Comisiile din Senat elimină taxa auto, banii încasaţi se restituie

Comisiile reunite de buget şi de administraţie ale Senatului au modificat, marţi, OUG 50/2008, astfel încât se păstrează eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe auto, elimină noua taxă de poluare, iar banii încasaţi de către stat până acum se restituie integral.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Comisiile din Senat elimină taxa auto, banii încasaţi se restituie

Comisiile din Senat elimină taxa auto, banii încasaţi se restituie (Imagine: Mediafax Foto)

Comisiile reunite de buget şi de administraţie ale Senatului au dezbătut, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2008.

Preşedintele Comisiei de administraţie publică, senatorul PDL Dan Cârlan, a propus un amendament, potrivit căruia se elimină primele 10 articole ale legii, precum şi articolul 13, în care se face referire la aplicarea şi la modalităţile de calcul ale taxei de poluare.

De asemenea, amendamentul PDL modifică articolul 11 al proiectului de lege, astfel încât taxa încasată în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008 se restituie integral, pe baza normelor de calcul ale Ordonanţei Guvernului. Iniţial, articolul 11 al Ordonanţei Guvernului restituia parţial vechea taxă de primă înmatriculare, prin diferenţă faţă de noua taxă de poluare.

Prin amendamentul lui Cârlan, senatorii nu au păstrat din Ordonanţă decât articolul 14, ultimul punct al proiectului, care prevede eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe de primă înmatriculare.

Amendamentul propus de PDL a fost adoptat cu 7 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri

Cele două comisii au mai votat un alt amendament, propus de senatorul PC Marius Marinescu, prin care se completează varianta lui Dan Cârlan.

Astfel, iniţiativa lui Marinescu, adoptată de comisii, arată că sumele încasate se vor restitui integral până la data de 31 decembrie 2008 tuturor persoanelor care au plătit această taxă.

"Astfel, arătăm că e nevoie de o altă formulă de taxă pentru poluare, nu cea actuală, aplicată discriminatoriu celor care îşi înmatriculează maşinile după 1 iunie 2007", a spus Cârlan.

Pe parcursul dezbaterilor, reprezentanţii Guvernului au susţinut că CE este de acord cu normele de aplicare a taxei de poluare. Ei au susţinut că taxa are o "importanţă stringentă", pentru că stimulează programul de îmbunătăţire a parcului auto naţional.

Ei au mai susţinut şi necesitatea inţierii unui program pentru realizarea pistelor de biciclete, ceea ce ar reduce poluarea.

Ironic, însă, senatorul PC Marius Marinescu a spus: "Dacă vorbiţi de biciclete şi trotinete, trebuia să veniţi la Senat cu bicicleta sau cu trotineta. Autoturismele sunt absolut necesare". El a mai arătat că PC nu este de acord cu acest "bir" guvernamental şi că Ordonanţa este abuzivă.

Pentru eliminarea taxei de poluare şi restituirea sumelor plătite până în prezent s-au mai declarat şi senatorii PSD, dar şi cei PRM.

"De ce nu puneţi impozite pe yachturi sau avioane private?", i-a întrebat pe reprezentanţii Guvernului prezenţi la dezbateri senatorul PSD Viorel Ştefan.

El a susţinut că problema poluării trebuie rezolvată de Registrul Auto Român, instituţie cu atribuţii în domeniu. Senatorul PSD a spus că sunt români care încep să îşi înmatriculeze TIR-urile firmelor lor în Bulgaria, pentru a evita plata taxei de poluare.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a precizat, la rândul său, că Ordonanţa Guvernului nu introduce o taxă pentru maşinile aflate în circulaţie, ci doar pentru înmatricularea unor autoturisme, ceea ce înseamnă că nu se respectă principiul potrivit căruia poluatorul trebuie să plătească.

"E un bir în plus pentru români, iar noi, cei din PRM, suntem împotriva taxei", a spus Funar.

Preşedintele Comisiei pentru buget, senatorul PNL Aron Popa, a remarcat că nu există o proporţionalitate între membrii celor două comisii reunite şi că ar fi de dorit să se ceară un punct de vedere al Biroului Permanent al Senatului asupra acestei probleme, înainte de a se vota legea.

Dan Cârlan a replicat, însă, că cele două comisii au cvorum de vot, astfel că nu trebuie supusă aprobării amânarea votului.

Astfel, cele două comisii au adoptat un raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de lege, cu 8 voturi "pentru", 5 abţineri şi niciun vot "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici