Comisiile de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat raport de respingere a OUG privind salariile

Comisiile reunite de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat, luni, un raport de respingere a OUG privind amânarea măririlor salariale din educaţie, cu 14 voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Comisiile de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat raport de respingere a OUG privind salariile

Comisiile de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat raport de respingere a OUG privind salariile

La şedinţa reunită a comisiilor de muncă şi de învăţământ din Senat au participat 17 membri din totalul de 22, ai celor două comisii de specialitate.

Totodată, la întrunire a participat şi Varujan Vosganian, Ministrul Economiei şi Finanţelor, care a susţinut, în faţa senatorilor, adoptarea OUG privind amânarea măririi salariilor din educaţie.

Ministrul de Finanţe şi-a argumentat punctul de vedere prin faptul că, astfel, s-ar acorda un termen pentru realizarea unei viziuni corelate în privinţa salariilor, şi pentru a se găsi soluţii în privinţa creşterii salariilor mici din învăţământ.

Vosganian a subliniat că OUG nu anulează legea 221 ci prorogarea aplicării ei. În opinia sa, respingerea Ordonanţei ar bloca orice tentativă de a crea o viziune unitară în ceea ce priveşte salariile din sectorul bugetar.

Potrivit lui Varujan Vosganian, adoptarea ordonanţei ar face posibil ca salariile cele mai mici din domeniul învăţământului să poată fi mărite cu un procent mai mare decât cele mai mari salarii din acest domeniu.

El a mai susţinut, că, potrivit legii adoptate anterior de Parlament s-ar ajunge ca unele salarii din învăţământ să fie de ori şi jumătate mai mari decât cel al Preşedintelui.

Varujan Vosganian a arătat că raportul dintre câştigurile mediu brut lunare al iniţiatorilor actului normativ şi câştigurile medii brute lunare cele mai mici din domeniul învăţământului  este de câteva zeci la unu. În opinia sa, orice majorare de acest fel a salariilor profesorilor va antrena "obligatoriu" majorări şi pentru alte gategorii de personal bugetar, fapt care va determina o presiune foarte mare asupra bugetului de stat.

Ministrul a mai spus că, în anul 2008, pot fi suportate de la buget cele 200 milioane de euro necesare pentru salariile din educaţie, dar a menţionat că aceste majorări vor antrena şi alte măriri de salarii, astfel încât vor trebui să fie suportate de la buget măriri pentru toate categoriile de bugetari, creşteri care ar însuma circa un miliard de euro.

Potrivit lui Varujan, aceste costuri suplimentare ar putea fi acoperite din majorarea unor taxe şi prin cumpărarea de bani de pe piaţă.

El a arătat că, personal, nu va majora niciun fel de taxă şi că un eventual împrumut de bani ar determina creşterea dobânzilor percepute de bănci. Astfel, el a explicat că bugetarii "vor plăti cu o mână ce au primit cu o altă mână".

"Nu poţi finanţa o cheltuială permanentă cu o resursă întâmplătoare", a avertizat el.

Ministrul le-a cerut membrilor din Comisia pentru muncă şi din Comisia pentru învăţământ care sunt profesori universitari să se abţină de la vot deoarece se află în conflict de interese.

Propunerea sa a determinat protestul vehement al mai multor membrii ai comisiilor reunite, majoritatea profesori universitari.

"Este jignitor. Este incredibil. Lăsaţi şmecheria", a replicat senatrul PSD Alexandru Athanasiu.

La rândul său, senatorul PD-L Dan Sabău a spus că "toţi sunt profesori universitari în România" şi că abordarea ministrului Vosganian este una "catastrofală". "Această afirmaţie mă uluieşte", a exclamat, de asemenea, senatorul.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici