- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresele PSD, PNL şi PC s-au încheiat. Ponta – candidat oficial la funcţia de premier, Antonescu la cea de preşedinte
PSD, PNL şi PC s-au reunit, sâmbătă, la Romexpo, în congrese la care au fost adoptate rezoluţii privind necolaborarea cu PDL şi Traian Băsescu şi să oficializeze tandemul Victor Ponta - premier şi Crin Antonescu - preşedinte, pentru acest an electoral.
Congresele PSD, PNL şi PC s-au încheiat. Ponta – candidat oficial la funcţia de premier, Antonescu la cea de preşedinte (Imagin: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Potrivit rezoluţiei, mandatul lui Ponta în calitatea de candidat USL pentru funcţia de prim-ministru este "punerea în aplicare a programului USL, începând cu setul de măsuri pentru relansare economică, astfel încât România să-şi reia creşterea şi să devină un stat cu o economie stabilă şi competitivă la nivel european".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Conform documentului, mandatul lui Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României este "transformarea instituţiei prezidenţiale într-un factor real de mediere, echilibru şi coeziune naţională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic".
UPDATE 12:50 - Ponta: Susţinerea lui Antonescu la prezidenţiale arată că PSD ştie să cedeze pentru interesul ţării
"Vreau să vă mulţumesc că aţi dovedit încă o dată că suntem un partid de oameni serioşi, responsabili, care ştim să cedăm atunci când este în interesul întregii ţări. Decizia de a susţine o persoană care nu este membru PSD, pe Crin Antonescu, este decizia bună pentru România", a spus Ponta, după adoptarea celor trei rezoluţii de către Congres.
De asemenea, liderul social-democrat a afirmat că pentru el "o funcţie administrativă, chiar atât de înaltă cum este cea de premier, este mai puţin importantă decât calitatea de membru al PSD".
Ponta şi-a exprimat speranţa că împreună cu partenerii din USL va încerca să demonstreze PSD că a făcut bine să le acorde încrederea şi că datorită USL nu se va mai ajunge din nou la "înfrângeri în alegeri şi divizări".
"Vreau să fiu liderul dumneavoastră care să vă spună cum câştigăm alegerile, nu de ce le-am pierdut (...) Sunt convins că putem câştiga împreună, că o să fie greu la guvernare, sunt convins că putem reconstrui România", a mai afirmat Ponta.
UPDATE 12:40 - PC a validat candidaţii la primările Arad, Sibiu, Deva, Piatra Neamţ şi CJ Maramureş
Astfel, PC o susţine pe Lia Ardelean la Primăria Arad, pe Petre Mărginean la Primăria Deva, pe Dragoş Florea la Primăria Sibiu, pe Vasile Drăguşanu la Primăria Piatra Neamţ.
Zamfir Ciceu va fi candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Maramureş.
UPDATE 12:35 - Congresul PSD a adoptat în unanimitate cele trei rezoluţii
Congresul PSD a adoptat cele trei rezoluţii privind interdicţia colaborării cu PDL şi Traian Băsescu, desemnarea de candidaţi comuni ai USL pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, desemnarea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu drept candidaţi pentru funcţiile de premier şi preşedinte
"Partidul Social Democrat se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii Partidului Democrat Liberal în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern. Decizia adoptată astăzi este în conformitate cu prevederile punctelor 3.1.4 (alin b); 3.1.5: 4.5.2.6; 4.5.3.5 şi 8.9 din protocolul de funcţionare al USL", se arată în textul primei rezoluţii.
Aceasta menţionează că "PSD reconfirmă astfel politica de alianţe decisă anterior, precum şi determinarea de a guverna în plan local şi central alături de partenerii din cadrul USL, respectiv alături de Partidul Naţional Liberal şi de Partidul Conservator".
De asemenea, delegaţii la Congresul PSD au adoptat şi rezoluţia privind desemnarea de candidaţi comuni ai USL în alegerile locale, în cazul consiliilor judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi pentru alegerile parlamentare, cu susţinerea comună a unui candidat la funcţia de prim-ministru, iar la alegerile prezidenţiale va fi tot un candidat comun sub sigla USL.
Această rezoluţie menţionează şi că prevederile protocolului de colaborare al PSD cu Alianţa de Centru Dreapta completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile formaţiunilor politice semnatare.
Totodată, a fost adoptată şi rezoluţia privind desemnarea lui Crin Antonescu şi a lui Victor Ponta în poziţiile de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de şef al statului şi prim-ministru.
Potrivit rezoluţiei, mandatul lui Ponta în calitatea de candidat USL pentru funcţia de prim-ministru este "punerea în aplicare a programului USL, începând cu setul de măsuri pentru relansare economică, astfel încât România să-şi reia creşterea şi să devină un stat cu o economie stabilă şi competitivă la nivel european".
Conform documentului, mandatul lui Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României este "transformarea instituţiei prezidenţiale într-un factor real de mediere, echilibru şi coeziune naţională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic".
Rezoluţia precizează şi că aceste desemnări sunt conforme cu capitolele VI şi VII din protocolul de funcţionare al USL.
UPDATE 11:55 - PNL a votat în unanimitate rezoluţiile privind necolaborarea cu PDL şi tandemul Antonescu-Ponta
Adoptarea rezoluţiei privind politica de alianţe în planul administraţiei locale, în Parlament şi în Guvern, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
PNL s-a angajat să nu colaboreze cu PDL în planul administraţiei locale, în plan parlamentar şi guvernamental.
PNL a votat şi rezoluţia privind desemnarea candidaţilor USL pentru funcţiile de premier şi preşedinte al României.
Astfel, rezoluţia propune ca mandatul premierului desemnat, Victor Ponta, să pună în aplicare programul Uniunii Social Liberale, începând cu setul de măsuri de relansare economică, iar mandatul candidatului USL la Preşedinţie îl reprezintă transformarea instituţiei prezidenţiale într-un factor real de mediere.
"Constat că s-au votat în unanimitate rezoluţiile propuse", a spus la final Mircea Ionescu Quintus.
UPDATE 11:45 - Congresul PC a adoptat rezoluţiile privind necolaborarea cu PDL şi privind tandemul pentru alegeri
"PC îşi asumă să nu colaboreze cu PDL şi cu Traian Băsescu în plan administrativ, în plan parlamentar şi guvernamental. Această decizie este în conformitate cu protocolul USL", se arată într-una din rezoluţiile adoptate.
Delegaţii la Congresul PC au aprobat de asemenea susţinerea preşedintelui PNL Crin Antonescu şi a preşedintelui PSD Victor Ponta în calitate de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de preşedinte al României şi, respectiv, de prim-ministru al României.
PSD, PNL şi PC s-au reunit, sâmbătă, la Romexpo, în congrese la care urmează să adopte rezoluţii privind necolaborarea cu PDL şi Traian Băsescu şi să oficializeze tandemul Victor Ponta - premier şi Crin Antonescu - preşedinte, pentru acest an electoral.
UPDATE 11:15 - Ponta spune că PSD nu are ce discuta şi negocia cu Băsescu şi rupe scrisoarea în faţa delegaţilor
"Vreau să ştiţi că este un domn în România, domnul Băsescu îl cheamă, care ieri a făcut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie demisie. Nescriind însă demisie, aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să îi dau un răspuns lui Traian Băsescu. Ăsta e răspunsul nostru pentru ei: nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu, nu avem nevoie de minciunile şi propunerile lui otrăvite. Suntem un partid care a rezistat în aceşti ani împotriva regimului Traian Băsescu. Suntem un partid care ştim ce înseamnă să fim minţiţi de Traian Băsescu", a afirmat Ponta.
El a arătat că este normal ca la Congresul PSD şi la cele ale partenerilor din USL ordinea de zi a discuţiilor să fie propusă de oamenii din partid, nu de către şeful statului.
"Cred că astăzi, împreună cu partenerii noştri din USL, trebuie să vorbim despre români şi România", a mai spus Ponta.
El a şi rupt scrisoarea de la şeful statului, de la tribuna congresului, în aplauzele participanţilor.
De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat şi el, înaintea începerii lucrărilor Congresului, că mai întâi Traian Băsescu trebuie să îşi dea demisia pentru a discuta cu opoziţia, pentru că "nu mai are nimeni încredere în el".
"Să îşi dea demisia şi mai discutăm după aceea (...) Indiferent că demisionează sau nu, sfârşitul lui e stabilit", a spus Năstase.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO