Comitet pentru salvarea judeţului, înfiinţat la Arad ca răspuns la planurile de regionalizare

Câteva organizaţii din Arad au anunţat, marţi, înfiinţarea Comitetului pentru Salvarea Judeţului Arad, ca răspuns la proiectul PDL de reîmpărţire administrativă a ţării, caz în care judeţul Arad s-ar desfiinţa, iar reşedinţa noului judeţ ar fi la Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Printr-un comunicat de presă transmis marţi de asociaţia Mişcarea Arădeană se anunţă constituirea Comitetul pentru Salvarea Judeţului Arad (CSJA), la care au aderat, până în prezent, trei organizaţii, respectiv Mişcarea Arădeană, Consiliul Local Civic şi Uniunea Sârbilor-filiala Arad.

Potrivit comunicatului, "propunerea unilaterală a preşedintelui Traian Băsescu, ulterior preluată de PDL, aduce prejudicii atât buzunarului cetăţenilor, cât şi democraţiei din România", motiv pentru care CSJA va încerca să atragă cât mai multe organizaţii civice şi partide politice în lupta împotriva proiectului de reîmpărţire administrativă a ţării.

"Confruntaţi cu un plan de comasare al cărui precedent există doar în perioada stalinistă a ţării noastre, venit dintr-un singur spectru politic din România, preşedintele Traian Băsescu şi PDL, rămâne de datoria tuturor de a pune interesul democraţiei în România mai presus decât cel electoral-politic. CSJA este o alianţă de organizaţii ale societăţii civile, instituţii publice, filiale ale partidelor politice sau alte tipuri de organizaţii, fără personalitate juridică, deschisă tuturor persoanelor fizice şi juridice care înţeleg să lupte împreună, în mod organizat şi în limitele legii pentru a împiedica desfiinţarea judeţului Arad", se arată în comunicat.

Sursa citată arată că scopul CSJA este "stoparea centralizării şi subminării dezvoltării economice şi universitare pe care desfiinţarea judeţului o aduce arădenilor".

Printre "acţiunile imediate" anunţate de CSJA se numără consultarea publică a cetăţenilor, "presiuni asupra factorilor de decizie", organizarea unor acţiuni de protest şi pichetarea instituţiilor publice, adresarea de petiţii şi scrisori către unele instituţii ale Uniunii Europene, între care Comitetul Regiunilor şi Comisia Europeană.

Astfel, CSJA a anunţat iniţierea unei hotărâri de Consiliu Judeţean privind organizarea unui referendum, semnatarul proiectului de hotărâre fiind consilierul judeţean Cosmin Galu, membru al Mişcării Arădene.

În proiectul consilierului judeţean privind organizarea unui referendum se arată că cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Arad.

În proiect sunt menţionate şi motivele pentru care se doreşte organizarea referendumului, arătându-se că reîmpărţirea administrativă "subminează Aradul ca şi pol de dezvoltare economică", "măsura este profund centralistă" şi "aruncă Aradul înapoi în perioada neagră a raionării staliniste".

"Atunci, între 1960 şi 1968, Aradul a devenit un judeţ şi un municipiu de mâna a doua, pierzând în doar câţiva ani poziţia economică şi adminstrativă dominantă în regiune, cele mai multe instituţii, şi trăind o migraţie fără seamăn a valorilor şi elitelor sale", se mai arată în proiectul consilierului Galu.

Mişcarea Arădeană anunţă în comunicatul de presă că invită inclusiv lideri PDL să se alăture acţiunilor CSJA.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Ioan Oltean a anunţat, vineri, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, afirmă că Uniunea nu este de acord cu proiectul de reorganizare administrativă propus de PDL pentru că nu ajută la dezvoltarea economică coerentă a regiunilor, apreciind că Executivul îşi va asuma răspunderea doar dacă "se doreşte o schimbare de Guvern".

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, după şedinţa coaliţiei, că PDL a insistat pe varianta propusă pentru reorganizarea administrativ-teritorială, iar UDMR a transmis clar că nu este de acord cu acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici