- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.03.2015, 16:59)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conducerea Camerei nu va trimite un răspuns Curţii Constituţionale privind sesizarea conflictului instituţional
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să nu trimită un punct de vedere la CC în privinţa sesizării de către preşedinte a conflictului constituţional între instituţii, pe motiv că nu are legătură cu acest conflict, deoarece Regulamentul Camerei este modificat conform deciziei Curţii.
Urmărește
107 afișări
Conducerea Camerei nu va trimite un răspuns Curţii Constituţionale privind sesizarea conflictului instituţional (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Maran)
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut aceste precizări, după şedinţa conducerii Camerei, arătând că Biroul Permanent a analizat diversele aspecte ale acestei probleme şi "a decis ceea ce era normal".
"Am avut o solicitare din partea CC pentru un punct de vedere referitor la conflictul instituţional pe care l-a sesizat preşedintele. Biroul Permanent a luat în discuţie, s-au analizat diversele aspecte şi, până la urmă, am decis ceea ce era normal să decidem, noi nu avem nicio problemă în acest conflict constituţional, pentru că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat şi este adoptat conform prevederilor Constituţiei, în sensul că majoritatea necesară pentru ridicarea imunităţii este majoritatea celor prezenţi, cu condiţia să existe cvorum de lucru, deci nu avem nicio problemă de genul celei care a generat acest conflict şi nu avem niciun motiv să răspundem. Este o temă care nu ne priveşte pe noi şi nu mai trimitem niciun fel de răspuns", a afirmat Mircovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a arătat că singura problemă era legată de Legea 96 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, iar la ridicările de imunităţi Camera a ţinut cont de decizia CC din 2008 şi nu a făcut referire la Statut, ci doar la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi la prevederea constituţională.
El a mai spus că în Monitorul Oficial se publică numai actele adoptate, nu şi cele respinse deoarece acestea "sunt ca şi cum nu ar fi existat".
"În Monitorul Oficial se publică actele, fie legile, fie hotărârile, care sunt adoptate de către Camera Deputaţilor, ceea ce nu este adoptat de către Cameră este ca şi cum nu ar fi existat. În Constituţie se precizează că legile, hotărârile se adoptă, detalierea apare în Regulamentul fiecărei Camere. Dacă am publica toate actele care nu se adoptă am ajunge la situaţia în care sute de proiecte de lege neaprobate s-ar publica în Monitorul Oficial. Dacă o hotărâre de ridicare a imunităţii este respinsă, există stenograma de şedinţă, nefiind nevoie de un act juridic", a adăugat Mircovici.
"Rămâne stenograma, act juridic nu este necesar, ceea ce nu există, nu există. Eliberezi certificat de naştere numai unui copil născut, nu unuia nenăscut", a mai spus acesta.
"În această abordare a conflictului constituţional, Camera Deputaţilor nu are niciun fel de conflict constituţional, pentru că, în toate cazurile în care s-a solicitat ridicarea imunităţii la Cameră, fie a fost aprobată această cerere cu majoritatea celor prezenţi, fie, dacă nu s-a aprobat, tot jumătatea celor prezenţi s-a avut în vedere. Nu s-a avut în vedere votul necesar pentru legi organice", a adăugat Mircovici.
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CC cu privire la existrenţa unui conflict instituţional, după ce Senatul a respins cererea parchetului de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.
În ziua de 26 martie, Curtea Constituţională a României a înregistrat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Preşedintele României", potrivit unui comunicat de presă al Curţii.
Şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională "ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti".
În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis se arată că "atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Curtea Constituţională (CC) va discuta în 8 aprilie cererea preşedintelui de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe