Condiţia pusă de SUA pentru a boicota Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing
Statele Unite au reiterat luni că vor să ajungă la o „abordare comună” cu aliaţii lor înainte de a se pronunţa asupra unui posibil boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, cerut, sub o formă sau alta, de un număr tot mai mare de congresmeni republicani, dar şi democraţi, notează AFP.
„Suntem în pline consultări foarte intense cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a examina îngrijorările comune şi, în cazul ideal, pentru a ajunge la o abordare comună”, a spus şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în cursul unei audieri parlamentare la Washington.
„Veţi afla mai multe în următoarele săptămâni”, a adăugat el, în timp ce guvernul Joe Biden temporizează de mai multe luni în acest caz.
Antony Blinken a subliniat că o „abordare comună ar fi mult mai eficientă” decât o poziţie unilaterală americană.
Republicanii se pronunţă pentru un boicot pur şi simplu al Jocurilor Olimpice de la Beijing din cauza încălcărilor drepturilor omului reproşate Chinei şi, în special, a represiunii musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang, considerată oficial ca „genocid” de Washington, în ciuda protestelor chineze.
Şi tabăra democrată a preşedintelui Biden începe să se facă auzită în legătură cu această problemă.
Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a cerut în luna mai un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă. „Să nu-i facem guvernului chinez onoarea de a primi şefi de stat”, a spus Pelosi.
Congresmeni din ambele partide au depus un proiect de lege care vizează pedepsirea companiilor care acceptă să sponsorizeze Jocurile Olimpice de la Beijing. Alţii au introdus luni o rezoluţie prin care solicită Comitetului Internaţional Olimpic să mute Jocurile de iarnă din 2022 într-o altă ţară, „cu excepţia cazului în care guvernul chinez pune capăt crimelor împotriva poporului uigur”.