- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisiile juridice: Punctul de vedere al Consiliului Economic şi Social la buget are valoarea unui aviz consultativ
Comisiile juridice reunite au stabilit, marţi dimineaţă, că punctul de vedere al Consiliului Economic şi Social (CES) la proiectul bugetului de stat are, juridic, valoarea unui aviz consultativ, parlamentarii PSD şi PNL abţinându-se de la vot.
Comisiile juridice: Punctul de vedere al Consiliului Economic şi Social la buget are valoarea unui aviz consultativ (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru" şi şase abţineri.
"Este vorba despre a se constata îndeplinirea unor condiţii prevăzute de lege. Articolul 27, aliniatul 3 (din Constituţie - n.r.) este cât se poate de clar. În ipoteza în care nu se poate lua o hotărâre din consens sau cu trei pătrimi, atunci se trimit punctele de vedere. Prin urmare, condiţia prevăzută de lege este acoperită", a declarat în timpul dezbaterilor din comisii preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL).
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
La rândul său, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a arătat că, din punct de vedere formal, Guvernul şi-a îndeplini obligaţia de a consulta CES.
"CES are practic un rol nu decorativ, nu pentru a zice v-am consultat, am luat act de părerea voastră, am plecat, fac cum vreau, ci are înscrisă prevederea că deciziile le iau prin consens. (...) Practica Guvernului este foarte criticabilă. Îşi exercită unele atribuţiuni legale, constituţionale, izvorâte din contractul politic absolut formal, fără consistenţa dialogului, care înseamnă negociere. Eu o să mă abţin de la vot, pentru că, din punct de vedere formal, juridic, consider că Guvernul şi-a îndeplinit această obligaţie de a consulta CES. Această consultare însă a făcut-o numai de dragul de a bifa o rubrică în ceea ce înseamnă consultarea cu CES", a declarat Toni Greblă.
Senatorul PDL Iulian Urban a arătat că membrii Comisiilor juridice au fost convocaţi pentru a se pronunţa strict asupra caracterului juridic al documentului emis de CES.
Deputatul PSD+PC Bogdan Ciucă a apreciat că legea are şi literă şi spirit şi că, de cele mai multe ori, parlamentarii uită de spiritul acesteia.
"De cele mai multe ori şi, în ultimul timp, din ce în ce mai des, o tendinţă a puterii este să respecte litera, dar să uite de spiritul legii", a spus Ciucă.
Conducerile celor două Camere au decis ca membrii comisiilor juridice să se pronunţe asupra avizului CES, înainte de începerea dezbaterilor pe articole asupra proiectului de buget.
Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au avut, săptămâna trecută, la dezbaterea proiectului de buget, divergenţe pe tema avizului CES, preşedintele comisiei din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, precizând că este o situaţie inedită faptul că avizul CES nu este nici favorabil, nici nefavorabil proiectului de buget.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale