Ponta a afirmat că USL a folosit mai întâi armele democratice pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica reorganizarea administrativă propusă de PDL.
„USL a solicitat reprezentanţilor săi din administraţia locală să facă demersurile necesare pentru organizarea unor referendumuri în judeţe. Până acum răspunsurile neoficiale primite de la Guvern sunt că prefecţii numiţi de Executiv vor împiedica prin orice mijloace aceste referendumuri, chiar şi atacându-le în instanţă”, a adăugat el.
Ponta a afirmat că, în condiţiile în care varianta PDL de reorganizare nu poate fi nici dezbătută, nici votată în Parlament în cazul în care Guvernul îşi asumă răspunderea şi nici nu se poate consulta populaţia prin intermediul unor referendumuri locale, USL poate apela şi la alte forme de protest.
„Ne gândim la orice formă de protest, care nu implică violenţa. În condiţiile în care nu mai există nici dezbatere, nici vot, nici consultare, ne aflăm în faţa unui regim nedemocratic, de tip latino-american din anii ’70, în care un stăpân decide tot. (…) Este normală această exasperare”, a declarat Ponta, întrebat despre îndemnurile unor reprezentanţi ai Consiliului Naţional Secuiesc la nesupunere civică faţă de reorganizarea administrativă a ţării.
Preşedintele CNS, Izsak Balazs, susţine că Guvernul se pregăteşte să adopte o împărţire administrativă „care întrece în privinţa caracterului său antimaghiar reforma administrativă din 1968 a lui Ceauşescu”, cerând locuitorilor din Secuime „să se pregătească chiar şi de nesupunere civică”.