- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.06.2014, 16:40)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresul PNL a adoptat noul Statut al partidului. Iohannis: "Acest statut nu e o formalitate, nu arată numai cum funcţionăm, ci şi cine suntem"
Congresul PNL a adoptat, vineri, noul Statut al partidului, care elimină din actuala formă apartenenţa la ALDE sau la Internaţionala Liberală, instituie sistemul de alegeri uninominale pentru conducerea partidului şi un mecanism de control al activităţii miniştrilor.
Urmărește
575 afișări
Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecariu/Mediafax Foto)
UPDATE Congresul PNL a adoptat noul Statut al partidului
Noul Statut a fost adoptat, prin ridicare de mână, cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegaţi, înregistrându-se 6 voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri.
”Acest statut nu e o formalitate, nu arată numai cum funcţionăm, ci şi cine suntem. Sunt foarte mulţumit că astăzi aţi votat aproape în unanimitate pentru acest nou statut”, a afirmat Iohannis, cel care a suspus votului noul Statut al PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
De asemenea, el a supus votului ordinea de zi a congresului de sâmbătă, când vor fi alese funcţiile de conducere şi vor fi adoptate o serie de rezoluţii.
Iohannis a anunţat că vor fi supuse votului şi dezbătute trei astfel de rezoluţii ale congresului, respectiv fuziunea cu PDL, afilierea la PPE şi propunerea nominală a candidatului din partea PNL pentru alegerile prezidenţiale.
UPDATE Quintus: Dacă votaţi amendamentul meu privind identitatea PNL, am să mor liniştit
Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus a precizat, vineri, în deschiderea Congresului extarordinar al partidului, că va dormi liniştit şi, mai târziu, va muri liniştit dacă acest for va vota amendamentul pe care l-a propus el la Statut pentru menţinerea şi continuarea identităţii PNL.
Quintus a precizat că a propus completarea articolului referitor la faptul că preşedintele partidului este garantul programului politic, tradiţiei, continuităţii şi unităţii partidului.
El a spus că acest text e unul vechi în Statut, dar, din nefericire, a rămas literă moartă.
”Să nu uităm că din şase preşedinţi din 1990 până acum, de faţă acum sunt numai doi şi cu cel de-al treilea, al cărui cuvânt l-am citit (Radu Câmpeanu - n.r.). Trei foşti preşedinţi nu mai sunt membri ai PNL, unii ducându-se în alte partide, alţii făcându-şi interese personale - aşa crezând dânşii”, a spus Quintus.
El a arătat că, potrivit amendamentului pe care l-a propus, denumirea integrală, trecutul istoric, tradiţia, continuitatea şi unitatea PNL reprezintă ”valori imuabile, de neatins, de nediscutat, de continuat”.
”Aceste valori garantează trecutul, prezentul, viitorul PNL. Sunt bucuros că acest amendament a fost primit de comisie. Dacă îl veţi vota, începând din seara asta am să dorm liniştit şi mai târziu am să mor liniştit”, a spus Quintus.
El a mai arătat că e inadmisibil ca o persoană care poartă răspunderea de a fi preşedinte de partid şi trebuie să garanteze un partid de 140 de ani să uite această înaltă şi importantă îndatorire şi ”să se ducă pe ici pe colo”.
UPDATE Câmpeanu a transmis un mesaj Congresului PNL: Sunt convins că PNL va rămâne fidel tradiţiei liberale
Preşedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu, a transmis, vineri, un mesaj Congresului PNL, care a fost citit de Mircea Ionescu Quintus, în care îşi exprimă convingerea că partidul va surmonta dificultăţile momentului şi va rămâne fidel tradiţiei liberalismului românesc de 140 de ani.
”Mă adresez dumneavoastră din partea preşedintelui fondator al PNL, Radu Câmpeanu, care nu poate participa şi m-a rugat adresez mesajul său: «Dragi colegi, regret că nu pot fi fizic prezent alături de voi, ci numai în gând. Sunt convins că în această perioadă dificilă şi importantă a partidului, încă o dată partidul va surmonta dificultăţile momentului, rămânând fidel tradiţiei liberalismului românesc de 140 de ani. Am încredere în PNL şi în cei care răspund de destinul lui şi implicit şi de al ţării noastre»”, a spus Quintus.
UPDATE Congresul PNL se desfăţoară în Sala Alexandru Ioan Cuza din Palatul Parlamentului.
Lucrările congresului PNL au fost deschise cu intonarea Imnului Naţional. A urmat un scurt discurs al preşedintelui interimar al partidului, Klaus Iohannis, care s-a adresat delegaţilor cu sintagma ”dragi liberali”. El i-a rugat pe participanţi să-şi ocupe locurile în sală pentru a putea deschide congresul PNL.
La tribuna congresului se află întreaga conducere a partidului, alături de fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.
Vineri, Congresul PNL va dezbate şi vota noul Statut al partidului. Întâi va fi prezentat proiectului noului Statut, după care vor avea loc dezbateri, iar apoi va fi votat documentul. Pe baza noului Statut va avea loc şi alegerea noii conduceri a partidului, sâmbătă.
Comisia de statut a PNL a adoptat, vineri dimineaţă, amendamentul propus de seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus privind denumirea PNL, urmând ca noua formă a Statutului să fie aprobată în Congresul partidului.
”Întreaga denumire, identitatea, tradiţia şi unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Naţional Liberal”, se arată în amendamentul la Statutul PNL propus de Quintus şi aprobat în Comisia de statut.
Conform proiectului de statut, din cei 31 de vicepreşedinţi, care vor fi aleşi uninominal sâmbătă, 15 vor avea competenţe executive pentru a se ocupa de domenii specifice. Din Biroul Politic Naţional, pe lângă preşedintele PNL, secretarul general şi cei 31 de vicepreşedinţi, mai fac parte ca membri de drept având calitatea de membru de partid: prim-ministrul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţii filialelor PNL, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare ale PNL, membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului, preşedinţii comisiilor parlamentare permanente, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii din municipiile reşedinţă de judeţ, de sector şi primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedintele TNL, OFL, Clubul Studenţilor Liberali şi Liga Aleşilor Locali, foştii preşedinţi ai PNL care sunt membri ai partidului şi trezorierul.
Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic Naţional, la propunerea preşedintelui PNL.
În cazul preşedintelui PNL, Statutul este completat cu prevederea conform căreia "în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreşedinte ales de Congres, desemnat prin vot de către BPN". "În situaţia în care preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita, din motive obiective şi temporare, funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către secretarul general", se stipulează în document.
În Statutul PNL este menţinută prevederea conform căreia Delegaţia Permanentă este cea care "desemnează candidatul PNL la funcţia de Preşedinte al României".
Din proiectul de Statut al PNL este eliminată prevederea conform căreia partidul este membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), dar este menţinută apartenenţa la Internaţionala Liberală. În schimb, nu este precizată apartenenţa la vreo altă familie politică europeană, cum ar fi PPE.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe