- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisiile au avizat nominalizarea lui Cristian Diaconescu ca ministru de Externe
Comisiile reunite de Politică Externă au avizat sâmbătă nominalizarea lui Cristian Diaconescu ca ministru de Externe cu 22 de voturi pentru, 3 abţineri şi niciun vot împotrivă.
Comisiile au avizat nominalizarea lui Cristian Diaconescu ca ministru de Externe (Imagine: Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut de Titus Corlăţeanu preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.
"Domnul ministru Cristian Diaconescu a primit sprijinul comisiilor de politică externă atât de la Senat cât şi de la Camera Deputaţilor. Au fost 22 de voturi în favoarea învestirii domnului ministru şi trei abţineri", a spus Corlăţean.
El a spus că "a fost o discuţie şi o audiere de standarde deosebite".
"Au fost referiri la priorităţile de guvernare, la priorităţile de acţiune pe care noi le-am salutat la comisiile de politică externă", a spus Corlăţean, menţionând, printre altele problema relaţiilor cu Republica Moldova şi problema vizelor şi a cetăţeniei românilor din R.Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Votul este absolut meritat şi Ministerul Afacerilor Externe va avea un ministru care va face cinste şi instituţiei şi statului român", a conchis Corlăţean
La rândul său, Laszlo Borbely, a spus că în timpul audierilor Diaconescu a menţionat toate aspectele importante în ceea ce priveşte politica externă. "Eu i-am spus şi a fost de acord că va trebui să avem o relaţie mai strânsă între minister şi instituţia Parlamentului pentru a pregăti acele decizii care ţin şi de Parlament unele dintre ele", a spus Borbelyi, care i-a urat ministrului să aibă determinarea de a duce la bun sfârşit proiectele anunţate sâmbătă.
Cristian Diaconescu a subliniat "dialogul deosebit de profesional" care s-a purtat la dezbatere. "Vreau să subliniez faptul că avem în Parlamentul României în acest moment o componentă de politică externă cu care avem încredere că vom putea să urmărim priorităţile noastre", a spus Diaconescu.
"Ministrul de Externe nu numai va răspunde apelului comisiilor de politică externă dar va iniţia dialogul cu acestea, fiind nu neapărat o atuitudine oportunistă ci una naturală. Repet, aici sunt colegi de un profesionalism faţă de care mărturisesc că nu mă aşteptam", a spus Diaconescu.
Diaconescu, decis să colaboreze cu Parlamentul pentru gestionarea bună a politicii externe
Cristian Diaconescu, nominalizat ministru de Externe în Cabinetul Boc, a dat asigurări, sâmbătă, în ceea ce priveşte determinarea sa de a coopera cu Parlamentul pentru o cât mai bună gestionare a politicii externe.
El a trecut în revistă, în discursul introductiv, principalele dosare de politică externă: Europa, identificarea rapidă în relaţia cu SUA a intenţiilor noii Administraţii în privinţa UE, a NATO şi a zonelor care interesează România, ca de exemplu Balcanii, politica de vecinătate şi regională, Marea Neagră, Republica Moldova, problema securităţii, a consolidării prezenţei active în ONU, diplomaţia economică şi crearea unei politici culturale ca element pentru protejarea imaginii românilor.
Diaconescu şi-a început discursul apreciind că, până în 2004, respectiv 2007 princicpalele preocupări ale României în materie de politică externă a constituit-o integrarea în structurile europene şi euroatlantice, iar acum a sosit momentul pentru consolidarea poziţiei în interiorul acestora şi utilizarea tuturor beneficiilor.
Diaconescu a ţinut să precizeze că, indiferent de performanţa individuală a predecesorilor săi, la nivelul MAE au fost demarate "proiecte foarte bune", care au fost fundamentate şi care trebuie continuate.
"Indiferent de titular, MAE şi-a făcut datoria", a spus Diaconescu, potrivit căruia politica externă se va axa în continuare a protecţiei internaţionale economice şi sociale a cetăţenilor români.
"Politica externă trebuie să aibă un rol mai profund de profilare a statului român în planul comunitaăţii internaţionale", a spus Diaconescu, adăugând că în acest context, "profilul global al UE ne interesează în mod direct".
"România va sprijini puternic Tratatul de la Lisabona", a spus Diaconescu, potrivit căruia România trebuie să aibă un rol puternic pentru deblocarea şi implementarea acestui document.
Situaţia comunităţii româneşti din Valea Timocului este "deosebit de preocupantă"
Diaconescu a apreciat ca "deosebit de preocupantă" situaţia comunităţii româneşti de pe Valea Timocului.
'Este deosebit de preocupantă situaţia de pe Valea Timocului. În acest moment, dincolo de confuzia etimologică ce se întreţine acolo premeditat între etnicii români şi aromâni dincolo de care Serbia şi-a păstrat nişte reflexe din cauza carora a avut a suferit atat de mult", a spus Diaconescu.
"Vom face foarte clar Belgradului precizarea faptului că trebuie să existe atât în plan intern (...) dar şi în plan bilateral necesitatea existenţei unui cadru juridic bilateral privind protecţia minorităţilor din cele două ţări", a adăugat el.
Potrivit lui Diaconescu, "drepturile ce se acordă minorităţii sârbe din România trebuie să se regăsească într-o formă cât de cât apropiată şi în Serbia".
"Este inadmisibil să nu îţi poţi deschide o biserică", a apreciat Diaconescu, care a conferit atributul de "inadmisibil" şi faptului că în Serbia sunt posibile acte de vandalism în legătură cu elementele româneşti, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o ţară care vrea în UE.
Totodată, Diaconescu, care s-a referit la acest subiect în urma unei întrebări formulate de Bogdan Olteanu, a apreciat că este necesară revizuirea cadrului juridic cu Serbia pentru reglementarea acestor aspecte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO