Conflictul juridic dintre CSM şi Ministerul Justiţiei, dezbătut astăzi de judecătorii Curţii Constituţionale

CCR va dezbate, joi, conflictul juridic de natură constituţională între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Ministerul Justiţiei, sesizat în perioada în care ministru era Ana Birchall. Judecătorii Curţii au amânat, miercuri, pronunţarea asupra sesizării.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Conflictul juridic dintre CSM şi Ministerul Justiţiei, dezbătut astăzi de judecătorii Curţii Constituţionale

Conflictul juridic dintre CSM şi Ministerul Justiţiei, dezbătut astăzi de judecătorii Curţii Constituţionale

Este pentru a doua oară când magistraţii Curţii Constituţionale amână o pronunţare asupra obiecţiei privind un posibil conflict între CSM şi Ministerul Justiţiei.

Pe 12 noiembrie, în cadrul prezentării punctele de vedere la şedinţa CCR, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului Justiţiei, a declarat despre presupusul conflict cu CSM că este unul "artificial" în care instituţia reclamantă nu doreşte soluţionarea.

La întrunirea CCR, unde a fost prezent şi fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, Consiliul nu a trimis un reprezentant.

Ana Birchall a dorit să-şi prezinte punctul de vedere personal în conflict însă cererea ei nu a fost admisă de judecătorii CCR, care au constatat că nu mai are calitatea de ministru al Justiţiei.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a declarat că CSM nu prezintă soluţii de rezolvare a conflictului de natură constituţională pe care instituţia îl reclamă în cerere.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost reprezentat în cadrul şedinţei CCR unde au fost expuse punctele de vedere cu privire la cererea de soluţionare a conflictului de natură constituţională.

Lia Savonea, preşedintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acţiunile Anei Birchall - la acea vreme ministrul al Justiţiei.

Cererea transmisă de Lia Savonea către CCR este motivată de următoarele chestiuni:

1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.
2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.
3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
conflict,
csm

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici