Concurs la PIN pentru desemnarea candidaţilor la CGMB şi Consiliile locale de sector

PIN a organizat, sâmbătă, un concurs pentru ocuparea listelor de consilieri pentru CGMB şi Consiliile de sector din partea Alianţei electorale "Lista lui Cozmin", aspiranţii fiind supuşi unor probe de legislaţie privitoare la administraţia publică locală, istorie, geografie şi limbă străină.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Concurs la PIN pentru desemnarea candidaţilor la CGMB şi Consiliile locale de sector

Concurs la PIN pentru desemnarea candidaţilor la CGMB şi Consiliile locale de sector (Imagine: Mediafax Foto)

“Am organizat acest concurs pentru că am considerat că bucureştenii au dreptul să contribuie prin acţiunile lor la reconstrucţia Capitalei. Ne-am propus să le dăm posibilitatea independenţilor să ajungă în organismele unde se iau deciziile”, a declarat preşedintele Comisiei de examinare, deputatul Lavinia Şandru.

Pentru ocuparea acestor posturi de consilieri locali în Capitală s-au înscris 476 de bucureşteni, însă doar 267 au intrat în concursul de sâmbătă. Şandru a arătat că principalele motive pentru respingerea celor peste 200 de posibil candidaţi au fost neîndeplinirea unor criterii impuse, respectiv vârsta şi studiile superioare.

Pe lista criteriilor anunţate ca fiind obligatorii se regăseau vârsta cuprinsă între 23 şi 45 ani, cu posibile derogări în cazuri excepţionale, studii superioare, cunoaşterea unei limbi străine, experienţă profesională relevantă, precum şi neapartenenţa la fostul PCR sau la structurile Securităţii.

Candidaţii vor avea de trecut o probă de legislaţie, cu întrebări din Legea 215, privind Statutul funcţionarilor publici, şi din Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, una cu privire la cunoştinţele despre Bucureşti, cu întrebări de istoria şi geografia Capitalei, precum şi o probă de limbă străină.

Şandru a mai afirmat că decizia BEC de a interzice independenţilor să candideze pe listele Alianţei “Lista lui Cozmin” reprezintă o consecinţă să a faptului că în componenţa BEC se regăsesc reprezentanţi ai unor “partied învechide, cu mentalităţi de dinainte de 1989”.

Ea a ţinut să precizeze că că există un precedent, care datează din 2004, atunci când Ion Iliescu a candidat ca independent pe listele PSD.

“Din păcate, ne luptăm cu un sistem învechit, cu partide politice cu mentalităţi învechite şi nu ni se dă voie să participăm cu independenţi pe listele noastre. Domnul Iliescu, la Senat a candidat ca independent pe listele PSD. Probabil că, pentru domnul Iliescu există o regulă, iar pentru noi există o altă regulă. Ne vom lupta, în continuare, cu sistem, dar de partea noastră îi avem pe cetăţeni”, a mai spus Şandru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici