- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.05.2014, 19:39)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conducerea Parlamentului decide luni dacă moţiunea de cenzură se dezbate înainte sau după 25 mai
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni, luni, în şedinţă, pentru a stabili calendarul prezentării şi dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de PNL, iniţiatorii cerând ca citirea să aibă loc luni, în timp ce puterea doreşte amânarea până după europarlamentare.
Urmărește
395 afișări
Conducerea Parlamentului decide luni dacă moţiunea de cenzură se dezbate înainte sau după 25 mai (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de PNL, iar demersului liberalilor s-au alăturat şi celelalte partide din opoziţie.
Moţiunea a fost depusă la Parlament marţi.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
După unele ezitări, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au convocat Birourile permanente reunite marţi, însă şedinţa nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentării şi dezbaterii acesteia a fost amânată pentru următoarea şedinţă.
Birourile permanente se vor reuni din nou luni, la ora 12.00.
Conform Regulamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
În baza acestei prevederi, iniţiatorii moţiunii solicită ca plenul reunit să fie convocat tot luni pentru citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul asupra acesteia să fie dat joi.
PNL solicită public reprezentanţilor majorităţii parlamentare în conducerea celor două Camere, în principal celor ai PSD, să pună pe ordinea de zi de luni citirea moţiunii de cenzură iniţiate de liberali şi să respecte astfel Constituţia şi legile, a declarat, vineri, preşedintele PNL Crin Antonescu.
"Cerem public reprezentanţilor majorităţii parlamentare, PSD în principal, în conducerea celor două Camere să respecte Constituţia, legile şi să pună pe ordinea de zi de luni a Camerei şi Senatului citirea moţiunii de cenzură", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că PNL a iniţiat o moţiune de cenzură, care reprezintă un act elementar de democraţie şi care ţine de procedurile parlamentare şi a subliniat că acest lucru s-a respectat în cei 25 de ani de democraţie din România, indiferent de majoritatea parlamentară.
Antonescu a precizat că luni expiră cele cinci zile în care legea obligă la citirea moţiunii de cenzură şi a spus că liberalii sunt pregătiţi ca acest lucru să aibă loc.
Totuşi, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi, respectiv, Valeriu Zgonea, au sugerat că acest lucru nu se va întâmpla, iar plenul reunit va fi convocat abia după alegerile europarlamentare, cel mai probabil în 26 mai.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilită data dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, acest lucru urmând a fi tranşat luni.
El a fost întrebat de la ce moment se calculează termenul obligatoriu de cinci zile pentru citirea moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului, de la momentul înregistrării documentului sau de la momentul şedinţei Birourilor Permanente reunite.
"Poate cineva să pună pe ordinea de zi a plenului fără aprobarea Birourilor Permanente reunite? Nu există nici la Senat, nici la Camera Deputaţilor posibilitatea ca un deputat să introducă pe ordinea de zi a plenului, fără aprobarea Biroului Permanent. Chiar şi grupurile politice parlamentare depun prima dată o cerere la BP, după ce este respinsă de Birou atunci are posibilitatea să o depună în plen. Altfel nu se poate completa ordinea de zi. Se poate respecta acea prevedere cu obligativitatea ca Birourile Permanente reunite să fie în cvorum şi să ia o decizie, până atunci nu putem decât să încălcăm legea", a răspuns Zgonea.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că nu ştie dacă moţiunea de cenzură depusă de PNL va fi citită şi dezbătută în Parlament până în 25 mai, data alegerilor europarlamentare, el arătând că BP reunite vor stabili luni calendarul în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului