- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat raportul la Legea ANI
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, raportul final la noua lege a ANI, propunând şi o serie de amendamente faţă de varianta adoptată de Camera Deputaţilor.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat raportul la Legea ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Astfel, senatorii din cele două comisii propun ca preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate să fie aleşi de Senat, la propunerea Consiliului Naţional de Integritate.
Ei au modificat, în acest sens, proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în varianta adoptată de Camera Deputaţilor.
Deputaţii adoptaseră o prevedere care stabilea că Agenţia este condusă de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, numiţi în funcţia de Consiliul Naţional de Integritate, pe bază de concurs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Membrii celor două comisii au finalizat, marţi, cu amendamente, raportul la proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, care urmează să fie discutat miercuri în plenul Senatului.
Potrivit unui alt amendament adoptat de cele două comisii, mandatul membrilor Agenţiei Naţionale de Integritate şi al membrilor Consiliului Naţional de Integritate este de patru ani, fără posibilitatea să fie reînnoit.
Membrii Comisiei juridice şi ai Comisiei pentru drepturile omului au aprobat un amendament propus de preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, care prevede că sesizarea făcută cu rea credinţă atrage după sine răspunderea juridică a celui care a făcut-o.
Senatorii au mai decis că la solicitarea motivată a inspectorului de integritate, persoanele fizice şi juridice, conducătorii autorităţilor, instituţiilor sau societăţilor publice ori private, precum şi cei ai regiilor autonome sunt obligaţi să comunice acestuia, în termen de cel mult 30 de zile datele, informaţiile, înscrisurile şi documentele solicitate, indiferent de suportul acestora, precum şi date, informaţii sau documente pe care le deţin, care ar putea conduce la soluţionarea lucrării.
În varianta adoptată de deputaţi, termenul era de 20 de zile lucrătoare.
Pe de altă parte, la propunerea preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, membrii celor două comisii au eliminat din textul legii toate prevederile, incluse de Camera Deputaţilor, referitoare la comisia de cercetare constituită pe lângă fiecare curte de apel, care ar fi urmat să sesizeze curţile dacă ar fi constatat că sesizările trimise de ANI sunt întemeiate.
În varianta adoptată de deputaţi se menţiona că pe lângă fiecare curte de apel va funcţiona o comisie de cercetare a averilor, denumită comisiei de cercetare, alcătuită din doi judecători de la curtea de apel, desemnaţi de preşedintele acesteia şi un procuror de la parchetul care funcţionează pe lângă curtea de apel, desemnat de prim-procurorul acestui parchet.
Deputaţii au mai hotărat ca această comisie de cercetare să înceapă acţiunea de control de îndată ce este sesizată de Agenţia Naţională de Integritate cu raportul de analiză.
Comisia de cercetare ar fi urmat să hotărască, cu majoritate de voturi, în cel mult trei luni de la data sesizării, pronunţând o ordonanţă motivată, prin care să dispună trimiterea cauzei spre soluţionare curţii de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă controlului, dacă se constată, pe baza probelor administrate, că dobândirea unie cote-părţi din aceasta sau a anumitor bunuri determinate nu are caracter licit sau clasarea cauzei, cand constată că provenienţa bunurilor este justificată.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a susţinut, în argumentarea cererii de eliminare a acestor prevederi, că această reglementare este neconstituţională, deoarece se propune înfiinţarea unei instanţe jurisdicţionale speciale, ceea ce excede cadrului constituţional şi este împotriva spiritului statului de drept.
El a arătat că ANI, în calitate de entitate administrativă, trebuie să se adreseze parchetului şi altor instituţii administrative, instanţa fiind cea care trebuie să dea soluţia finală.
În replică, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a menţionat că aceste comisii au fost supuse de două ori, fără suscces, controlului de constituţionalitate.
Predoiu a susţinut că aceste prevederi nu contravin prevederilor constituţionale, comisiile fiind un organism cvasi-jurisdicţional care "nu face dreptul, ci se adresează instanţei".
Amendamentul de eliminare propus de Gyorgy Frunda a fost adoptat cu 12 voturi "pentru", un vot "împotrivă", al senatorului PDL Iulian Urban şi o "abţinere", a senatorului PSD Toni Greblă.
Senatorii au eliminat menţiunea "valoare estimată", de la capitolul "bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro", fiind adăugată rubrica "modul de dobândire".
Ei mai propun ca în declaraţiile de avere să se menţioneze anul fabricaţiei autoturismelor, pe lângă anul dobândirii acestora.
Raportul final, cu amendamente, care va fi prezentat plenului, miercuri, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03