Comisiile juridice adoptă proiectul declaraţiei privind Strategia Naţională Anticorupţie

Comisiile juridice reunite au adoptat, marţi, proiectul declaraţiei privind asumarea Strategiei Naţionale Anticorupţie de către Parlament, documentul fiind înaintat Birourilor Permanente reunite şi apoi plenului celor două Camere, spre vot.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Comisiile juridice adoptă proiectul declaraţiei privind Strategia Naţională Anticorupţie

Comisiile juridice adoptă proiectul declaraţiei privind Strategia Naţională Anticorupţie (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Membrii Comisiilor juridice au adoptat documentul cu majoritatea voturilor şi o singură abţinere, a deputatului PDL, Silviu Prigoană. "Asta înseamnă democraţie, unii se mai şi abţin. Am ajuns mai târziu, nu ştiam textul, trebuie să votez în cunoştinţă de cauză", a justificat Prigoană.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a citit, de alfel textul, declaraţiei. "Parlamentul condamnă corupţia în toate formele în care ea se manifestă şi exprimă în mod ferm angajamentul de continuare a eforturile anticorupţie prin mijloace legale corespunzătoare în vederea asigurării stabilităţii cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, sprijinirii îndeplinirii condiţionalităţilor din cadrul MCV", precizează documentul.

De asemenea, se menţionează că Parlamentul "sprijină principiile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie", "îşi asumă îndeplinirea măsurile specifice ce ţin de competenţa exclusivă a Parlamentului", "susţine şi promovează adoptarea cadrului legislativ anticorupţie ce vizează în principal procedura de soluţionare a cererilor de încuviinţare a percheziţiei, a seţinerii sau arestării persoanelor care în virtutea funcţiilor beneficiază de imunităţi, precum şi adoptarea modificărilor legislaţiei în materia finanţării partidelor politice, a campaniilor electorale, în vederea creşterii transparenţei şi consolidării integrităţii în rândul membrilor săi în concordanţă cu recomandările GRECO".

Totodată, în textul declaraţiei se arată că Parlamentul încurajează Guvernul ca o dată la şase luni să informeze Legislativul asupra modului de îndeplinire a măsurilor cuprinse în Strategia Naţională Anticorupţie şi a rezultatelor în lupta anticorupţie.

Documentul urmează să fie prezentat în plenul celor două Camere ale Parlamentului şi adoptat marţi prin vot.

Premierul Victor Ponta a invitat Parlamentul pe 29 mai să adopte o declaraţie "prin care aderă la principiile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie şi se acceptă participarea la mecanismul de coordonare şi monitorizare".

Ponta îşi exprima totodată speranţa că o astfel de decizie va sprijini evaluările pozitive în ceea ce priveşte MCV, din partea Comisiei Europene.

De altfel, premierul face referire la textul raportului pe justiţie de la începutului lui 2012, unde se precizează că "Strategia Naţională Anticorupţie de punere în aplicare eficace şi impactul strategiei vor depinde de existenţa unui sprijin şi a unei susţineri politice largi". "Adoptarea strategiei de către Parlament ar constitui un semnal pozitiv puternic în acest sens", arăta Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici