- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisii: Legea ANI se aplică în cazul averilor nejustificate
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au decis, marţi, să adopte punctul de vedere al MJ, potrivit căruia Legea ANI se aplică în cazul averilor nejustificate, inspectorii urmând să verifice dacă diferenţele de avere sunt sau nu justificate, în vederea sesizării instanţei.
Comisii: Legea ANI se aplică în cazul averilor nejustificate (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.49/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru a lămuri problema introducerii în text fie a sintagmei "avere ilicită", fie "avere nejustificată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Cele două comisii au aprobat, cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", raportul favorabil asupra proiectului de lege în forma propusă de Ordonanţa de Urgenţă, cu unele modificări, astfel încât Legea ANI să se refere la averile nejustificate.
Potrivit Ordonanţei, inspectorii de integritate verifică dacă diferenţa vădită este justificată. Dacă diferenţa nu este justificată, inspectorii sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat a cărui confiscare o solicită.
Senatorii celor două comisii au menţinut textul OUG, potrivit căruia prin diferenţa vădită se înţelege o diferenţă între averea dobândită şi veniturile realizate de cel puţin 10.000 de euro sau echivalentul în lei.
Potrivit vicepreşedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, varianta aprobată în şedinţa de marţi arată că, "dacă se constată o diferenţă vădită de cel puţin 10.000 de euro, se fac verificări pentru a se constata dacă ea este sau nu justificată". "Dacă este justificată, se clasează verificarea. Dacă nu este justificată, se vede şi din ce cauză, în opinia sa. E un motiv de încălcare a legislaţiei fiscale, sesizează organele fiscale. E un motiv de natură penală, sesizează Parchetul. E pur şi simplu o diferenţă nejustificată, inspectorii sesizează instanţa civilă, care se pronunţă cu privire la propunerea de confiscare", a explicat Şerban Nicolae.
Prezent la dezbateri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus introducerea unei "sancţiuni de impozitare pentru ceea ce este vădit nejustificat". El a arătat că, potrivit propunerii sale, "partea de avere licită rămâne la cetăţean, cea ilicită e confiscată, iar cea vădit nejustificată este impozitată".
Ministrul s-a declarat adeptul unei "variante solomonice" a legii: "Îi lăsăm omului şi iahturile, şi hotelurile care sunt vădit nejustificate, dar să le impozităm". Propunerea sa nu a fost suspusă aprobării, senatorii susţinând că nu au timpul necesar pentru a analiza iniţiativele ministerului pe marginea acestei legi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.