Potrivit proiectului, Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice vor fi obligate să prezinte, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, la solicitarea scrisă a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Senatului sau al unei comisii parlamentare, în termen de 5 zile, prin intermediul reprezentantului autorizat al autorităţii care deţine informaţii şi documente referitoare la privatizare, urmând ca pentru aceste informaţii şi documente să se asigure securitatea transportului, necopierea şi păstrarea secretului acestora.
În conformitate cu propunerea legislativă, prin documente de privatizare se înţelege documentele elaborate cu ocazia derulării procedurilor de privatizare, inclusiv cele ulterioare privatizării, în condiţiile stabilite prin contractele de privatizare.
„Sunt arhicunoscute cazurile în care s-a cerut desecretizarea dosarelor de privatizare, cum ar fi Sidex Galaţi, Bancorex, Petrom, Electrica Sud, Alro Slatina etc. şi instituţiile care deţin aceste documente au refuzat prezentarea lor. Parlamentarii au nevoie de informaţii complete în ceea ce priveşte domeniul privatizării şi clauzele din contractele de privatizare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Guvernului în domeniul privatizării, dar şi pentru a elabora noi acte legislative care reglementează domeniul privatizării”, se arată în expunerea de motive.
Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei propuneri legislative.
Comisia juridică a adoptat anterior raport de respingere a propunerii legislative. Raportul comisiei a fost respins, fiind înregistrate 36 de voturi favorabile, 47 împotrivă şi 3 abţineri.
Propunerea a fost adoptată de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 51 de voturi „pentru”, 32 împotrivă şi cinci abţineri.
„Cred că este un pas important pentru cât mai multă transparenţă pentru activitatea publică a României”, a comentat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.