la CCR, rămâne de văzut dacă vom avea sprijinul celor din Opoziţie”, a declarat la finalul şedinţei Comisiei juridice, deputatul Stelian Ion, membru al comisiei.

Şi deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat după şedinţa Comisiei Juridice, că PNL va lua în calcul posibilitatea sesizării la CCR a proiectului de lege.

Iniţiatorii proiectului sunt mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputatul Cătălin Rădulescu.

Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, pe data de 29 mai 2018. Proiectul legislativ poate intra miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot.

Ministrul Finanţelor, despre proiectul privind evaziunea fiscală: Este o primă măsură

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, referitor la proiectul de lege care prevede că cei acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea dacă achită prejudiciul, că acesta reprezintă o primă măsură, urmând a fi prezentat un proiect mai larg în domeniu.

"Este o primă măsură, dar vreau să vă spun că noi, la nivel de Guvern, avem aprobat un memorandum pentru a discuta în cadru mai larg pentru că trebuie să prezentăm un proiect legat de evaziunea fiscală, pentru a aduce practica din alte state în România, adică statul să recupereze sumele în loc să se facă închisoare. Susţinem orice fel de măsură europeană, numai că în România, în ultimii ani de zile, statul s-a dovedit a fi unul care nu e un partener în această privinţă", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că va avea discuţii cu mediul de afaceri.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil pentru proiectul de lege care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală în cazul în care achită integral prejudiciul, la care se adaugă 20% din suma datorată de cel în cauză. „ În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, se arată în raportul adoptat marţi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

În forma adoptată de Senat, majorarea era prevăzută cu 50%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici