- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.10.2012, 20:37)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONGRESUL PPE: Merkel: Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor. Băsescu: Nu dorim o Europă cu mai multe viteze
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară , la Congresul PPE, că România nu doreşte o Europă cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro. "Viitorul nostru constă într-o mai multă Europă şi o mai bună Europă", a spus Băsescu.
Urmărește
5734 afișări
CONGRESUL PPE: Merkel: Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor. Băsescu: Nu dorim o Europă cu mai multe viteze (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
UPDATE 21:13 - Belgianul Wilfried Martens a fost ales preşedinte al PPE pentru un nou mandat de trei ani, la finalul primei zile a Congresului Popularilor Europeni de la Palatul Parlamentului, el fiind, de altfel, unicul candidat la funcţie. Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate.
El a anunţat că îl nominalizează pentru funcţia de secretar general al PPE pe spaniolul Antonio Lopez-Isturiz, acesta urmând să fie votat joi de delegaţii PPE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
De asemenea, vicepremierul şi ministrul de externe ceh, Karel Schwarzenberg, şi-a retras candidatura sa pentru una dintre cele 10 funcţii de vicepreşedinţi ai PPE. Numărul candidaţilor rămaşi în cursă rămâne astfel 13, printre aceştia aflându-şi şi românca Anca Boagiu.
În vârstă de 76 de ani, Martens este preşedinte al PPE încă din 1992. La finalul anilor '70 şi în anii '80 el s-a aflat la conducerea a două guverne ale Belgiei.
UPDATE 20:25 - Traian Băsescu a mai declarat că România nu îşi doreşte crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro.
"Nu dorim o Europă cu mai multe viteze", a mai spus Băsescu.
El le-a urat bun venit liderilor PPE prezenţi la Bucureşti.
"Doresc să vă adresez un călduros bun-venit la Bucureşti şi să-mi exprim bucuria de a avea posibilitatea să mă adresez dumneavoastră în cadrul celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European, plasat foarte inspirat sub sloganul «Răspunsul este: mai multă Europă!». Personal, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră cunosc, sunt un adept foarte hotărât al proiectului unei Europe tot mai integrate şi, prin aceasta, tot mai puternice", a spus Băsescu.
Preşedintele s-a arătat încântat că Bucureştiul este gazda unui eveniment atât de important, de natură să reconfirme semnificaţia sa pe harta politică a Europei.
"Am convingerea că acest Congres, care stabileşte coordonatele politice ale Partidului Popular European pentru următorii 10-20 de ani, va întări solidaritatea şi coeziunea membrilor săi şi va stimula dezbaterile propice identificării celor mai bune răspunsuri la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern pe termen scurt, mediu şi lung", a spus preşedintele.
Potrivit lui Băsescu, prelungirea crizei economice şi financiare, cu consecinţe majore în plan social, generează un alt tip de criză – o criză politică şi de încredere – care se reflectă în mod vizibil în noul euro-scepticism în creştere şi, mai ales, în noi manifestări în statele membre care ameninţă bazele democratice ale sistemelor politice.
"Această criză de încredere în capacitatea sistemelor noastre politice bazate pe democraţie, de a produce soluţiile de relansare economică mult-aşteptate este mai gravă şi necesită, de aceea, o mobilizare de resurse imediată la scara întregii Uniuni", a spus Băsescu.
Potrivit lui Băsescu, mecanismele de guvernanţă stabilite de Tratatele Uniunii Europene nu sunt suficiente pentru gestionarea crizei actuale şi asigurarea creşterii economice durabile în condiţiile unei rate ridicate de ocupare a forţei de muncă.
"În opinia noastră, devine tot mai clar că viitorul nostru, dacă îl dorim în prosperitate economică şi securitate socială, constă în mai multă Europă, dar şi o mai bună Europă, adică în consolidarea şi continuarea integrării Uniunii Europene in ritm accelerat. Singurele opţiuni viabile pentru depăşirea dificultăţilor rămân acţiunea strâns coordonată a statelor membre, dialogul constant între instituţii comune şi state, definirea în comun a priorităţilor de acţiune şi a direcţiilor de evoluţie", a spus preşedintele.
UPDATE 20:24 - Barroso: UE este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, că organizarea Congresului PPE la Bucureşti este un mesaj foarte clar că Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE.
"Mulţumesc prietenilor din România care au organizat acest congres la Bucureşti, un mesaj este foarte clar: Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE", a spus Barosso, în discursul său de la Congresul PPE.
UPDATE 20:20 - Merkel: Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor
Cancelarul german Angela Merkel le-a mulţumit miercuri, la Congresul PPE, preşedintelui Traian Băsescu şi lui Vasile Blaga că au permis reuniunea PPE la Bucureşti şi a arătat că acesta este un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate.
"Dragă Traian Băsescu, dragă Vasile Blaga şi dragă Kelemen Hunor, mulţumim că ne-aţi permis să ne reunim astăzi la Bucureşti, mulţumim că ne-aţi primit aici pentru a da un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate şi noi ne vom asigura de acest lucru", a spus Merkel.
În discursul său, Angela Merkel a menţionat realizările pe care le-au avut unele ţări, inclusiv ţara gazdă, arătând că preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare.
"Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare, aşadar trebuie să fim uniţi pentru viitor, pentru că o relaţie de prietenie veritabilă se cunoaşte în perioada de criză", a mai spus Merkel.
Citeşte şi:
Merkel: Am realizat că dacă mă pot întoarce fără griji din Grecia acasă, avem libertate de exprimare
UPDATE 20:10 - Premierul polonez, Donald Tusk, i-a avertizat pe delegaţii PPE aflaţi la Palatul Parlamentului, că şi Nicolae Ceauşescu "ţinea discursuri lungi în acest loc", liderul de la Varşovia cerându-le popularilor, în acelaşi timp, să nu mai accepte ipocrizia unora dintre politicieni.
"Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt", a afirmat Tusk la începutul discursului său.
Totodată, Tusk le-a cerut delegaţilor populari prezenţi la Congresul PPE să fie atenţi să nu cadă în capcana "ipocriziei politice" care rezidă în sloganul "Mai multă Europă" adoptat de familia popularilor.
"Ipocrizia este atunci când un politician spune la Bucureşti «Mai multă Europă», iar acelaşi politician spune, a doua zi, la Bruxelles, că UE are nevoie de un buget european mai mic. Ipocrizia apare, de asemenea, atunci când politicianul spune «Mai multă Europă», iar apoi că nu e nevoie de a avea o Europă integrată, care să nu se împartă în Zona euro şi Zona noilor membri. Ipocrizia este şi atunci când aici, la Bucureşti, acelaşi politician spune «Mai multă Europă», iar apoi a doua zi afirmă că nu toate statele europene ar trebui să fie în Schengen (...) Deci nu trebuie ca acest slogan să fie unul gol", a spus Tusk.
El a arătat că popularii nu trebuie să fie ridiculizaţi pentru că s-au unit sub un slogan golit de conţinut.
"Aveţi o influenţă asupra liderilor dumneavoastră, depinde de dumneavoastră să le cereţi ca Europa să nu fie dominată de ipocrizie. Sunt convins că dumneavoastră puteţi să împiedicaţi acest scenariu. Sloganul trebuie să fie «Mai multă Europă», dar niciodată «Mai multă ipocrizie»", a afirmat Donald Tusk, potrivit traducerii în limba română din poloneză.
UPDATE 19:40 - Secretarul general al PPE a adresat primele fraze din discursul său, cele de mulţumire, în limba română.
Lopez a menţionat că Popularii europeni au fost bine primiţi şi s-au reunit la Bucureşti, în timp ce "altora le-a fost ruşine să se întâlnească aici şi au făcut-o la Bruxelles".
El şi-a continuat discursul în limba spaniolă, fără a face alte precizări pe acest subiect.
UPDATE 18:50 - Şeful statului a ieşit din sala unde se desfăşoară lucrările Congresului PPE şi s-a retras pentru 15-20 de minute în biroul lui Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, la întoarcere fiind abordat de jurnalişti.
El nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de jurnalişti privind afirmaţia lui Ponta şi a altor lideri USL cu privire la încălcarea Constituţiei prin participarea sa la lucrările PPE.
Băsescu a fost întrebat şi dacă premierul Ponta a încercat să îl contacteze în legătură cu deplasarea la Consiliul European şi dacă şeful statului este dispus să îl mandateze să meargă la reuniunea din noiembrie a Consiliului European, însă a preferat să tacă.
Citeşte şi:
Întrevederea Băsescu-Merkel: Cancelarul german l-a întrebat pe Băsescu despre reprezentarea la Consiliul European
UPDATE 17:40 - Merkel şi Băsescu au avut o întrevedere de aproximativ 10 minute la Parlament
UPDATE 17:25 - Barroso şi Merkel au sosit
Barroso a sosit la Parlament imediat după preşedintele Traian Băsescu, în jurul orei 17.15.
După 10 minute, a sosit la Parlament şi cancelarul german. Merkel a fost însoţită de consilierul prezindenţial Cristian Diaconescu.
Barroso şi Merkel, care au sosit la Bucureşti miercuri după-amiază, au fost întâmpinaţi, pe rând, la Parlament, de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Cei doi s-au fotografiat alături de Barroso şi de Merkel.
Anterior, Barroso s-a întâlnit cu premierul Ponta la Palatul Victoria.
Citeşte şi:
Ponta vrea o nouă discuţie cu Băsescu privind reprezentarea la reuniunea CE, relaţia rămâne glacială
UPDATE 17:20 - Merkel, întrevedere cu Băsescu la Congresul PPE - surse
Cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în marja Congresului PPE de la Palatul Parlamentului, au confirmat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Potrivit surselor menţionate, Merkel se va afla miercuri seară la Bucureşti pentru participarea la Congresul PPE pentru aproximativ patru ore, primind nu mai puţin de nouă solicitări de întrevederi din partea şefilor de guverne PPE prezenţi la reuniune, însă a fost acceptată numai cea cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean.
Vizita cancelarului Merkel la Bucureşti va dura atât de puţin având în vedere pregătirile pentru Consiliul European care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.
Avionul acesteia a sosit pe Aeroportul Henri Coandă în jurul orei 17.00, iar imediat după sosirea acesteia la Palatul Parlamentului este programată întrevederea cu Băsescu.
Merkel va fi întâmpinată la sosirea la Palatul Parlamentului de preşedinţii PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, precum şi de liderul PPE, Wilfried Martens, iar întrevederea cu Băsescu va avea loc la încheierea susţinerii sesiunii de discursuri.
Preşedintele Traian Băsescu va susţine discursul său în jurul orei 19.00. Băsescu şi Merkel vor participa şi la dineul şefilor de state şi de guverne, care va avea loc la Palatul Parlamentului după ora 19.30.
Decolarea avionului lui Merkel de la Aeroportul Henri Coandă este programată în jurul orei 21.00.
UPDATE 17:15 - Preşedintele Băsescu a sosit la Congresul PPE
Şeful statului a sosit la Parlament în jurul orei 17.10.
El a dat mâna cu Vasile Blaga şi cu Kelemen Hunor.
Cei trei au făcut o fotografie de protocol.
Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, preşedintele participă, în calitate de invitat la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti.
UPDATE 10:55 - Daul: PPE a fost întotdeauna motorul integrării europene
"Familia noastră este cea a reformei, a creşterii economice şi a responsabilităţii. Noi am fost întotdeauna motorul integrării europene", a afirmat Daul.
El a adăugat că, spre deosebire de cea a PPE, soluţia propusă de socialiştii europeni de mai bine de 30 de ani este cea a îndatorării pentru a susţine creşterea economică. "Stânga se încăpăţânează să creadă că vom reveni la creşterea economică îndatorând generaţiile viitoare. Ei apără această opţiune de mai bine de 30 de ani, fără succes", a spus Daul.
Liderul PPE a mai arătat că UE are nevoie de plusvaloarea adusă de politicile comune europene în agricultură, dezvoltare regională, transporturi, energie şi cercetare şi inovare, iar dictonul PPE "Europa are nevoie de mai multă Europă' nu e doar un slogan de campanie.
Liderul europarlamentarilor populari a mai arătat că reuniunea desfăşurată miercuri şi joi la Bucureşti este importantă pentru viitorul PPE în următorii ani, având în vedere că se va stabili manifestul politic şi se va discuta despre alegerile europarlamentare din 2014, precum şi despre candidatul popular pentru preşedinţia Comisiei Europene.
Citeşte şi:
Ghişe, la Congresul PPE, cu un tricou pe care scrie "7.403.836 de români l-au demis pe Băsescu" - FOTO
UPDATE 10:50 - Kelemen: România e obosită; alegerile din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani
"După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de aşteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză - criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendinţe politice care ne îngrijorează. Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame", a afirmat liderul UDMR.
El a arătat că guvernarea trecută, a PDL şi UDMR, a fost "responsabilă" şi a reuşit să menţină echilibrul bugetar, iniţiind şi reforme substanţiale în domenii ca sănătatea, educaţia, legislaţia muncii şi asigurările sociale.
"Cum bine ştiţi, nu a fost ideea noastră, nici a domnului Blaga, nici a mea, să intrăm în campanie electorală din opoziţie, să părăsim guvernarea (...) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu răspunderea maximă faţă de oameni, faţă de cetăţeni", a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, după alegerile din 9 decembrie România trebuie să facă "o reformă constituţională substanţială", care să clarifice relaţiile dintre instituţiile fundamentale ale statului, dar şi să facă reforma Parlamentului, a administraţiei şi a regiunilor de dezvoltare economică.
"Trebuie să ne gândim foarte repede, în 2013, la o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, fiindcă forma actuală nu ne va ajuta în perioada 2014-2020 să avem o absorbţie mai bună a fondurilor europene. Şi, sigur, această reformă a regiunilor de dezvoltare economică trebuie urmată de o reformă administrativă", a susţinut el.
Kelemen şi-a mai declarat satisfacţia că Congresul PPE va aproba, în documentele sale, şi un capitol referitor la drepturile minorităţilor naţionale, arătând că în România trebuie făcut şi în acest sens un pas înainte în anii următori.
"În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale, sunt convins că prin dialog şi empatie putem continua drumul pe care de 23 de ani noi mergem. E adevărat că ritmul lasă de dorit, lasă mult de dorit, şi de aceea ne bucură faptul că PPE, la Congresul din 17-18 octombrie, va aproba şi un capitol care vorbeşte despre drepturile minorităţilor naţionale din UE. Sunt convins că şi în acest domeniu anii care urmează trebuie să însemne un pas înainte", a mai afirmat liderul UDMR.
Citeşte şi:
Blaga: Participarea lui Băsescu la Congresul PPE nu este motiv de suspendare şi Ponta ştie asta
UPDATE 10:30 - Blaga le-a mulţumit delegaţilor PPE pentru sprijinul "în lunga vară anti-democratică din România"
"Am trecut în această vară printr-o încercare grea. Am dovedit, alături de partenerii şi aliaţii noştri, că valorile europene şi normele democratice se pot bizui, în România, pe forţa politică a dreptei (...). Vă mulţumesc pentru energia şi hotărârea cu care aţi apărat libertatea şi democraţia europeană, într-un moment greu", a afirmat Blaga, în discursul său de bun-venit din deschiderea Congresului de la Palatul Parlamentului.
De asemenea, el a arătat că prin acest sprijin oferit "în lunga vară anti-democratică din România" împotriva "atacului lansat de socialişti asupra valorilor europene şi locului României în UE" s-a probat lecţia că UE nu e doar "o sumă de discursuri".
"Atacul lansat de socialişti împotriva valorilor europene şi a locului României în Uniunea Europeană trebuie să fie o lecţie (...) În această vară agitată, în care socialiştii au îndrăznit să creadă într-un viitor românesc ne-european, foartă multă lume a înţeles ceva esenţial. A înţeles la ce e bună Uniunea Europeană. Am dovedit împreună, în timpul lungii veri anti-democratice romîneşti, că Uniunea Europeană nu e egală cu o sumă de discursuri, că Europa nu e un proiect pe hârtie. Am dovedit că libertatea şi democraţia sunt totuna cu o Europă unită şi solidară", a mai spus Blaga.
Totodată, liderul delegaţiei de europarlamentari PDL, Theodor Stolojan, a arătat şi el că sprijinul popularilor europeni a contat în apărarea valorilor democratice şi europene în cursul verii.
Concluzia a fost trasă de liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, care a spus că evenimentele din România au arătat că "democraţia nu trebuie numai apreciată, ci şi respectată şi protejată".
UPDATE 10:00 - Lucrările Congresului PPE au început la Palatul Parlamentului
"Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămână în istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificări Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplină a Europei nu e o ambiţie goală. Unificarea trebuie să ducă la o Europă mai puternică, mai competitivă şi mai bună pentru cetăţenii ei. În Europa pe care o pregăteşte proiectul popular nu vor mai fi posibile şi nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice şi neglijarea normelor democratice", a afirmat Blaga, în discursul său.
Lucrările Congresului popularilor europeni continuă cu un seminar despre creşterea economică şi incluziunea socială, la care vor participa comisari europeni precum Antonio Tajani - Industrie şi Antreprenoriat, Dacian Cioloş – Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Michel Barnier – Piaţă Internă şi Servicii, Johannes Hahn – Dezvoltare Regională.
În cea de-a doua parte a zilei sunt programate intervenţiile cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui CE Jose Manuel Barroso, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu.
De asemenea, vor mai interveni preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul polonez Donald Tusk, dar şi premierul moldovean Vlad Filat.
La Congresul PPE vor lua parte miercuri şi joi aproximativ 1.200 de delegaţi din 40 de ţări europene.
USL îşi lansează, miercuri, pe Naţional Arena, candidaţii la alegerile parlamentare, în prezenţa liderilor formaţiunilor componente, organizatorii anunţând prezenţa a 80.000 de susţinători. Evenimentul are loc concomitent cu Congresul PPE, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe