Consilier general de la Primăria Capitalei, exclus din PSD: Am făcut plângere penală. Dacă nu, merg în instanţă/ Mă gândesc la o iniţiativă de a înfiinţa Grupul consilierilor independenţi

Consilierul general al Primăriei Capitalei, Orlando Culea, a fost exclus din PSD, motivul fiind „nerespectarea disciplinei de partid”. El a declarat, pentru MEDIAFAX, că a contestat decizia şi a făcut plângere penală în acest caz, iar dacă nu va avea câştig de cauză, atunci va merge în instanţă.

Urmărește
1517 afișări
Imaginea articolului Consilier general de la Primăria Capitalei, exclus din PSD: Am făcut plângere penală. Dacă nu, merg în instanţă/ Mă gândesc la o iniţiativă de a înfiinţa Grupul consilierilor independenţi

Consilier general de la Primăria Capitalei, exclus din PSD: Am făcut plângere penală. Dacă nu, merg în instanţă

Culea: Mă gândesc la o iniţiativă de a înfiinţa Grupul consilierilor indepedenţi în CGMB

 

Consilierul general al Primăriei Capitalei Orlando Culea, în privinţa căruia PSD Sector 2 a luat decizia de a îl exclude din formaţiune, a declarat pentru MEDIAFAX că se gândeşte să înfiinţeze Grupului consilierilor independenţi din CGMB.

„Chiar mă gândesc la o iniţiativă de a înfiinţa grupul consilierilor independenţi din Consiliu. Cei care vor să se respecte legea în Consiliu şi care sunt într-adevăr pentru interesele cetăţenilor acolo pot veni alături de mine. Asta o voi face prin discuţii purtate cu cei care sunt ca şi mine excluşi din partid şi vor să fie indepedenţi”, a afirmat Orlando Culea, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX dacă are în vedere să adere pe viitor la un alt partid, acesta a răspuns: „Momentam nu mă gândesc la aşa ceva. Eu sper ca lucrurile să se rezolve şi să intrăm în normal. Aşa mi se pare corect şi logic, dacă mai avem vreo logică în politică”.

Culea: Am făcut plângere penală. Dacă nu, merg în instanţă

 

Declaraţiile vin în contextul în care consilierul general al Primăriei Capitalei, Orlando Culea, a fost exclus din PSD, motivul fiind „nerespectarea disciplinei de partid”. El a declarat, pentru MEDIAFAX, că a contestat decizia şi a făcut plângere penală în acest caz, iar dacă nu va avea câştig de cauză, atunci va merge în instanţă.

„Am aflat acum două săptămâni. Mi s-a comunicat. Decizia a fost luată pe 15 martie, dar nu am făcut-o publică. Am aşteptat să mi se comunice hotărârile de la partid. Motivul este nerespectarea disciplinei de partid, legat de un proiect la care m-am abţinut. Proiectul legat de Institutul Elie Wiesel cu Muzeul Holocaustului. Noi am dat acel imobil în anul 2016 către Institutul Elie Wiesel pentru a face Muzeul Holocaustului. Susţinem în continuare ideea de a da un imobil Institutului pentru a face acest muzeu, însă în 2018 instanţa a venit şi ne-a anulat hotărârea de Consiliu. În condiţiile în care instanţa ne-a anulat hotărârea de Consiliu şi a reţinut că nu putem schimba destinaţia acelui imobil, reprezentanţii Primăriei au repus pe ordinea de zi proiectul în aceeaşi formă şi în aceleaşi condiţii, ceea ce nu este corect şi nici legal, în primul rând. Mai ales că în Legea patrimoniului se menţionează foarte clar că orice schimbare a destinaţiei trebuie să se facă cu avizul Ministerului Culturii. În caz contrar, atrage răspundere penală. Nu aveam avizul ca să schimbăm destinaţia imobilului. Tocmai de aceea instanţa a şi anulat hotărârea”, a afirmat Orlando Culea, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat că nu era posibil ca cei din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să voteze hotărârea în aceeaşi formă pentru că cea precedentă a fost anulată de instanţă.

„În condiţiile în care instanţa a dat o hotărâre de anulare, noi nu puteam să venim să ignorăm acea sentinţă şi să dăm o altă hotărâre în aceleaşi condiţii. Practic noi dădeam Institutului un măr otrăvit pentru că e clar ce urma, să se anuleze şi noua hotărâre. Nici nu se putea folosi de imobil, noi le dădeam şi pe urmă le luam înapoi. Eu chiar şi în Consiliu am luat cuvânt şi am spus «domnule, eu nu vreau doar să mimăm faptul că dăm ceva. Dacă dăm, haideţi să dăm oamenilor ceva de care se pot folosi»”, a explicat Culea.

El a mai spus că a făcut contestaţie la decizia PSD Sector 2 şi a depus şi o plângere penală, pentru că nu avea cum să fie depusă excluderea sa deoarece toţi cei din Biroul organizaţiei locale s-au abţinut de la vot.

„Le-am făcut acum vreo 10 zile (contestaţia şi plângerea penală - n.r.). După ce am primit hotărârile care oricum nu corespund realităţii. Eu am un proces verbal încheiat pe 14 martie prin care membrii Biroului organizaţiei locale din care fac parte s-au abţinut toţi. Deci nu au dispus excluderea. Ulterior preşedintele Sector 2 a convocat Comitetul Executiv chipurile să ia act de excludere, că este o excludere care nu a avut loc. A fost o chestiune penibilă. A strâns oamenii acolo, le-a spus că trebuie să ia act de excludere şi să o dispună pentru că e disciplina de partid care nu a fost respectată. Acestea sunt poveşti de adormit copii. Eu sunt jurist de profesie şi mai şi practic. Nu sunt venit de pe stradă ca alţii. Am făcut contestaţie la Comisia de Etică, dar aceasta nu există. Înţeleg că de abia acum se înfiinţează. Am depus-o la partid, la registratura Sectorului 2. Ei urmează să o direcţioneze când se va înfiinţa”, a completat consilierul general al PMB.

Întrebat de MEDIAFAX ce acţiuni va avea, dacă nu i se va da câştig de cauză, Orlando Culea a spus că va merge mai departe în instanţă.

„Merg în instanţă. Cum să nu am câştig de cauză, în condiţiile în care ei au spus nişte minciuni în hârtiile acelea. Eu sunt curios dacă vreun organ de cercetare penală le va da dreptate, în condiţiile în care eu am procesul verbal cu ce s-a întâmplat cu o zi înainte şi ei vin şi spun într-o altă hârtie, pe care o semnează cineva cu bară pentru preşedinte, fără a menţiona vreun nume. Să îl cheme pe preşedintele organizaţiei locale să spună dacă el a votat excluderea. Deci nu am nicio emoţie în ce va spune instanţa. Voi merge în justiţie pentru că am dreptate şi mi se va face dreptate”, a conchis Culea.

Pe 1 martie, organizaţia PSD Sector 4 a decis, într-o şedinţă a filialei, excluderea viceprimarului Capitalei Arurelian Bădulescu din organizaţie. În schimb, el a rămas în funcţia de viceprimar al Bucureştiului, în urma unei decizii luată prin vot secret de consilierii generali.

De asemenea, pe 22 octombrie 2018, PSD Sector 5 a aprobat, în unanimitate, excluderea din partid a membrilor Ancuţa Doina Florea, Adrian Marius Pavel, Nina Săndulescu şi Valeriu Nicolae Şuhan. Motivul invocat pentru excluderea din formaţiune a consilierilor generali a fost „voturi repetate împotriva intereselor legitime ale cetăţenilor din sectorul 5, potrivit postării de atunci pe Facebook a organizaţiei social-democrate.

PSD avea iniţial un număr de 21 de consilieri generali la Primăria Capitalei, însă după deciziile de excludere din partid, au rămas doar cu 15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici