Video Congresul extraordinar al PSD va avea loc pe 29 iunie / Buzatu (PSD Vaslui): E nevoie de congres pentru că orice interimar îşi doreşte să fie definitiv / Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale

Comitetul Executiv a decis, vineri, să organizeze Congresul extraordinar pentru alegerea preşedintelui PSD pe data de 29 iunie, au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX. Totodată, Dumitru Buzatu, lider al PSD Vaslui, a declarat vineri, după şedinţa PSD în care a militat pentr un congres mai târziu, că de fapt graba stă în dorinţa oricârei conduceri interimare de a fi definitivată.

Urmărește
6677 afișări

UPDATE 16.40: Firea, despre Congresul pe 29 iunie: Coincidenţă sau nu, eu chiar în acea perioadă voi fi în spital

Gabriela Firea a declarat, vineri, că nu va putea fi prezentă la Congresul extraordinar al PSD organizat pe 29 iunie pentru că se va afla în spital pentru o intervenţie chirurgicală.

”Încep răspunzându-vă altfel, în primul rând să vă explic votul meu. Nu îmi abandonez niciodată aliaţii şi camarazii de luptă, în sensul pozitiv al cuvântului, nu peiorativ. Acum câteva luni, împreună cu domnul Paul Stănescu şi alţi colegi de-ai mei am atras atenţia conducerii de atunci a partidului că lucrurile nu se îndreaptă spre o direcţie bună în ceea ce priveşte managementul PSD şi modul în care este condusă, am fost cu toţii pedepsiţi, care excluşi, care luate funcţii şi aşa mai departe.”, a afirmat Gabriela Firea, la finalul CEx al PSD de vineri.

Preşedintele interimar al PSD Bucureşti a adăugat că nu era importantă organizarea „pe un colţ de masă” a unui Congres în două-trei săptămâni pentru alegerea unui nou preşedinte al partidului.

„Acum am avut un alt punct de vedere şi mi l-am susţinut. Nu cred că calitatea noastră era să organizăm pe picior, pe un colţ de masă un Congres atât de important pentru alegerea preşedintelui partidului în două-trei săptămâni. Coincidenţă sau nu, eu chiar în acea perioadă voi fi în spital, am o operaţie chirugicală de făcut şi oricum nu puteam participa. Am susţinut opinia domnului Stănescu şi o susţin în continuare că acum gândul nostru trebuie să fie doar la cetăţeni, membri sau nemembri ai PSD, să refacem organizaţiile, să ne regrupăm şi să tragem învăţămintele de pe urma acestui vot”, a completat Firea.

Întrebată despre modul de conducere al Vioricăi Dăncilă şi asemănarea acesteia cu fostul preşedinte Liviu Dragnea, Gabriela Firea a răspuns: „Am luat cuvânul alături de colegii mei şi nu vreau să îmi spun opinia în faţa camerelor pentru că asta ar însemna că se constituie un posibil atac, se ating anumite sensibilităţi şi ar însemna să începem un conflict pe care nu mi-l doresc”.

”Au fost circa 30 de voturi pentru Congresul din 29 iunie, la care nu voi putea participa din motive de sănătate, trei voturi împotrivă, eu, domnul Stănescu şi domnul Ciolacu, şi patru abţineri”, a conchis Firea.

UPDATE 16.27: Buzatu (PSD Vaslui): E nevoie de congres pentru că orice interimar îşi doreşte să fie definitiv

Dumitru Buzatu, lider al PSD Vaslui, a declarat vineri, după şedinţa PSD în care a militat pentr un congres mai târziu, că de fapt graba stă în dorinţa oricârei conduceri interimare de a fi definitivată. Propunerea de organizare a congresului în 29 iunie a venit din parte Vioricăi Dăncilă.

"Trebuie să luăm realitatea aşa cum este. Au fost discuţii, nu foarte multe, au deviat în multe unghiuri. Au fost discuţii dacă congresul să fie imediat sau urmăm paşi succesivi. Într-un congres extraordinat este o situaţie complicată să alegi preşedintele partidului pentru că trebuie să modifici procedurile. S-a ales această variantă vedem care sunt reuzltatele. Mai sunt de discutat: programul partdului, o modificare esenţială a statutului", a declarat Dumitru Buzatu, după şedinţa PSD.

Sociala democraţii au ales varianta rapidă de organizare a congresului, şi anume, pe 29 iunie.

"Au fost opinii diferite: una pentru congres rapid, iar eu am fcut propunere de paşi succesivi de a merge către baza partidului. E nevoie de congres pentru că orice interimar îşi doreşte să fie definitiv. Aceasta este realitatea. S-ar putea să fie şi alţi candidaţi. Din punctul de vedere al comportamentului în perioada interimatului, cred că multă lume îşi doreşte ca doamna Dăncilă să fie preşedinte al partidului", a mai sus Buzatu.

UPDATE 16.25: Stănescu: Am demisionat din motive personale. Posibil să candidez la funcţia de vicepreşedinte

Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcţia de preşedinte executiv interimar al PSD din motive personale. Social-democratul a precizat că este posibil să candideze pentru postul de vicepreşedinte al partidului, la Congresul din 29 iunie.

„Sunt alături de doamna prim-ministru şi preşedintele interimar al PSD până la viitorul Congres. Am demisionat din motive personale. E posibil la funcţia de vicepreşedinte, dar în niciun caz la cea de preşedinte”, a afirmat Paul Stănescu, la finalul şedinţei de vineri a Comitetului Executiv al PSD.

Acesta a adăugat că, în opinia sa preşedintele PSD ar trebui să fie şi şeful Executivului.

„Ar fi bine va preşedintele partidului sa fie şi premier”, a completat Stănescu.

Întrebat dacă a votat împotriva organizării Congresului pe 29 iunie, social-democratul a spus că a avut altă viziune.

„Eu vedeam o altă desfăşurare a parcursului alegerilor din partid, aşa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului şi alegerea candidatului PSD pentru funcţia prezidenţială, apoi că organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiţii de linişte. Ne-am precipitat puţin”, a conchis Paul Stănescu.

UPDATE 16.13: Dăncilă, după demisia lui Stănescu: A spus că pleacă din motive personale

Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a declarat că Paul Stănescu şi-a motivat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD din cauza unor chestiuni personale şi spune că seara trecută nu ştia de această demisia.

"Paul Stănescu va activa în cadrul PSD. E un membru vechi, e o persoană care iubeşte foarte mult acest partid", a declarat Viorica Dăncilă.

"Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Am vorbit şi aseară. Azi am aflat de decizia domniei sale. Aseară nu ştiam că Paul Stănescu îşi dă demisia", a mai spus Dăncilă.

Paul Stănescu a demisionat vineri din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timpul şedinţei CEx.

UPDATE 16.08: Dăncilă: Congresul PSD trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale

Preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, vineri, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidenţiale, precizând că social democraţii iau în calcul şi varianta unui prezidenţiabil din afara partidului.

"Trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri. În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui partidului. Doi, trebuie să venim cu un program politic. Trei, trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înţeles din aceste alegeri şi pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-şi asume rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale. De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează, după cum ştitţi, de pe 11 august, începem strângerea de semnături pentru candidatul la prezidenţiale ", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată când va fi al doilea Congres PSD pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, Viorica Dăncilă a răspuns: "După ce vom termina cu sondajele. O să dăm drumul sondajelor, o să vedem ce colege, ce colegi vor să candideze la alegerile prezidenţiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii şi care stă bine în sondaje, atunci vom face acest lucru".

Preşedintele interimar al PSD a fost chestionat, totodată, dacă social democraţii iau în calcul desemnarea unui prezidenţiabil din afara partidului, Viorica Dăncilă răspunzând pozitiv.

"Luăm în calcul şi această variantă. Binenţeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Naţional. După cum aţi văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuţii ,au vorbit totţi colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers (...) Trebuie să ţinem cont şi de votul de la europarlamentare şi să ne adresăm şi altor categorii sociale", a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 16.01: Bădălău anunţă că propunerea datei congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă

Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat că propunerea organizării congresului a fost făcută de Viorica Dăncilă, iar decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

"A fost o propunere făcută de doamna preşedinte interimar, supusă la vot şi cu majoritate. Va fi schimbarea statutului în prima parte, iar în a doua validarea candidatului la prezidenţiale, preşedintele partidului şi Biroul Politic", a declarat Niculae Bădălău, la ieşirea de la şedinţa PSD.

Acesta a spus că nu va candida şi că vrea să îşi ducă mai departe funcţia de şef al organizaţiei locale Giurgiu.

PSD va organiza un congres extraordinar pe 29 iunie.

 

UPDATE 16.00: Oprişan: În orice ţară, când un partid rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, la finalul CEx, că în orice ţară civilizată din Uniunea Europeană atunci când un partid rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână pentru alegerea altuia.

„În orice ţară civilizată din UE, din care facem parte, când partidul rămâne fără preşedinte se face Congres într-o săptămână şi se rezolvă situaţia. Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit ca să pui în practică ceea ce avem noi de pus în practică”, a afirmat Marian Oprişan.

Acesta a exclus o candidatură la funcţia de preşedinte executiv al PSD la Congresul din 29 iunie al partidului, comentând „sub nicio formă”.

Chestionat dacă va face tandem cu Viorica Dăncilă la şefia partidului, Oprişan a replicat: „Doamna Dăncilă este o femeie extraordinară şi un om politic care are multe de spus în România.

Social-democratul a negat că ar fi discutat cu liderii de filiale pentru a îi convinge să susţină organizarea unui Congres mai devreme.

„Nici pomeneală. Nu am avut nici o discuţie cu nimeni, eu întotdeauna ce am de spus spun în interiorul partidului”, a conchis Oprişan.

UPDATE 15.54: Ciolacu, întrebat dacă va candida în PSD: Nu includ, nu exclud

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinei PSD, că se va organiza congres în luna iunie pentru că unii vor stabilitate, dar a evitat să spună dacă îşi va depune candidatura pentru vreo funcţie.

"Prioritatea mea este moţiunea şi a rămas în continuare. Matematic nu e nicio problemă", a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa PSD.

Ciolacu anunţase anterior că aceasta este cea mai importantă problemă pentru partid, nu congresul.

Întrebat de candidaturi: "Vom vedea cine îşi depune candidaturile. Nu exclud, nu includ (n.e.: dacă va candida). Trebuia o analiză mai aprofundată, să ne facem planuri pentru viitor. Proiectul politic va fi coordonat de Marian Oprişan. Nici doamna Dîncilă nu şi-a anunţat candidatura".

"Există unii care vor stabilitate, vom face congres", a completat Ciolacu.

UPDATE 15.18: Congresul extraordinar al PSD va avea loc pe 29 iunie

Comitetul Executiv a decis, vineri, să organizeze Congresul extraordinar pentru alegerea preşedintelui PSD pe data de 29 iunie au declarat surse din partid pentru MEDIAFAX.

De asemenea la Congres va fi modificat şi statutul partidului, au adăugat sursele citate.

La şedinţa CEx de vineri, Paul Stănescu a demisionat vineri din funcţia de preşedinte executiv al PSD au spus surse social-democrate pentru MEDIAFAX.

„Paul (Stănescu - n.r.) nu şi-a argumentat demersul de a demisiona din funcţie”, au precizat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţa conducerii formaţiunii.

Potrivit unor surse din PSD, preşedintele interimar al partidului, Viorica Dăncilă, a susţinut în discursul său necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri, în urma condamnării lui Liviu Dragnea, cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidenţiale.

UPDATE ora 12.45 Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD - surse

”Paul (Stănescu - n.r.) nu şi-a argumentat demersul de a demisiona din funcţie”, au precizat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţa conducerii formaţiunii.

Potrivit unor surse din PSD, preşedintele interimar al partidului, Viorica Dăncilă, a susţinut în discursul său necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri, în urma condamnării lui Liviu Dragnea, cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidenţiale.

Social democraţii discută, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

UPDATE ora 12.00 Firea, despre un congres rapid în PSD: Începem iar s-o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe?

Primarul Capitalei şi preşedinte interimar PSD Bucureşti Gabriela Firea a declarat vineri, înainte de şedinţa social democraţilor, că un congres în partid nu se poate organiza în perioada imediat următoare, fiind nevoie, mai degrabă, să se strângă rândurile pentru moţiunea de cenzură.

"Să venim cu un mesaj clar pentru români, şi nicidecum să alergăm după scaun. Un Cogres va trebui să aibă loc pentru modificarea statului şi pentru alegerile prezidenţiale. Acum avem o conducere statutară şi nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere", a declarat Gabriela Firea.

Întrebată dacă acest congres trebuie să aibă loc în perioada imediat următoare, Firea a spus: "Când să îl organizăm? Nu trebui să fie organizate conferinţe în judeţe. Noi în loc să strângem rândurile pentru moţiunea de cenzură în Parlament, începem iar s-o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, în loc să fim preocupaţi de alte probleme?"

Social democraţii discută, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

UPDATE ora 11.53 Gabriela Firea, despre Primăria Capitalei: Acum toţi suntem în faliment nedeclarat

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că este mai interesată de bugetul Primăriei Bucureştiului şi a celor de sector decât de organizarea unui Congres în partid, susşinând că în prezent toţi se află într-un faliment nedeclarat şi că situaţia va fi discutată cu premierul.

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei şi de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat. Îmi pare rău că dintre colegii mei primari m-au lăsat să mă bat singură cu ştiţi dumneavoastră cine. Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toţi suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poţi să îţi asiguri funcţionarea, activitatea curentă.”, a declarat Gabriela Firea, înaintea CEx PSD.

Primarul General al Capitalei a declarat că va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, săptămâna viitoare, pentru discutarea bugetului alocat primăriilor.

„Am vorbit cu doamna premier. Am anunţat această situaţie şi la BPN. Mi s-a promis o întâlnire cu doamna premier şi minsitrul de Finanţe săptămâna viitoare, care acum este plecat din ţară. S-ar putea să ajungem la Consiliul Monetar. Astea sunt priorităţile. Nu să organizăm un Congres.”

Social democraţii se reunesc, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Cex, unde urmează să decidă, printre altele şi propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunţat că îl respinge pe Titus Corlăţean.

UPDATE ora 11.43 Oprişan, despre candidatul PSD la prezidenţiale: Serios, puternic şi să-şi iubească ţara

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat vineri, înaintea şedinţei CEx, că persoana care va candida la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii trebuie să fie ”un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia. (...) PSD întotdeauna a avut candidat la prezidenţiale”, a declarat Marian Oprişan.

Întrebat şi dacă actualul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ar putea fi un potenţial candidat al PSD la prezidenţiale, Oprişan a spus că acesta este ”mare savant şi un mare român, dacă ar vrea să candideze la prezidenţiale e o veste bună”.

Totodată, Oprişan a afirmat că Viorica Dăncilă ”a demonstrat că e un lider care are ceva de spus”.

"Doamna premier, prin analizele şi prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat că e un lider care are ceva de spus. Eu nu candidez la funcţia de preşedinte şi vă spun clar că nu ai cum să ştii cine va ieşi, în mâna oricărui soldat se află sabia de mareşal", a mai spus Marian Oprişan.

UPDATE ora 11.27 Viorica Dăncilă, înainte de CEx: Nu am încă un răspuns de la preşedinte

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, înainte de şedinţa CEx al PSD, că nu a primit încă un răspuns de la preşedintele Klaus Iohannis în privinţa nominalizărilor la funcţiile de miniştri şi de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

”Nu am încă un răspuns de la dl. preşedinte”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

"Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie", a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

UPDATE ora 11.18 Buzatu, înainte de şedinţa PSD: E necesar să existe o conducere stabilă a partidului

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat vineri, înainte de şedinţa Cex PSD, că este nevoie de o conducere stabilă a partidului şi că încurajează orice om care vrea să îşi depună candidatura, dar el nu se va afla printre aceştia.

"În momentul acesta eu consider că e necesar să existe o conducere stabilă a partidului, pentru a lua decizii în partid şi a gestiona majoritatea parlamentară", a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă este o variantă pentru preşedinţia partidului, Buzatu a spus: "Eu încurajez toţi candidaţii care vor să candideze, eu nefiind printre aceştia"

Despre prezidenţiabil, Buzatu a completat: "Probabil vor fi şi mai multe vehiculate în următoarele zilele. Nu ştiu. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii opoziţiei".

UPDATE ora 11.10 Marcel Ciolacu, depre moţiunea de cenzură: Numai proştii nu au emoţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, înaintea CExN PSD, că este exclus ca moţiunea de cenzură a Opoziţiei să treacă în Parlament, dar numai "proştii" nu se tem în faţa unui asemenea demers.

„Din punctul meu de vedere prioritatea partidului în momentul de faţă, şi a mea personală, este să ne organizăm pentru moţiunea de cenzură.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă are emoţii pentru moţiunea de cenuzură, acesta a răspuns: „Numai proştii nu au emoţii. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal”.

„Aş dori să vorbesc despre aceste lucruri după Comitetul Executiv, eu vă spun cu ce mesaj voi intra în CEx. Întâi să terminăm cu moţiunea şi după stăm de vorbă”, a declarat Ciolacu, întrebat despre o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte al social-democraţilor.

UPDATE ora 11.05 Niculae Bădălău: Congresul, probabil într-o lună, două

Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat, înainte de şedinţa PSD, că probabil congresul va fi organizat într-o lună sau două, iar legat de prezidenţiabil, nu exclude ca acesta să fie din afara partidului.

"Probabil într-o lună, două Congres. Este părerea lor şi le-o respect (cei care vor Congres mai repede – n.r.). Nu consider că este amânat. Consider că e mult mai important să ne întoarcem la agenda cetăţeanului. Dar de ce consideraţi că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere. Doamna Viorica Dăncilă e un preşedinte interimar al PSD şi este unul foarte bun. Sigur că sunt mulţumit", a declarat Niculae Bădălău, ministru al Economiei.

Bădălu spune că nu visează nicio funcţie în interiorul PSD şi se concentrează pe portofoliul de la Economie.

Întrebat dacă este posibil ca prezidenţiabilul susţinut de PSD să vină din afara partidului, acesta a răspuns: "Există şi posibilitatea asta, un intelectual de stânga".

UPDATE ora 10.40 Eugen Teodorovici, propus de Guvern pentru funcţia de vicepremier sau comisar european pe Transporturi

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu portofoliile de comisar european vizate de România, pe primul loc fiind cel al Transporturilor, pentru care este propus Eugen Teodorovici. Numele ministrului de Finanţe este vehiculat şi pentru postul de vicepremier, în locul Anei Birchall.


Liderii PSD vor discuta despre propunerile de remaniere pentru portofoliile Justiţie, Fonduri Europene şi Românii de Pretutindeni, după expirarea mandatelor de interimat.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

"Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie", a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

În contextul remanierii, preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat că probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moţiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că, la CEx de vineri, va fi făcută o analiză „cu cărţile pe masă” referitoare la rezultatul la europarlamentare.

Printre deciziile luate de social-democraţi, la Comitetul Executiv de miercurea trecută, a fost numirea în funcţia de preşedinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcţia de secretar general, în locul lui Codrin Ştefănescu. Viorica Dăncilă este preşedintele interimar al PSD. CEx a mai decis că trebuie menţinută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat interima şefia PSD Bucureşti.

Taguri:
psd,
cex,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici